LEGE  Nr. 227/2015 din 8 septembrie 2015 - Partea I privind Codul fiscal

  CAPITOLUL II

    Regimul accizelor nearmonizate

 

    ART. 439*)

    Sfera de aplicare

    (1) Accizele nearmonizate sunt venituri datorate la bugetul statului şi care se colectează conform prevederilor prezentului capitol.

    (2) Accizele nearmonizate sunt taxe speciale percepute asupra următoarelor produse cu potenţial de risc redus:

    a) produse care conţin tutun, destinate inhalării fără ardere, cu încadrarea tarifară NC 2404 11 00, inclusiv cele conţinute în rezerve livrate împreună cu ţigări electronice şi alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;

    b) lichide cu sau fără nicotină, destinate inhalării fără ardere, cu încadrarea tarifară NC 2404 12 00, 2404 19 90, inclusiv cele conţinute în rezerve livrate împreună cu ţigări electronice şi alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;

    c) produse destinate inhalării fără ardere, care conţin înlocuitori de tutun, cu sau fără nicotină, cu încadrarea tarifară NC 2404 12 00, 2404 19 10, inclusiv cele conţinute în rezerve livrate împreună cu ţigări electronice şi alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;

    d) băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5 g - 8 g/100 ml;

    e) băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml.

    (3) În înţelesul prezentului capitol, codul NC reprezintă poziţia tarifară, subpoziţia tarifară sau codul tarifar, aşa cum este prevăzută/prevăzut în Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun, în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Ori de câte ori intervin modificări în nomenclatura combinată se realizează corespondenţa dintre codurile NC prevăzute în prezentul capitol şi noile coduri din nomenclatura adoptată în temeiul art. 12 din Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun.

    (4) În sensul alin. (2) lit. d) şi e), prin zahăr adăugat se înţelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă şi siropuri, cum ar fi sirop de malţ, sirop de fructe, sirop de malţ de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arţar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată, galactoză, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceaţă, adăugate ca ingrediente.

#CIN

    *) Art. 439, astfel cum a fost modificat prin art. III pct. 55 din Legea nr. 296/2023 , cu modificările ulterioare, nu mai conţinea titlu (denumire marginală). Apreciem însă că legiuitorul a omis din eroare titlul art. 439 la efectuarea modificării.

    În textul actualizat, s-a păstrat pentru art. 439 titlul pe care îl avea înainte de modificarea efectuată prin art. III pct. 55 din Legea nr. 296/2023 .

 

    ART. 440*)

    Faptul generator

    Produsele accizabile prevăzute la art. 439 sunt supuse accizelor la momentul producerii, achiziţiei intracomunitare sau importului acestora pe teritoriul Comunităţii.

#CIN

    *) Derogări de la prevederile art. 440 au fost acordate prin:

    - art. LVI alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene .

    Precizăm că dispoziţiile de derogare menţionate mai sus sunt reproduse în nota 42 de la sfârşitul textului actualizat.

 

    ART. 441*)

    Exigibilitatea

    Momentul exigibilităţii accizelor intervine:

    a) la data recepţionării produselor provenite din achiziţii intracomunitare;

    b) la data efectuării formalităţilor de punere în liberă circulaţie a produselor provenite din operaţiuni de import;

    c) la data vânzării pe piaţa internă a produselor provenite din producţia internă.

#CIN

    *) Derogări de la prevederile art. 441 au fost acordate prin:

    - art. LVI alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene .

    Precizăm că dispoziţiile de derogare menţionate mai sus sunt reproduse în nota 42 de la sfârşitul textului actualizat.

 

    ART. 442*)

    Nivelul şi calculul accizelor

    (1) Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 aprilie a fiecărui an, pentru produsele prevăzute la art. 439, este nivelul prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul titlu.

    (2) *** Abrogat

    (3) *** Abrogat

    (3^1) *** Abrogat

   (4) Pentru produsele prevăzute la art. 439 accizele se datorează o singură dată şi se calculează prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de măsură asupra cantităţilor produse şi comercializate, importate sau achiziţionate intracomunitar, după caz.

 (5) Din valoarea accizelor datorate, determinată potrivit alin. (4), se deduce contravaloarea timbrelor utilizate pentru marcarea produselor accizabile prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a).

#CIN

    *) 1. A se vedea şi art. VI alin. (4) din Legea nr. 296/2023, prevederi reproduse în nota 41 de la sfârşitul textului actualizat.

