ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 190 din 9 noiembrie 2000 *** Republicată
privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România
Act de bază
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 190/2000, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 77 din 29 ianuarie 2004
Acte modificatoare
Legea nr. 591/2004
Legea nr. 458/2006
Legea nr. 82/2007
Legea nr. 187/2012
ART. 14
În desfăşurarea activităţii sale Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor este singura instituţie în măsură ca, pe teritoriul României:
a) să emită norme interne de lucru şi să stabilească tarifele pentru activităţile de analiză, marcare şi expertizare pe care le efectuează;
b) să stabilească mărcile utilizate pentru marcarea metalelor preţioase;
c) să efectueze expertize ale metalelor preţioase şi ale pietrelor preţioase, dispuse de instanţele de judecată şi de notariatele publice, la solicitarea organelor de urmărire penală, a organelor vamale sau a organelor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, precum şi la cererea persoanelor fizice şi juridice.
d) *** Abrogată
ART. 15
(1) Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îşi exercită drepturile şi obligaţiile specifice activităţilor de analiză, marcare, expertizare şi autorizare printr-o structură organizatorică ale cărei organizare şi funcţionare se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
(2) Sursele de finanţare se vor asigura din venituri realizate din activitatea proprie.
ORDIN Nr. 214/2017 din 20 martie 2017
privind stabilirea taxei de autorizare percepute de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor
preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emite următorul ordin:
ART. 1
Se stabileşte taxa de autorizare în cuantum de 611,40 lei pentru fiecare dintre operaţiunile cu metale preţioase şi pietre preţioase prevăzute la art. 2 pct. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 2
Taxa de viză anuală reprezintă 25% din valoarea taxei de autorizare în vigoare la data vizării, pentru fiecare operaţiune autorizată. Taxa de viză anuală nu se restituie.
ART. 3
Pentru a se aplica viza anuală, persoanele fizice şi juridice solicitante trebuie să prezinte, la sediul Direcţiei metale preţioase, pietre preţioase şi proces Kimberley sau la sediile unde îşi desfăşoară activitatea specialiştii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în analiza şi marcarea metalelor preţioase, următoarele documente:
a) autorizaţia pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, în original;
b) declaraţie pe propria răspundere că sunt menţinute toate condiţiile care au stat la baza acordării autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase;
c) dovada achitării taxelor de viză.
ART. 4
(1) Viza anuală se aplică începând cu anul următor emiterii autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase.
(2) Perioada de valabilitate a vizei se întinde până la împlinirea unui an calendaristic de la data aplicării ei.
ART. 5
(1) Persoanele fizice şi juridice care atestă cu documente justificative eliberate de o autoritate a statului cu competenţe în domeniu că şi-au suspendat temporar activitatea sau că au renunţat să mai desfăşoare operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase sunt exceptate de la vizarea anuală a autorizaţiei.
(2) Pe perioada suspendării temporare a activităţii, conform alin. (1), persoana desemnată să aplice marca de garanţie proprie sau o altă persoană, prin împuternicire, va depune la sediul Direcţiei metale preţioase, pietre preţioase şi proces Kimberley poansoanele pentru marcarea obiectelor şi bijuteriilor din metale preţioase.
ART. 6
Pentru eliberarea unui duplicat al unei autorizaţii emise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care a fost distrusă, pierdută sau furată, se percepe o taxă de 56,55 lei.
ART. 7
Taxele stabilite prin prezentul ordin se vor plăti prin mandat poştal sau ordin de plată în contul nr. RO31TREZ7005032XXX004173 al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, cod unic de înregistrare nr. 4266502.