1. -  HOTĂRÂRE   Nr. 537/2001 din  7 iunie 2001

privind înfiinţarea Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii

 

    Text în vigoare începând cu data de 5 septembrie 2019

    REALIZATOR: COMPANIA DE INFORMATICĂ NEAMŢ

 

    Text actualizat prin produsul informatic legislativ LEX EXPERT în baza actelor normative modificatoare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 5 septembrie 2019.

 

    Act de bază

#B: Hotărârea Guvernului nr. 537/2001, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 322 din 15 iunie 2001

    Acte modificatoare

#M3: Hotărârea Guvernului nr. 645/2019

#M2: Hotărârea Guvernului nr. 1027/2006

#M1: Hotărârea Guvernului nr. 391/2002

 

    Modificările şi completările efectuate prin actele normative enumerate mai sus sunt scrise cu font italic. În faţa fiecărei modificări sau completări este indicat actul normativ care a efectuat modificarea sau completarea respectivă, în forma #M1, #M2 etc.

#B

    În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 3 din Legea nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, cu modificările şi completările ulterioare,

 

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

 

    ART. 1

    (1) Se înfiinţează Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii, instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Inspecţiei Muncii, cu sediul în municipiul Botoşani, Calea Naţională nr. 105, judeţul Botoşani.

    (2) Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii are ca domeniu de activitate pregătirea şi perfecţionarea profesională a personalului propriu al Inspecţiei Muncii, a personalului Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, a personalului cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă din toate sectoarele economiei naţionale, precum şi efectuarea altor tipuri de prestaţii legate de domeniul de activitate al Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi al Inspecţiei Muncii, în condiţiile legii.

#M2

    (3) Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii îşi desfăşoară activitatea atât la sediul acestuia, cât şi în cadrul unor centre teritoriale fără personalitate juridică, a căror înfiinţare şi organizare se aprobă prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei.

#M3

    ART. 2

    Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii este condus de un director numit prin decizie a inspectorului general de stat al Inspecţiei Muncii, în condiţiile legii, ale cărui atribuţii vor fi stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare, aprobat prin decizie a inspectorului general de stat.

#M3

    ART. 3

    (1) În vederea realizării domeniului său de activitate, Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii are, în principal, următoarele atribuţii:

    a) organizarea şi desfăşurarea cursurilor de pregătire profesională, precum şi a cursurilor de perfecţionare a pregătirii profesionale a personalului Inspecţiei Muncii şi al inspectoratelor teritoriale de muncă, pe baza planului anual de perfecţionare profesională aprobat pentru personalul propriu;

    b) organizarea şi desfăşurarea cursurilor de pregătire profesională şi/sau de perfecţionare în domeniul relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă pentru personalul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, pe baza planului anual de perfecţionare profesională aprobat pentru personalul propriu;

    c) perfecţionarea pregătirii profesionale a personalului cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă din toate sectoarele economiei naţionale şi din cadrul altor instituţii/autorităţi publice;

    d) organizarea şi desfăşurarea unor cursuri de formare a specialiştilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;

    e) acordarea asistenţei de specialitate la elaborarea unor reglementări în domeniul relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă;

    f) stabilirea de relaţii de colaborare cu instituţii de formare în domeniul muncii, cu instituţii similare din alte ţări, cu organizaţii internaţionale implicate în pregătirea şi perfecţionarea profesională în domeniul muncii;

    g) eliberarea de certificate de absolvire persoanelor care au urmat programele şi cursurile organizate;

    h) dezvoltarea, perfecţionarea şi punerea la dispoziţia persoanelor interesate de aplicaţii informatice necesare formării profesionale şi educaţiei permanente specifice domeniului relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă;

    i) editarea, tipărirea şi comercializarea de publicaţii de specialitate, potrivit domeniului său de activitate;

    j) organizarea şi întreţinerea unei baze de date, precum şi a unui centru de documentare;

    k) organizarea de manifestări ştiinţifice - mese rotunde, colocvii, ateliere, simpozioane, schimburi de experienţă şi de informare documentară cu instituţii, persoane juridice sau fizice, atât din ţară, cât şi din străinătate - în domeniile sale de competenţă.

