Formularistica  - TVA

1. Jurnale, registre, evidenţe şi alte documente similare

 

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, jurnalele, registrele, evidenţele şi alte documente similare care trebuie intocmite in scopuri de TVA nu sunt formulare tipizate stabilite de Ministerul Economiei şi Finanţelor.

 

Fiecare persoană impozabilă poate să îşi stabilească modelul documentelor pe baza cărora determină taxa colectată şi taxa deductibilă, conform specificului propriu de activitate.

 

În conformitate cu art. 156 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţe corecte şi complete:

    a) persoanele impozabile stabilite în România, pentru operaţiunile efectuate în desfăşurarea activităţii lor economice, pentru operaţiunile pentru care sunt obligate la plata taxei, precum şi pentru orice altă operaţiune reglementată la titlul VI din Codul fiscal;

    b) persoanele obligate la plata taxei pentru orice operaţiune sau care se identifică drept persoane înregistrate în scopuri de TVA conform titlului VI din Codul fiscal, în scopul desfăşurării oricărei operaţiuni, pentru operaţiunile respective;

    c) persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile, pentru toate achiziţiile intracomunitare;

    d) asociatul care contabilizează veniturile şi cheltuielile, potrivit contractului încheiat între părţi, în cazul asociaţiilor în participaţiune care nu constituie o persoană impozabilă, pentru operaţiunile realizate de respectiva asociaţie în participaţiune.

 

           

     În sensul art. 156 alin. (4) din Codul fiscal, jurnalele, registrele, evidenţele şi alte documente similare se vor întocmi de către fiecare persoană impozabilă astfel încât să cuprindă cel puţin elementele prevăzute pentru fiecare dintre acestea la pct. 79 din Normele metodologice date în aplicarea titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare. 

 

 

            Modelele orientative ale jurnalelor şi registrelor care trebuie întocmite conform art. 156 din Codul fiscal sunt propuse în anexele nr. 1 – 4 la Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1372/2008 privind organizarea evidenţei în scopul taxei pe valoarea adăugată, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

 

Documentele la care am facut referire mai sus se pot întocmi manual sau prin utilizarea sistemului informatic, după caz si se  pot stoca prin orice metode şi în orice loc, în următoarele condiţii:

    a) locul de stocare să se afle pe teritoriul României, cu excepţia celor întocmite prin mijloace electronice, care pot fi păstrate în orice loc, dacă pe perioada stocării:

    1. se garantează accesul on-line la datele respective;

    2. se garantează integritatea conţinutului documentelor respective;

    b) în cazul stocării prin mijloace electronice, aceste documente să fie puse la dispoziţia organelor fiscale competente fără nicio întârziere, ori de câte ori se solicită acest lucru.

 

 

2. Deconturile de TVA

 

2.1. Decontul de taxa

 

   Art. 1562  din Codul fiscal

 

    (1) Persoanele înregistrate conform art. 153 trebuie să depună la organele fiscale competente, pentru fiecare perioadă fiscală, un decont de taxă, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală respectivă.

    (2) Decontul de taxă întocmit de persoanele înregistrate conform art. 153 va cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia naştere dreptul de deducere în perioada fiscală de raportare şi, după caz, suma taxei pentru care se exercită dreptul de deducere, în condiţiile prevăzute la art. 1471 alin. (2), suma taxei colectate a cărei exigibilitate ia naştere în perioada fiscală de raportare şi, după caz, suma taxei colectate care nu a fost înscrisă în decontul perioadei fiscale în care a luat naştere exigibilitatea taxei, precum şi alte informaţii prevăzute în modelul stabilit de Ministerul Finanţelor Publice.

    (3) Datele înscrise incorect într-un decont de taxă se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare şi se vor înscrie la rândurile de regularizări.

 

Modelul şi conţinutul formularului (300) "Decont de taxă pe valoarea adăugată" sunt prevazute in anexa 1 la  OPANAF nr.94/2008.

 

 

Decontul de taxă pe valoarea adăugată prevăzut mai sus se utilizează începând cu declararea obligaţiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2008.

 

Instructiunile pentru completarea formularului (300) "Decont de taxă pe valoarea adăugată" sunt prevazute in Anexa 2 la OPANAF nr.94/2008.

