Raportul de monitorizare, Romania, Mai 2006 (Romania May 2006 Monitoring Report)

Comisia Europeana, 16 Mai 2006 (Extras)

 

Capitolul 28: Controlul financiar

 

 

In ceea ce priveste controlul financiar public intern, Romania a facut progrese in implementarea strategiei ei globale, in concordanta cu standardele internationale si cu cea mai buna practica europeana. Pregatirea profesionala a controlorilor si auditorilor interni este extinsa si continua, dar necesita sa fie, mai departe, intarita, in particular in domeniile evaluarii riscului si al achizitiilor publice.

 

In ceea ce priveste auditul extern, legea organica a Curtii de Conturi, reflectand amendamentele constitutionale din octombrie 2003, nu a fost, inca, adoptata. Noua lege ar trebui sa contina o referinta care sa asigure independenta financiara a Curtii. In viitor, pregatirea efectiva a personalului este necesara la toate nivelurile. Curtea ar trebui sa finalizeze revizuirea metodologiei de audit, in scopul dezvoltarii si diseminariii Standardelor de audit INTOSAI si a liniilor directoare europene de implementare.

 

Calitatea activitatilor de audit nu este, inca, la standarde, iar structurile auditului intern nu sunt inca, pe deplin, integrate in managementul financiar zilnic. Abilitatile conducerii Curtii de Conturi, la nivel local, nu sunt suficient dezvoltate. Buna administrare a obiectivelor Curtii ar trebui, de asemenea, sa fie asigurata la toate nivelurile, inclusiv la nivel local. Pregatirile in ceea ce priveste auditul extern necesita sa fie accelerate.

 

In domeniul controlului cheltuielilor din fondurile de actiuni structurale, Romania si-a transmis candidatura pentru sistemul extins de implementare descentralizata (Extended decentralized implementation system - EDIS) la sfarsitul anului 2005, trei din cele patru agentii de implementare (Oficiul de plati si contractare PHARE, Compania Nationala de Cai Ferate “C.F.R.” – S.A., Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania-S.A.) sunt efective in ceea ce priveste acreditarea ISPA sub EDIS.

 

A patra agentie de implementare, Agentia Dunarii, a fost infiintata efectiv, dar deruleaza numai cateva operatiuni. Descentralizarea totala a sistemului trebuie sa fie asigurata. Cu privire la programul PHARE,  pregatirile in domeniul controlului cheltuielilor din fondurile de  actiuni structurale sunt aproape de finalizare pentru doua agentii de implementare, iar acreditarea finala este in curs de a fi obtinuta. Totusi, o agentie de implementare - Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - este ramasa in urma. Pregatirile au nevoie sa fie accelerate.

 

Romania continua sa implementeze Strategia nationala de lupta impotriva fraudei si pentru protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene. Au fost incheiate acorduri de cooperare intre Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) si organismele de implementare relevante, in scopul intaririi coordonarii actiunilor anti-frauda. Alta intelegere a fost incheiata cu OLAF, pentru a desfasura investigatii comune. Salariile personalului DLAF au crescut cu 75% in decembrie 2005. Numarul posturilor de consilieri financiari de la DLAF au crescut de la 26 la 45, din care 42 sunt ocupate in prezent.

 

Cooperarea cu OLAF este satisfacatoare; intelegerea incheiata intre DLAF si OLAF exprima vointa de a desfasura investigatii comune. Dezvoltarea Departamentului de Lupta Antifrauda este aproape de a fi finalizata, dar activitatile de investigare ar putea sa fie imbunatatite.

 

 

Concluzii

 

Progrese semnificative au fost facute pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene. Pregatirile ar trebui sa fie finalizate pana la data aderarii, daca ritmul curent de pregatire este mentinut. Romania indeplineste, acum, in general, angajamentele si cerintele reiesite din negocierile de aderare in acest domeniu.

 

 Progresele in domeniul dezvoltarii controlului financiar public intern, auditului extern si al controlului cheltuielilor din fondurile de actiuni structurale a fost facut, desi rezultatele au fost limitate, intrucat vor fi necesari ani de eforturi continue, in concordanta cu strategiile adoptate, pentru a obtine astfel de rezultate. Romania ar trebui sa-si continue eforturile de a consolida rezultatele, de o maniera sustinuta, mai ales in domeniul responsabilitatii manageriale si al intaririi organizatiilor administrative relevante. Eforturi crescute sunt, inca, necesare, in aceste domenii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Traducere: Elena Uta, consilier, Unitatea centrala de armonizare a sistemelor de management financiar si control, 18 mai 2006

Verificare: Niculina Matei, sef serviciu, Unitatea centrala de armonizare a sistemelor de management financiar si control, 19 mai 2006