HOTĂRÂRE Nr. 1408 din 18 noiembrie 2009

privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole

Act de bază

#B: Hotărârea Guvernului nr. 1408/2009

 

    Acte modificatoare

#M1: Hotărârea Guvernului nr. 725/2010, abrogată prin Hotărârea Guvernului nr. 1185/2014

#M2: Hotărârea Guvernului nr. 584/2013

#M3: Hotărârea Guvernului nr. 425/2014

#M4: Hotărârea Guvernului nr. 851/2017

 

    Modificările şi completările efectuate prin actele normative enumerate mai sus sunt scrise cu font italic. În faţa fiecărei modificări sau completări este indicat actul normativ care a efectuat modificarea sau completarea respectivă, în forma #M1, #M2 etc.

 

 

ART. 1

(1) Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, denumit în continuare O.N.V.P.V., se înfiinţează, se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, ca urmare a comasării prin fuziune a Oficiului Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri, denumit în continuare O.N.D.O.V., şi a Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, denumit în continuare O.N.V.V., care se desfiinţează.

(2) O.N.V.P.V. este instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu sediul în municipiul Bucureşti, Şos. Iancului nr. 49, sectorul 2.

(3) O.N.V.P.V. este organismul tehnico-ştiinţific care gestionează la nivel naţional, în principal, potenţialul de producţie, denumirile de origine, indicaţiile geografice şi menţiunile tradiţionale pentru produsele vitivinicole.

............................

ART. 5

Veniturile proprii ale O.N.V.P.V. sunt constituite din taxa vitivinicolă care este percepută pentru următoarele activităţi:

a) autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată şi vinuri cu indicaţie geografică;

b) atestarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlată şi a indicaţiei geografice pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine controlată şi/sau a vinurilor cu indicaţie geografică;

c) acordarea drepturilor de plantare din rezervele judeţene şi rezerva naţională, după certificarea defrişării de către Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, denumită în continuare I.S.C.T.V.

#M3

ART. 6

Nivelul taxei vitivinicole pentru fiecare activitate prevăzută la art. 5 se stabileşte prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale*).

 

 

 

ORDIN  Nr. 266/2017

pentru aprobarea Procedurilor de control şi verificare în vederea autorizării plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, autorizării producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, certificării vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale şi stabilirii însemnului de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale îmbuteliate, precum şi pentru aprobarea cuantumului taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale şi a cuantumului taxei de certificare a vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale

EMITENT:     MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE

PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL  NR. 635 din 3 august 2017

 

    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.

 

    ART. 1

    Se aprobă Procedurile de control şi verificare în vederea autorizării plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, autorizării producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, certificării vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale şi stabilirii însemnului de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale îmbuteliate, prevăzute în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2

    Se aprobă cuantumul taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale şi cuantumul taxei de certificare a vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, prevăzute în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 3

    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă:

    a) Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1.515/2013 privind aprobarea introducerii noului însemn de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale îmbuteliate şi stabilirea cuantumului taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată sau cu indicaţie geografică, a cuantumului taxei pentru atestarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlată sau a indicaţiei geografice pentru comercializarea vinurilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 19 din 11 ianuarie 2014, cu modificările ulterioare;

    b) Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 903/2016 pentru aprobarea Procedurilor de control şi verificare în vederea certificării vinurilor varietale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 679 din 1 septembrie 2016.

    ART. 4

    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

                              Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

                              Petre Daea

 

    Bucureşti, 31 iulie 2017.

    Nr. 266.

 

    ANEXA 1

 

    Procedurile de control şi verificare în vederea autorizării plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, autorizării producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, certificării vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale şi stabilirii însemnului de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale îmbuteliate

 

    CAPITOLUL I

    Dispoziţii generale

 

    ART. 1

    Prezenta anexă reglementează cadrul general prin care se instituie procedurile de control şi verificare în vederea autorizării plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, autorizării producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, certificării vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale şi stabilirii însemnului de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale îmbuteliate.

    ART. 2

    (1) Autoritatea competentă care verifică şi certifică vinurile cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi vinurile varietale în raport cu legislaţia de referinţă este Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, denumit în continuare O.N.V.P.V.

    (2) Structura cu atribuţii de inspecţie de stat pentru controlul tehnic vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale verifică respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. 3

    Vinurile cu denumire de origine controlată şi indicaţie geografică sunt produse în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi condiţiile stabilite în caietele de sarcini aferente denumirii de origine şi/sau indicaţiei geografice.

................................

    CAPITOLUL II

    Autorizarea anuală a plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale

 

    ART. 5

    O.N.V.P.V. autorizează anual plantaţiile viticole înscrise în R.P.V. producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale.

    ART. 6

    (1) Producătorii de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, vinuri cu indicaţie geografică sau vinuri varietale au obligaţia de a depune o cerere până la data de 30 iunie a fiecărui an, în vederea luării în evidenţă pentru autorizarea plantaţiilor, la inspectoratele teritoriale ale O.N.V.P.V.

    (2) Nedepunerea cererii de luare în evidenţă pentru autorizarea plantaţiilor până la data de 30 iunie a fiecărui an atrage imposibilitatea autorizării plantaţiei pe anul respectiv.

    (3) Autorizaţiile vor fi emise până la data de 1 octombrie a anului în care s-a formulat cererea de luare în evidenţă pentru autorizarea plantaţiilor.

    (4) Eliberarea autorizaţiilor de producător de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale se face de către inspectorii de specialitate ai O.N.V.P.V., utilizând modulul aferent din R.P.V.