 

2.2. Decontul special de taxa

 

Art. 1563  din Codul fiscal

 

    (1) Persoanele înregistrate conform art. 1531, dar neînregistrate şi care nu trebuie să se înregistreze conform art. 153, trebuie să depună la organele fiscale competente un decont special de taxă pentru:

    a) achiziţii intracomunitare, altele decât achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport noi sau de produse accizabile;

    b) operaţiuni pentru care sunt obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) lit. c), d) şi e).

    (2) Persoanele impozabile neînregistrate şi care nu trebuie să se înregistreze conform art. 153, indiferent dacă sunt sau nu sunt înregistrate conform art. 1531, trebuie să depună la organele fiscale competente un decont special de taxă pentru operaţiunile pentru care sunt obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) lit. b).

    (3) Persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu trebuie să se înregistreze conform art. 153, indiferent dacă sunt sau nu sunt înregistrate conform art. 1531, trebuie să depună la organele fiscale competente un decont special de taxă privind achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport noi.

    (4) Persoanele impozabile care nu sunt înregistrate şi care nu trebuie să se înregistreze conform art. 153 şi persoanele juridice neimpozabile, indiferent dacă sunt sau nu sunt înregistrate conform art. 1531, trebuie să întocmească şi să depună la organele fiscale competente un decont special de taxă pentru:

    a) achiziţii intracomunitare de produse accizabile;

    b) operaţiuni pentru care sunt obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) lit. f), cu excepţia situaţiei în care are loc un import de bunuri sau o achiziţie intracomunitară;

    c) operaţiuni pentru care sunt obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) lit. g).

    (5) Decontul special de taxă pe valoarea adăugată trebuie întocmit potrivit modelului stabilit de Ministerul Finanţelor Publice şi se depune până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea operaţiunilor, în situaţiile prevăzute la alin. (1) - (4). Decontul special de taxă trebuie depus numai pentru perioadele în care ia naştere exigibilitatea taxei.

 

Modelul şi conţinutul formularului (301) "Decont special de taxă pe valoarea adăugată" sunt prevazute in anexa 1 la OPANAF nr.254/2008.

 

Decontul special de taxă pe valoarea adăugată prevăzut mai sus se utilizează începând cu declararea obligaţiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2008.

 

Instructiunile de completare a formularului (301) "Decont special de taxă pe valoarea adăugată" sunt ptevazute in Anexa 2 la OPANAF nr.254/2008.

 

3. Declaratia recapitulativa

 

Art. 1564  din Codul fiscal

 

    (1) Fiecare persoană impozabilă, înregistrată conform art. 153, trebuie să întocmească şi să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare unui trimestru calendaristic, o declaraţie recapitulativă privind livrările intracomunitare, conform modelului stabilit de Ministerul Finanţelor Publice, care va cuprinde următoarele informaţii:

    a) suma totală a livrărilor intracomunitare de bunuri scutite de la plata taxei, în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. a) şi d) pe fiecare cumpărător, pentru care exigibilitatea taxei a luat naştere în trimestrul calendaristic respectiv;

    b) suma totală a livrărilor de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare, prevăzute la art. 132^1 alin. (5) lit. b), efectuate în statul membru de sosire a bunurilor expediate sau transportate, pe fiecare beneficiar al livrării ulterioare care are desemnat un cod T, şi pentru care exigibilitatea taxei a luat naştere în trimestrul calendaristic respectiv.

 

    (2) Fiecare persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153 şi 153^1, trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare unui trimestru calendaristic, o declaraţie recapitulativă privind achiziţiile intracomunitare, conform modelului stabilit de Ministerul Finanţelor Publice, care va cuprinde următoarele informaţii:

    a) suma totală a achiziţiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care această persoană impozabilă este obligată la plata taxei, conform art. 151, şi pentru care exigibilitatea taxei a intervenit în trimestrul calendaristic respectiv;

    b) suma totală a achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare, pentru care furnizorul a desemnat persoana impozabilă beneficiară drept persoană obligată la plata taxei, în conformitate cu prevederile art. 150 alin. (1) lit. e).

    (3) Declaraţiile recapitulative se depun numai pentru perioadele în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru astfel de operaţiuni.