    (2) Organizarea şi desfăşurarea cursurilor de pregătire şi perfecţionare profesională pentru personalul propriu, prevăzute la alin. (1) lit. a), se realizează în concordanţă cu prevederile art. 2^1 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 522/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

    (3) Organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională prevăzute la alin. (1) lit. b), c) şi d) se realizează prin obţinerea autorizaţiei ca furnizor de formare profesională autorizat, în concordanţă cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    (4) Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii asigură, cu sprijinul Inspecţiei Muncii, formarea şi/sau perfecţionarea pregătirii profesionale a personalului din cadrul Inspecţiei Muncii şi inspectoratelor teritoriale de muncă în cadrul cursurilor de formare şi/sau perfecţionare profesională finanţate de la bugetul de stat, cu încadrarea în fondurile bugetare aprobate cu această destinaţie.

#M3

    ART. 4

    (1) Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii, precum şi a cheltuielilor generate de activitatea de formare şi perfecţionare profesională a personalului Inspecţiei Muncii şi inspectoratelor teritoriale de muncă se asigură din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

    (2) Veniturile proprii ale Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii provin din tariful încasat pentru activităţile prestate potrivit domeniului de activitate, precum şi din chirii, publicaţii, prestaţii editoriale, proiecte şi altele asemenea.

    (3) Nivelul tarifului pentru plata formatorilor, specialiştilor şi pentru activităţile prestate de Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii se stabileşte prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale.

#M3

    ART. 5

    Salarizarea personalului Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii se stabileşte în condiţiile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.

#B

    ART. 6

    Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii preia în administrare de la Inspectoratul teritorial de muncă al judeţului Botoşani imobilul situat în municipiul Botoşani, Calea Naţională nr. 105, judeţul Botoşani, în suprafaţă totală de 1.306,65 mp, terenul aferent în suprafaţă de 1.500 mp, mijloacele fixe şi celelalte bunuri din dotare în valoare totală de 9.155.688.780 lei*).

#CIN

    *) Suma din acest articol este exprimată în lei vechi.

 

#B

    ART. 7

    Predarea-preluarea bunurilor prevăzute la art. 6 se va face pe bază de protocol încheiat între Inspectoratul teritorial de muncă al judeţului Botoşani şi Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

#M3

    ART. 8

    (1) Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii se organizează şi funcţionează cu un număr de 20 de posturi, personal contractual, inclusiv directorul centrului.

    (2) În cadrul Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii funcţionează compartimente specializate, potrivit structurii organizatorice aprobate prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale.

    (3) Atribuţiile compartimentelor din cadrul Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare prevăzut la art. 2.

    (4) În cadrul structurii organizatorice, prin decizie a inspectorului general de stat şi la propunerea directorului centrului, se pot organiza birouri şi alte compartimente, se stabilesc structurile de funcţii pentru compartimentele aferente şi statele de funcţii, cu încadrarea în numărul maxim de posturi şi a cheltuielilor de personal aprobate pentru bugetul centrului.

    (5) Pentru realizarea atribuţiilor din domeniul său de activitate, Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii poate utiliza specialişti, în condiţiile legii, pe bază de contracte încheiate potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, şi/sau contracte de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor încheiate în baza Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

#B

    ART. 9

    Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 767/1999*) privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Muncii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 464 din 24 septembrie 1999, cu modificările şi completările ulterioare, se completează cu punctul 3 cu următorul cuprins:

    "3. Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii"

#CIN

    *) Hotărârea Guvernului nr. 767/1999 a fost abrogată prin Hotărârea Guvernului nr. 1377/2009.

 

#B

    ART. 10

    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se va aproba prin decizie a inspectorului general de stat al Inspecţiei Muncii Regulamentul de organizare şi funcţionare a Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii.

 

#CIN

    NOTĂ:

    Reproducem mai jos prevederile art. II din Hotărârea Guvernului nr. 645/2019 (#M3).

#M3

    "ART. II

    Organigrama, structurile şi statul de funcţii ale Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii se aprobă prin decizie a inspectorului general de stat, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri."

������������������������������������...                   

