ORDIN   Nr. 1496 din 13 mai 2011

pentru aprobarea Procedurii de autorizare a diriginţilor de şantier

    ministrul dezvoltării regionale şi turismului emite prezentul ordin.

 

    ART. 1

    Se aprobă Procedura de autorizare a diriginţilor de şantier, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2

    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. 3

    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul inspectorului general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii nr. 154/2010 pentru aprobarea Procedurii de autorizare a diriginţilor de şantier, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 23 martie 2010, se abrogă.

    ART. 4

    Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

...

 

        ANEXA 1

 

                               PROCEDURA

                 de autorizare a diriginţilor de şantier

 

    CAPITOLUL I

    Scop

 

    ART. 1

    (1) Prezenta procedură stabileşte cadrul normativ privind autorizarea diriginţilor de şantier de către Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C., denumită în continuare procedură, în conformitate cu prevederile art. 9 lit. d), art. 13 şi art. 21 lit. d) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificările ulterioare, precum şi ale art. 10 lit. i) din Regulamentul privind controlul de stat al calităţii în construcţii, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 272/1994.

    (2) Accesul la activitatea de dirigenţie de şantier şi exercitarea acesteia pe teritoriul României este supusă procedurii de autorizare în temeiul prevederilor actelor normative prevăzute la alin. (1) şi cu respectarea dispoziţiilor Directivei 2006/123/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieţei interne, transpusă în legislaţia naţională prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 68/2010.

    (3) Procedura de autorizare a diriginţilor de şantier este nediscriminatorie în ceea ce priveşte prestatorii şi este justificată de motive imperative de interes general privind siguranţa şi sănătatea publică, protecţia beneficiarilor de servicii în construcţii, precum şi protecţia mediului urban, inclusiv amenajarea teritoriului, care impun obligativitatea asigurării condiţiilor necesare pentru realizarea şi exploatarea construcţiilor cu respectarea cerinţelor esenţiale de calitate a acestora, în scopul protejării vieţii oamenilor, a bunurilor acestora, a societăţii şi a mediului înconjurător, în condiţiile în care România prezintă unul dintre cele mai înalte nivele de vulnerabilitate la factori de risc natural, în principal la riscul seismic, dintre statele membre ale Uniunii Europene.

    (4) Scopul prevăzut la alin. (3) nu poate fi atins printr-o măsură mai puţin restrictivă decât autorizarea diriginţilor de şantier pentru verificarea calităţii lucrărilor de construcţii pe toată durata de executare a acestora, în special din cauză că un control ulterior al modului de realizare a lucrărilor de construcţii/construcţiilor nu este posibil şi ar fi tardiv pentru a fi, în mod real, eficient.

 

   ...

 

 

    ART. 57

    (1) Autorizaţiile de diriginte de şantier emise de I.S.C. anterior intrării în vigoare a prezentei proceduri, aflate în valabilitate, se preschimbă, la cerere, dacă solicitarea a fost depusă în perioada de valabilitate a autorizaţiilor. Cererile de preschimbare înregistrate după încetarea valabilităţii autorizaţiilor nu se iau în considerare.

    (2) Pentru preschimbarea autorizaţiilor prevăzute la alin. (1) titularii vor depune la secretariatul comisiei de autorizare de la IJC/ICB în a cărui rază domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea următoarele documente:

    a) cerere de preschimbare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 7;

    b) copia/copiile autorizaţiei/autorizaţiilor emise anterior prezentei proceduri;

    c) copia actului de identitate;

    d) două poze color 3 x 4 cm.

    (3) Copiile documentelor prevăzute la alin. (2) trebuie să fie certificate olograf privind conformitatea cu originalul, de către solicitant.

    (4) Eliberarea noilor autorizaţii se face în termen de 60 de zile de la data înregistrării cererii.

    ART. 58

    Taxa de autorizare este în valoare de 200 lei şi se percepe pe domenii de autorizare, cu excepţia domeniilor 8 şi 9 din tabelul prevăzut la art. 8 alin. (4), pentru care aceasta se percepe pe subdomenii.

    ART. 59

    Titularii autorizaţiilor au obligaţia de a anunţa I.S.C. cu privire la orice modificare a datelor cu caracter personal (nume şi prenume, domiciliu, numere de telefon, adresă de e-mail), survenită ulterior autorizării.

    ART. 60

    Urmărirea aplicării şi controlul respectării prevederilor prezentei proceduri se realizează de către I.S.C şi de IJC/ICB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                      ORDIN   Nr. 1497 din 13 mai 2011

pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea laboratoarelor de analiză şi încercări în activitatea de construcţii în vederea autorizării

    ministrul dezvoltării regionale şi turismului emite prezentul ordin.

 

    ART. 1

    Se aprobă Procedura privind evaluarea laboratoarelor de analiză şi încercări în activitatea de construcţii în vederea autorizării, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

 

...

 

    ANEXA 1

 

                                 PROCEDURĂ

privind evaluarea laboratoarelor de analiză şi încercări în activitatea de construcţii în vederea autorizării

 

    CAPITOLUL I

    Scop

 

    ART. 1

    Prezenta procedură stabileşte metodologia de evaluare a laboratoarelor de analiză şi încercări în activitatea de construcţii, denumite în continuare laboratoare, în vederea autorizării, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificările ulterioare, şi ale Regulamentului privind autorizarea laboratoarelor de analize şi încercări în activitatea de construcţii, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 808/2005.

 

...

    ART. 34

    Deciziile de suspendare şi retragere a autorizaţiilor pot fi contestate la ISC în termen de 15 zile de la data comunicării.

    ART. 35

    Laboratoarele cărora li s-a retras autorizaţia pot solicita o nouă autorizare, reluând procedura de autorizare, după remedierea deficienţelor, cheltuielile pentru autorizare, în această situaţie, fiind cele prevăzute la art. 36.

    ART. 36

    Cheltuielile pentru autorizare sunt în valoare de 200 lei pentru un set de 5 încercări şi se modifică prin decizie a secretarului general al ISC.

    ART. 37

    (1) În situaţia desfiinţării unui laborator autorizat, conducerea unităţii tutelare va informa în scris, în termen de 10 zile de la desfiinţare, IJC/ICB în raza căruia a funcţionat.

    (2) Autorizaţia îşi pierde valabilitatea în cazul întreruperii activităţii unui laborator timp de 2 ani consecutiv.