 

    Modelul şi conţinutul formularului "Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri" sunt prevazute in anexa 1 la OPANAF nr.552/2008

 

 

Formularul prevăzut mai sus se completează şi se depune conform instrucţiunilor de completare prevăzute în Anexa 2 la OPANAF nr. 552/2008, începând cu operaţiunile desfăşurate în trimestrul I al anului 2008.

 

 

4. Alte declaratii

 

  Art. 1563 alin. (6) - Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, a căror cifră de afaceri, astfel cum este prevăzută la art. 152 alin. (2), realizată la finele unui an calendaristic, este inferioară sumei de 10.000 euro, calculată la cursul de schimb valutar din ultima zi lucrătoare a anului, trebuie să comunice printr-o notificare scrisă organelor fiscale de care aparţin, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor, următoarele informaţii:

    a) suma totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii precum şi suma taxei, către persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;

    b) suma totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii şi suma taxei aferente, către persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153.

 

  Art. 1563 alin. (7) - Persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, a căror cifră de afaceri, astfel cum este prevăzută la art. 152 alin. (2), dar excluzând veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, realizată la finele unui an calendaristic, este între 10.000 şi 35.000 euro, calculată la cursul de schimb valutar din ultima zi lucrătoare a anului, trebuie să comunice, printr-o notificare scrisă organelor fiscale competente, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor, următoarele informaţii:

    a) suma totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii către persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;

    b) suma totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii către persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;

    c) suma totală şi taxa aferentă a achiziţiilor de la persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;

    d) suma totală a achiziţiilor de la persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153.

 

      Art. 1563 alin. (8) - Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, care prestează servicii de transport internaţional trebuie să comunice printr-o notificare scrisă organelor fiscale competente, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor, suma totală a veniturilor obţinute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internaţional de persoane cu locul de plecare din România.

 

Avand in vedere dispoziţiile art. 1563 alin. (6) - (8) din Codul fiscal şi pentru a se asigura informaţiile necesare determinării bazei TVA pentru resursa proprie a României, adoptată în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului nr. 1.553/1989 privind regimul unitar definitiv de colectare a resurselor proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată, a fost elaborate OPANAF nr.1/2008, prin care s-a aprobat modelul si continutul urmatoarelor formulare:

 

-               (392 A) "Declaraţie informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul ....", cod MEF 14.13.01.02/ia, prevăzut în anexa nr. 1 la ordin;

-               (392 B) "Declaraţie informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul ....", cod MEF 14.13.01.02/ib, prevăzut în anexa nr. 2 la ordin;

-      (393) "Declaraţie informativă privind veniturile obţinute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internaţional de persoane, cu locul de plecare din România în anul ....", cod MEF 14.13.01.02/v, prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.

 

 

Formularele (392 A), (392B) si (393) se completează şi se depun conform instrucţiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 4 la OPANAF nr. 1/2008.

 

Procedura de gestionare a formularelor (392 A), (392B) şi (393) este prevăzută în anexa nr. 5 la OPANAF nr. 1/2008.

 

Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi păstrare a formularelor (392 A), (392B) si (393) sunt prevăzute în anexa nr. 6 la OPANAF nr. 1/2008.

 

 

5. Notificari

 

- Pentru taxarea operatiunilor de arendare, concesionare si leasing de bunuri imobile.

 

În sensul art. 141 alin. (3) din Codul fiscal şi fără să contravină prevederilor art. 161 din Codul fiscal, orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea oricăreia dintre operaţiunile scutite de taxă prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, în ceea ce priveşte un bun imobil sau o parte a acestuia.

    Opţiunea se va notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat în anexa nr. 1 la Normele metodologice date în aplicarea titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare  şi se va exercita de la data înscrisă în notificare. O copie de pe notificare va fi transmisă clientului.

      Persoana impozabilă neînregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal va solicita înregistrarea, dacă optează pentru taxare, şi concomitent va depune şi notificarea prevăzută în anexa nr. 1 la normele metodologice. Opţiunea de înregistrare în scopuri de taxă nu ţine loc de opţiune de taxare a operaţiunilor de arendare, concesionare si leasing de bunuri imobile.