    2. La art. 442, alin. (5) a fost introdus prin art. I pct. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2024 . Conform art. II alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2024 , prevederile art. I pct. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2024  se aplică începând cu data de 20 mai 2024.

 

    ART. 443

    Scutiri

    (1) Beneficiază de regimul de restituire a accizelor virate bugetului de stat pentru produsele prevăzute la art. 439 operatorii economici care au achiziţionat direct dintr-un stat membru sau din import aceste produse şi care ulterior le livrează în alt stat membru, le exportă ori le returnează furnizorilor.

    (2) Pentru produsele prevăzute la art. 439 retrase de pe piaţă, dacă starea sau vechimea acestora le face improprii consumului ori nu mai îndeplinesc condiţiile de comercializare, accizele plătite se restituie la cererea operatorului economic.

    (3) Modalitatea şi condiţiile de acordare a scutirilor prevăzute la alin. (1) şi (2) se stabilesc prin normele metodologice.

    ART. 444

    Plătitori de accize

    (1) Plătitorii de accize sunt operatorii economici care produc şi comercializează în România produsele prevăzute la art. 439, achiziţionează din teritoriul Uniunii Europene ori importă produsele prevăzute la art. 439.

    (2) În sensul alin. (1), plătitorii de accize care produc bunurile prevăzute la art. 439 sunt operatorii economici care au în proprietate materia primă şi care produc aceste bunuri cu mijloace proprii sau le transmit spre prelucrare la terţi, indiferent dacă prelucrarea are loc în România sau în afara României.

   (3) Operatorul economic care produce, achiziţionează din alte state membre ale Uniunii Europene sau importă produse supuse accizelor de natura celor prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) - c) trebuie să se autorizeze la autoritatea competentă, potrivit prevederilor din normele metodologice.

    (3^1) Operatorul economic care produce, achiziţionează din alte state membre ale Uniunii Europene sau importă produse supuse accizelor de natura celor prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. d) şi e) notifică acest fapt autorităţii vamale teritoriale, potrivit prevederilor din normele metodologice.

    (4) Operatorul economic care nu are domiciliul fiscal în România şi intenţionează să desfăşoare activităţi economice cu produse accizabile prevăzute la art. 439, pentru care are obligaţia plăţii accizelor în România, va desemna un reprezentant fiscal stabilit în România pentru a îndeplini obligaţiile care îi revin potrivit prezentului capitol.

    ART. 444^1*)

    Marcarea produselor care conţin tutun, destinate inhalării fără ardere, prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a)

    (1) Produsele accizabile prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) pot fi comercializate pe teritoriul României numai dacă acestea sunt marcate conform prevederilor prezentului articol.

    (2) Nu sunt supuse obligaţiei de marcare produsele prevăzute art. 439 alin. (2) lit. a) scutite de la plata accizelor.

    (3) Responsabilitatea marcării produselor accizabile prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) revine plătitorilor de accize prevăzuţi la art. 444.

    (4) Marcarea produselor accizabile prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) se efectuează prin timbre, o categorie a marcajelor definite la art. 336 pct. 15.

    (5) Dimensiunea şi elementele inscripţionate pe timbre sunt stabilite prin normele metodologice.

    (6) Plătitorii de accize prevăzuţi la art. 444 au obligaţia să asigure ca timbrele să fie aplicate la loc vizibil, pe ambalajul individual al produsului accizabil, astfel încât timbrul să nu poată fi îndepărtat de pe ambalaj fără a fi deteriorat.

    (7) Produsele accizabile marcate cu timbre deteriorate ori altfel decât s-a prevăzut la alin. (5) şi (6) sunt considerate ca nemarcate.

    (8) Autoritatea competentă aprobă eliberarea timbrelor către plătitorii de accize prevăzuţi la art. 444.

    (9) Solicitarea timbrelor se face prin depunerea unei cereri la autoritatea competentă.

    (10) Eliberarea timbrelor se face de către unitatea specializată pentru tipărirea acestora, desemnată de autoritatea competentă.

    (11) Contravaloarea timbrelor se asigură de la bugetul de stat, din valoarea accizelor aferente produselor accizabile prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) supuse marcării.

    (12) Procedurile de eliberare a timbrelor, precum şi de restituire a contravalorii timbrelor se stabilesc prin normele metodologice.