 

2. ORDIN   Nr. 46 din 15 ianuarie 2010

privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestaţiilor de servicii în domeniul de activitate al Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii

 

EMITENT:      MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECŢIEI SOCIALE

PUBLICAT  ÎN: MONITORUL OFICIAL  NR. 46 din 20 ianuarie 2010

 

    Având în vedere:

    - prevederile art. 6 alin. (2) şi art. 7 din Legea nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, republicată;

    - prevederile art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 1.377/2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Muncii, precum şi pentru stabilirea unor măsuri cu caracter organizatoric;

    - prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 33/2002 privind reglementarea eliberării certificatelor şi adeverinţelor de către autorităţile publice centrale şi locale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 223/2002;

    - prevederile art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 537/2001 privind înfiinţarea Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii, cu modificările şi completările ulterioare,

    în baza art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu modificările şi completările ulterioare,

 

    ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale emite următorul ordin:

 

    ART. 1

    Se aprobă Normativul cu tarifele pentru plata prestaţiilor de servicii în domeniul de activitate al Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2

    Inspecţia Muncii şi Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 3

    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

                                 Ministrul muncii,

                          familiei şi protecţiei sociale,

                              Mihai Constantin Şeitan

 

    Bucureşti, 15 ianuarie 2010.

    Nr. 46.

 

    ANEXA 1

 

                                     NORMATIV

cu tarifele pentru plata prestaţiilor de servicii în domeniul de activitate al Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii

 

    ART. 1

    (1) Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii, denumit în continuare Centrul,a personalului cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii  efectuează, prin personalul propriu, activităţi de pregătire şi perfecţionare profesională a personalului propriu al Inspecţiei Muncii, a personalului Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în muncă din toate sectoarele economiei naţionale.

    (2) De asemenea, Centrul desfăşoară şi alte tipuri de prestaţii legate de domeniul de activitate al personalului Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi al Inspecţiei Muncii, în condiţiile legii.

    ART. 2

    Contravaloarea prestaţiilor efectuate în condiţiile prevăzute de prezentul normativ se suportă de beneficiarii acestora, se virează în contul deschis la Trezoreria Statului sau la casieria Centrului.

    ART. 3

    (1) Prestaţiile de servicii prevăzute în prezentul normativ se efectuează numai după confirmarea achitării tarifului.

    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în condiţiile în care prin lege se precizează că prestaţiile de servicii trebuie efectuate de îndată ce au fost solicitate de beneficiarii legali, achitarea tarifului poate fi ulterioară realizării acestora.

    ART. 4

    (1) La stabilirea tarifelor se au în vedere:

    a) cheltuielile totale lunare ale Centrului;

    b) numărul mediu de cursuri/lună;

    c) un număr mediu de 20 de cursanţi/curs.

(2) Avându-se în vedere prevederile alin. (1), în funcţie de durata unui curs, tarifele aferente fiecărui cursant sunt următoarele:

 

�������������������������������������..

2. Închirieri:

 

    a) săli de curs            1 leu/oră/cursant - sală

                                        10 - 70 locuri

    b) aparatură audiovideo    20 lei/oră/buc.

 

- mijloace de învăţământ audiovideo

 

�������������������������������������...

 

3. -   LEGE  Nr. 210/2016 din 9 noiembrie 2016 pentru modificarea unor acte normative

 

EMITENT:      PARLAMENTUL ROMÂNIEI

PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL  NR. 913 din 14 noiembrie 2016

 

    Parlamentul României adoptă prezenta lege.

 

    ART. I

    (1) La intrarea în vigoare a prezentei legi se desfiinţează Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială.

    (2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială îşi vor desfăşura în continuare activitatea în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 290 din 3 mai 2012, cu modificările ulterioare, şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 113/2011 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 921 din 23 decembrie 2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 198/2012.

    ART. II

    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2014 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 920 din 17 decembrie 2014, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 174/2015, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

    1. Articolul 5 se abrogă.

    2. La articolul 18 alineatul (1), literele d) şi e) se abrogă.

    ART. III

    La articolul 30 din Legea nr. 219/2015 privind economia socială, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 561 din 28 iulie 2015, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    "b) Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, pentru contravenţiile prevăzute la art. 29 lit. d)."

 

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

 

                              PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

                              FLORIN IORDACHE

 

                              PREŞEDINTELE SENATULUI

                              CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

 

    Bucureşti, 9 noiembrie 2016.

    Nr. 210.

 

                              ---------------