Daca, in urma analizarii legislatiei fiscale in domeniul TVA, care cuprinde Titlul VI al Codulului fiscal aprobat prin Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, normele de aplicare aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si o serie de ordine ale ministrului economiei si finantelor date in aplicarea Titlului VI TVA al Codului fiscal, nu gasiti nicio rezolvare la problema legata de TVA cu care va confruntati si doriti sa va adresati autoritatii fiscale, pentru a primi un raspuns complet pe care sa-l puteti folosi in rezolvarea problemei dvs., trebuie sa aveti in vedere ca este foarte important felul in care expuneti aceasta problema.
Ce trebuie sa includa o intrebare?
Pentru a permite autoritatilor fiscale sa evalueze problema si sa va ofere un raspuns complet, este necesar sa includeti in solicitare toate elementele specifice problemei dvs., si anume:
De asemenea, este indicat sa puneti la dispozitie si copii ale tuturor documentelor relevante pentru problema dvs., cum ar fi contracte, comenzi, facturi sau alte documente.
Ce se intampla daca informatiile furnizate sunt incomplete sau incorecte?
Daca furnizati informatii incomplete, vi se va solicita completarea acestora, cu riscul prelungirii perioadei de raspuns.
Daca furnizati informatii incorecte, raspunsul din partea autoritatilor fiscale se va considera nul si neavenit, cu riscul platii de impozite si majorari de intarziere.
Ce informatii publice privind TVA sunt disponibile?
Puteti gasi toate informatiile privind legislatia TVA tiparite in documentele oficiale publicate in Monitorul Oficial.
In plus, la sectiunea Legislatie si jurisprudenta UE in domeniul TVA, gasiti atat legislatia romana, cat si jurisprudenta in domeniul TVA a Curtii Europene de Justitie. De asemenea, documente utile se gasesc pe site-ul ANAF.