    (13) Timbrele neutilizate în termen de 6 luni de la achiziţie se restituie unităţii specializate pentru tipărirea acestora, în vederea distrugerii.

#CIN

    *) Art. 444^1 a fost introdus prin art. I pct. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2024 . Conform art. II alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2024 , prevederile art. I pct. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2024  se aplică începând cu data de 20 mai 2024.

 

    ART. 445

    Obligaţiile plătitorilor

    Operatorii economici plătitori de accize prevăzuţi la art. 444 sunt obligaţi:

    a) să se înregistreze ca plătitori de accize la autoritatea fiscală competentă;

   b) să calculeze accizele şi să le verse la bugetul de stat la termenele stabilite, fiind răspunzători pentru exactitatea calculului şi vărsarea integrală a sumelor datorate;

  c) să ţină evidenţa accizelor şi să depună anual deconturile privind accizele*), conform dispoziţiilor legale privind obligaţiile de plată, la bugetul de stat, până la data de 30 aprilie a anului următor celui de raportare;

  d) să evidenţieze distinct accizele în factură în situaţia în care au obligaţia emiterii facturii conform art. 319, în cazul operatorilor economici care produc şi comercializează în România produsele prevăzute la art. 439.

#CIN

    *) A se vedea şi anexele nr. 2, 4 şi 5 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit" şi 120 "Decont privind accizele".

 

    ART. 446

    Declaraţiile de accize

    Plătitorii de accize prevăzuţi la art. 444, cu excepţia importatorilor, au obligaţia de a depune la autoritatea competentă o declaraţie de accize pentru fiecare lună, indiferent dacă se datorează sau nu plata accizei pentru luna respectivă, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei la care se referă declaraţia.

    ART. 447

    Termenul de plată a accizelor la bugetul de stat

    (1) Pentru situaţiile prevăzute la art. 441 lit. a) şi c), termenul de plată a accizelor este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care intervine exigibilitatea accizelor.

    (2) Pentru situaţiile prevăzute la art. 441 lit. b), plata accizelor se face la data exigibilităţii accizelor.

    ART. 448

    Regimul produselor accizabile deţinute de operatorii economici care înregistrează obligaţii fiscale restante

    (1) Produsele accizabile prevăzute la art. 439 deţinute de operatorii economici care înregistrează obligaţii fiscale restante pot fi valorificate în cadrul procedurii de executare silită de organele competente, potrivit legii.

    (2) Persoanele care dobândesc bunuri accizabile prin valorificare, potrivit alin. (1), trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de lege, după caz.

    ART. 448^1

    Excepţie de la regimul accizelor nearmonizate

    Prin excepţie de la prezentul capitol, pentru produsele prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a), fabricate în antrepozite fiscale de producţie din România, se aplică în mod corespunzător prevederile art. 339 - 341 şi ale secţiunilor a 3-a, a 9-a şi a 16-a de la capitolul I - Regimul accizelor armonizate, titlul VIII - Accize şi alte taxe speciale.

    ART. 448^2

    Restituiri speciale

    (1) Pentru produsele prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a), fabricate în antrepozite fiscale de producţie din România, accizele nearmonizate aferente, virate la bugetul de stat, pot fi restituite la solicitarea antrepozitarilor autorizaţi care livrează aceste produse în alte state membre ori le exportă.

    (2) Cuantumul sumei restituite potrivit alin. (1) nu poate depăşi suma efectiv plătită la bugetul de stat.

    (3) Modalitatea şi condiţiile de acordare a restituirii prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin normele metodologice.

 

 

 Tabelul 5Lex

 

 

_____________________________________________________________________

|Nr. |    Denumirea produsului     |U.M.|          Acciza             |

|crt.|                             |    |        (lei/U.M.)           |

|    |                             |    |_____________________________|

|    |                             |    |   2024  |   2025  |   2026  |

|____|_____________________________|____|_________|_________|_________|

|  0 |             1               |  2 |     3   |    4    |    5    |

|____|_____________________________|____|_________|_________|_________|

|  5 |Băuturi nealcoolice cu zahăr | hl |       60|       60|       60|

|    |adăugat pentru care nivelul  |    |         |         |         |

|    |total de zahăr este peste 8  |    |         |         |         |

|    |g/100 ml                     |    |         |         |         |

|____|_____________________________|____|_________|_________|_________|