HOTĂRÂRE   Nr. 780/2006 din 14 iunie 2006

privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

 

 

      Act de bază

#B: Hotărârea Guvernului nr. 780/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 554 din 27 iunie 2006

 

    Acte modificatoare

#M8: Hotărârea Guvernului nr. 393/2020

#M7: Hotărârea Guvernului nr. 971/2016

#M6: Hotărârea Guvernului nr. 578/2015

#M5: Hotărârea Guvernului nr. 204/2013

#M4: Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011

#M3: Hotărârea Guvernului nr. 1300/2010

#M2: Hotărârea Guvernului nr. 399/2010

#M1: Hotărârea Guvernului nr. 133/2010

 

    Modificările şi completările efectuate prin actele normative enumerate mai sus sunt scrise cu font italic. În faţa fiecărei modificări sau completări este indicat actul normativ care a efectuat modificarea sau completarea respectivă, în forma #M1, #M2 etc.

 

ART. 2

    Prezenta hotărâre se aplică emisiilor provenite din activităţile prevăzute în anexa nr. 1 şi gazelor cu efect de seră prevăzute în anexa nr. 2, cu respectarea, după caz, a dispoziţiilor Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

ART 21

(10) Cuantumul tarifelor percepute de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pentru aprobarea planului de monitorizare a emisiilor şi a planului de monitorizare a datelor tonă-kilometru se stabileşte prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului în termen de 45 de zile de la data publicării prezentei hotărâri, având destinaţia stabilită conform dispoziţiilor art. 23 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

(11) Valoarea tarifelor prevăzute la alin. (10) se stabileşte în euro şi se achită, în avans şi integral, în contul afişat pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în echivalentul în lei la cursul de schimb leu/euro al Băncii Naţionale a României, în vigoare la data efectuării plăţii.

 

 

ART. 24

    (1) Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este administratorul naţional al conturilor în Registrul Uniunii Europene al emisiilor de gaze cu efect de seră.

    (2) Registrul Uniunii Europene, prin administratorul naţional, asigură evidenţa certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră emise, deţinute, transferate şi anulate, inclusiv a operaţiunilor cu unităţi de emisii de gaze cu efect de seră prevăzute de Protocolul de la Kyoto.

#B

    (3) Orice persoană poate deţine certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

#M7

    (4) Registrul Uniunii Europene al emisiilor de gaze cu efect de seră, administrat la nivel naţional, este accesibil titularilor de cont, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 389/2013.

    (5) Registrul Uniunii Europene al emisiilor de gaze cu efect de seră conţine conturi naţionale în care sunt înregistrate certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, deţinute de fiecare persoană şi în care sunt evidenţiate operaţiunile cu aceste certificate şi cu unităţile de emisii de gaze cu efect de seră, prevăzute de Protocolul de la Kyoto.

    (6) Regulamentul privind gestionarea şi operarea în conturile naţionale din Registrul Uniunii Europene al emisiilor de gaze cu efect de seră se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

(7) Administratorul naţional percepe un tarif la deschiderea unui cont şi un tarif corespunzător operării respectivului cont.

#M5

(8) Cuantumul tarifelor prevăzute la alin. (7) se stabileşte anual, prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ORDIN  Nr. 1256/2020 din 12 iunie 2020

pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2021 - 2030*)

EMITENT:     MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR

PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL  NR. 532 bis din 22 iunie 2020

 

 

 

    Tarife

 

    ART. 6

(1) Cuantumul tarifelor pentru procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2021 - 2030 este prevăzut în anexa nr. 6 la prezenta procedură şi se actualizează periodic, prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

(2) Tarifele prevăzute la alin. (1) se achită, în avans şi integral, în contul afişat pe pagina de internet a autorităţii competente.

 

ANEXA 6

    la procedură

 

                         TARIFE

pentru emiterea/revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră/planului de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră

 ____________________________________________________________________________

| Analiza documentelor pentru emiterea/| Aprobare plan de monitorizare şi    |

| revizuirea autorizaţiei privind      | raportare a emisiilor de gaze cu    |

| emisiile de gaze cu efect de seră    | efect de seră, revizuit             |

|                                      |                                     |

|                                      |                                     |

|                                      |                                     |

| Emisii anuale totale                 | Emisii anuale totale                |

| < 50/< 500/> 500 ktone CO2            | < 50/< 500/> 500 ktone CO2           |

|______________________________________|_____________________________________|

| 800/1400/1800 lei                    | 600/1200/1800 lei                   |

|______________________________________|_____________________________________|

 

 

Documentele necesare pentru emiterea autorizaţiei

 

    ART. 7

    (1) În vederea emiterii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, operatorul are obligaţia să depună la autoritatea competentă, următoarele documente:

    a) solicitarea pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedură;

    b) documentaţia tehnică pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta procedură;

    c) planul de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la prezenta procedură, însoţit de o anexă cu calculul estimativ al emisiilor de gaze cu efect de seră;

    d) schema de principiu a instalaţiei în care sunt evidenţiate sursele de emisii de gaze cu efect de seră, fluxurile de sursă, fluxul de energie termică, produsele obţinute, localizarea echipamentelor de măsură asociate surselor de emisii de la nivelul instalaţiei;

    e) dovada privind plata tarifului corespunzător;

    f) autorizaţia integrată de mediu şi/sau autorizaţia de mediu, după caz, pe suport electronic în formă autentificată.

    g) o copie conformă cu originalul a certificatului constatator emis de Registrul Comerţului.