 

ANEXA 1

    la Normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare 

 

                                 NOTIFICARE

privind opţiunea de taxare a operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal

 

    1. Denumirea solicitantului ..............................................

    2. Codul de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit conform art. 153 din Codul fiscal .................................................................

    3. Adresa ................................................................

    4. Data de la care se optează pentru taxare ..............................

    5. Bunurile imobile pentru care se aplică opţiunea (adresa completă dacă opţiunea se referă la bunul imobil integral sau, dacă se referă la o parte din bunul imobil, se va înscrie suprafaţa din bunul imobil. În cazul operaţiunilor de leasing cu bunuri imobile se va menţiona dacă opţiunea se referă la bunul imobil integral sau, dacă se referă la o parte din bunul imobil, pe lângă suprafaţă trebuie să se identifice cu exactitate partea din bunul imobil care face obiectul contractului) ..................................................

    Confirm că datele declarate sunt corecte şi complete.

    Numele şi prenumele ................................, funcţia ............

 

                          Semnătura şi ştampila

                          .....................

 

     Persoana impozabilă va notifica organele fiscale competente cu privire la anularea opţiunii pentru taxarea operatiunilor de arendare, concesionare si leasing de bunuri imobile, prin formularul prezentat în anexa nr. 2 la normele metodologice. Aplicarea scutirii de taxă este permisă de la data înscrisă în notificare.

 

    ANEXA 2

    la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare 

                              NOTIFICARE

privind anularea opţiunii de taxare a operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal

 

    1. Denumirea solicitantului ..............................................

    2. Codul de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit conform art. 153 din Codul fiscal .................................................................

    3. Adresa ................................................................

    4. Data de la care se anulează opţiunea de taxare ........................

    5. Bunurile imobile pentru care se anulează opţiunea de taxare (adresa completă, dacă opţiunea s-a referit la bunul imobil integral, sau dacă s-a referit la o parte din bunul imobil se va înscrie suprafaţa din bunul imobil. În cazul operaţiunilor de leasing cu bunuri imobile se va menţiona dacă opţiunea s-a referit la bunul imobil integral, sau dacă s-a referit la o parte din bunul imobil, pe lângă suprafaţă trebuie să se identifice cu exactitate partea din bunul imobil care face obiectul contractului) ................................

    ..........................................................................

    ..........................................................................

    ..........................................................................

    ..........................................................................

 

    Confirm că datele declarate sunt complete şi corecte.

 

    Numele şi prenumele ........................, funcţia ....................

 

    Semnătura şi ştampila

 

 

 

 

- Pentru taxarea operatiunilor de livrare de constructii care nu sunt noi si de terenuri care nu sunt construibile

 

    În sensul art. 141 alin. (3) din Codul fiscal, orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea livrării bunurilor imobile prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, în condiţiile prevăzute la pct. 39 din Normele metodologice date în aplicarea titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

      Opţiunea se notifică organelor fiscale locale pe formularul prezentat în anexa nr. 3 la normele metodologice şi se exercită pentru bunurile imobile menţionate în notificare. Opţiunea se poate exercita şi numai pentru o parte a acestor bunuri. Depunerea cu întârziere a notificării nu va conduce la anularea opţiunii de taxare depuse de vânzător. Notificarea trebuie transmisă în copie şi cumpărătorului.

 

    ANEXA 3

    la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VI din Codul fiscal

 

                              NOTIFICARE

privind opţiunea de taxare a operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal

 

    1. Denumirea solicitantului ..............................................

    2. Codul de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit conform art. 153 din Codul fiscal .................................................................

    3. Adresa ................................................................

    4. Bunurile imobile (construcţii, terenuri) pentru care se aplică opţiunea de taxare (adresa completă a bunului imobil, adresa completă şi suprafaţa terenului, în cazul în care opţiunea de taxare priveşte numai o parte a bunului imobil se va identifica cu exactitate această parte a bunului imobil)

    ..........................................................................

    ..........................................................................

    ..........................................................................

    ..........................................................................

 

    Confirm că datele declarate sunt corecte şi complete.

 

    Numele şi prenumele ........................, funcţia ....................

 

    Semnătura şi ştampila