 

    CAPITOLUL III

    Autorizarea producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale

 

    ART. 7

    O.N.V.P.V. autorizează unităţile de vinificaţie pentru obţinerea vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale.

    ART. 8

    (1) Producătorii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale au obligaţia de a depune o cerere până la data de 1 octombrie a fiecărui an, în vederea autorizării unităţilor de vinificaţie, la inspectoratele teritoriale ale O.N.V.P.V.

    (2) Nedepunerea cererii menţionate la alin. (1) până la data de 1 octombrie a fiecărui an atrage imposibilitatea autorizării unităţii de vinificaţie pe anul respectiv.

    (3) Eliberarea şi/sau validarea prin aplicarea vizei anuale a autorizaţiilor de producător de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale se fac/se face până la data de 15 noiembrie a anului în care s-a formulat cererea.

 

    CAPITOLUL IV

    Certificarea vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică şi vinurilor varietale

 

    ART. 9

    (1) Dreptul de utilizare în etichetare a denumirii de origine controlată sau a indicaţiei geografice pentru vinuri se acordă la cerere, după examinarea calitativă a vinurilor şi îndeplinirea condiţiilor stabilite în caietele de sarcini.

    (2) Certificarea în vederea comercializării a vinurilor varietale se acordă la cerere, după examinarea calitativă a vinurilor şi îndeplinirea condiţiilor stabilite de legislaţia în vigoare.

    (3) Examinarea calitativă a vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică şi vinurilor varietale se realizează în cadrul comisiilor de degustare constituite la nivelul fiecărui inspectorat teritorial al O.N.V.P.V. în conformitate cu prevederile legale.

    ART. 10

    (1) Evaluarea vinurilor se face pe loturi, în faza anterioară îmbutelierii, în vederea comercializării.

    (2) Acordarea certificatului de atestare a dreptului de utilizare a denumirii de origine controlată, a indicaţiei geografice şi/sau a soiului pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică şi vinurilor varietale se face conform procedurii specifice de certificare, emisă de către O.N.V.P.V.

    (3) Pentru orice vin cu denumire de origine controlată, cu indicaţie geografică sau vin varietal care a suferit modificări calitative în sens negativ, nu se încadrează în parametrii fizico-chimici şi caracteristicile organoleptice corespunzătoare sau a fost supus unor tratamente şi practici oenologice neautorizate, O.N.V.P.V. poate dispune suspendarea sau anularea certificatului de atestare a dreptului de comercializare şi sesizează inspectorii cu atribuţii de inspecţie de stat pentru controlul tehnic vitivinicol pentru aplicarea prevederilor legale în vigoare.

    (4) Dacă vinul cu denumire de origine controlată, cu indicaţie geografică sau varietal evaluat de către comisiile de degustare nu corespunde cerinţelor pentru a fi comercializat ca vin cu denumire de origine controlată, cu indicaţie geografică sau cu denumire de soi, acesta este scos din evidenţele O.N.V.P.V., iar producătorul este notificat de către O.N.V.P.V. în maximum 5 zile.

    (5) Comercializarea vinului menţionat la alin. (4) se face prin încadrarea în categoria "vin" (alb, rosé, roşu).

 

..............................................

 

 

    CAPITOLUL VI

    Dispoziţii tranzitorii şi finale

 

    ART. 12

    La solicitarea deţinătorilor de plantaţii pentru producerea de struguri cu denumire de origine controlată/indicaţie geografică cărora le-au fost emise autorizaţii, strugurii din recolta anului 2017 pot fi utilizaţi/comercializaţi în vederea obţinerii vinului varietal, cu notificarea O.N.V.P.V.

    ART. 13

    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, O.N.V.P.V. va elabora metodologia şi procedura de atestare, control şi verificare pentru autorizarea plantaţiilor producătoare de struguri în vederea obţinerii vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică şi vinurilor varietale, autorizării producătorilor vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică şi vinurilor varietale şi certificării vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică şi vinurilor varietale, care se aprobă prin decizie a directorului general al O.N.V.P.V. şi se afişează pe site-ul O.N.V.P.V.

 

    ANEXA 2

 

    Cuantumul taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale şi cuantumul taxei de certificare a vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale

 

    ARTICOL UNIC

    (1) În conformitate cu art. 55 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 164/2015, cu modificările ulterioare, taxele percepute de către O.N.V.P.V. sunt:

    a) taxa de autorizare anuală a plantaţiilor furnizoare de struguri destinaţi obţinerii vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică, precum şi a plantaţiilor din care se obţin vinuri varietale, în cuantum de 20 lei/hectar/an;

    b) taxa pentru atestarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlată şi a indicaţiei geografice pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine controlată şi/sau a vinurilor cu indicaţie geografică, precum şi certificarea cantităţilor de vin varietal, în cuantum de 8 lei/hectolitru.

    (2) Taxa prevăzută la alin. (1) lit. a) se achită la data depunerii cererii de luare în evidenţă a plantaţiilor.

    (3) Taxa prevăzută la alin. (1) lit. b) se achită la data depunerii cererii de acordare a certificatelor.

    (4) Taxele constituie venituri proprii ale O.N.V.P.V. şi se vor plăti în contul IBAN nr. RO07TREZ70220G335000XXXX, C.I.F. 26318890, Trezoreria Sectorului 2, beneficiar Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, adresa: Şos. Iancului nr. 49, sectorul 2, municipiul Bucureşti, cod poştal 021719.