    (2) Documentele prevăzute la alin. (1) lit. a) - d) şi g) se transmit în format letric, în 2 exemplare, semnate pe fiecare pagină de către reprezentantul legal al operatorului şi în format electronic.

    (3) Planul de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, prevăzut la alin. (1) lit. c) este însoţit de documentele stabilite conform Regulamentului (UE) nr. 2018/2066.

    (4) Operatorul are obligaţia să asigure corectitudinea informaţiilor furnizate în documentele depuse la autoritatea competentă în vederea obţinerii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră.

(5) Autoritatea competentă solicită, după caz, operatorului să furnizeze informaţii suplimentare referitoare la activitatea desfăşurată în instalaţie.

 

 

  Revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2021 - 2030

 

    ART. 12

    Autoritatea competentă revizuieşte autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit prevederilor prezentei proceduri şi cele ale Hotărârii de Guvern nr. 780/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 13

    (1) Operatorul are obligaţia să solicite revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră şi a planului de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, în următoarele situaţii:

    a) la schimbarea operatorului şi a denumirii instalaţiei;

    b) în cazul în care sunt realizate modificări cu privire la sursele de emisii sau fluxurile de sursă şi regimul de funcţionare;

    c) la modificarea metodologiei de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră, determinată de modificări privind accesibilitatea datelor care permit o mai mare acurateţe a metodologiei;

    d) la identificarea unei surse de emisii sau a unui flux de sursă care nu a existat în momentul emiterii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră şi aprobării planului de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră;

    e) la identificarea unor erori în metodologia de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră;

    f) la modificarea cerinţelor legale aplicabile privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră;

    g) la solicitarea autorităţii competente;

    h) la recomandarea verificatorului raportului de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră întocmit de operator.

    (2) Operatorul care deţine o instalaţie în care se desfăşoară una sau mai multe din activităţile prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta procedură, are obligaţia de a informa în avans, autoritatea competentă, cu privire la orice modificări planificate privind funcţionarea instalaţiei.

    (3) Informaţiile prevăzute la alin. (2) se transmit în termen de maxim 30 de zile înainte de realizarea efectivă a modificării.

    (4) În situaţia prevăzută la alin. (2) autoritatea competentă decide cu privire la necesitatea revizuirii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră şi a planului de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră şi informează în scris operatorul cu privire la aceasta.

    (5) Prevederile alin. (1) lit. b) se aplică în cazul în care modificările se referă la eliminarea, înlocuirea sau includerea unor surse de emisii şi fluxuri de sursă.

    (6) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) - e) operatorul are obligaţia să notifice autoritatea competentă cu privire la motivele pentru care solicită revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2021 - 2030.

    (7) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi alin. (5), operatorul are obligaţia să depună la autoritatea competentă documentele care atestă modificările referitoare la sursele de emisii, conform prevederilor legale.

    (8) În vederea revizuirii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, operatorul are obligaţia să depună la autoritatea competentă următoarele documente:

    a) solicitarea pentru revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedură;

    b) documentaţia tehnică pentru revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta procedură;

    c) planul de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, revizuit, întocmit în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 5 la prezenta procedură, împreună cu documentaţia aferentă şi o anexă cu calculul estimativ al emisiilor de gaze cu efect de seră;

    d) schema de principiu a instalaţiei în care sunt evidenţiate sursele de emisii de gaze cu efect de seră, fluxurile de sursă, fluxul de energie termică, produsele obţinute, localizarea echipamentelor de măsură asociate surselor de emisii de la nivelul instalaţiei;

    e) autorizaţia integrată de mediu şi/sau autorizaţia de mediu, în copie şi/sau în format electronic autentificată, după caz;

    f) dovada privind plata tarifului corespunzător;

    g) operatorii care solicită revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră în baza prevederilor art. 13 alin. (1) lit. a) trebuie să depună o copie a documentului prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. g).

    (9) Documentele prevăzute la alin. (8) lit. a) - b) se depun la autoritatea competentă pentru protecţia mediului, într-un exemplar în format letric, iar documentele prevăzute la alin. 8 lit. c) - d) se depun la autoritatea competentă, în două exemplare, în format letric, toate documentele fiind semnate în original, pe fiecare pagină, de către reprezentantul legal al operatorului.

    (10) Documentele prevăzute la alin. (8) lit. a) - e) se transmit inclusiv în format electronic.