NOTA DE FUNDAMENTARE 

 

 

            Prin Ordonanta Guvernului nr.92/2003 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.941 din 29 decembrie 2003, s-a aprobat Codul de procedura fiscala ce reprezinta un cadru legal unitar pentru procedura de administrare a impozitelor si taxelor si care reglementeaza norme de baza pentru fiecare functie principala a administrarii (inregistrare, declarare, colectare, control fiscal si contencios administrativ).

            Codul de procedura fiscala a presupus crearea unui act normativ nou prin care procedura fiscala, ca subramura a dreptului fiscal, sa fie reglementata intr-o forma sistematica, printr-un act unic, si care are la baza principii moderne existente in legislatia europeana si internationala si in Constitutia Romaniei.

            Potrivit art.188 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003, in aplicarea Codului de procedura fiscala Guvernul adopta norme metodologice.

            Normele metodologice cuprind, in principal, reglementari de natura sa expliciteze prevederile legale ale Codului de procedura fiscala si sa stabileasca modalitatea de punere in aplicare a acestora, limitandu-se strict la cadrul legal impus de acestea. La elaborarea normelor metodologice s-au avut in vedere si modificarile si completarile aduse in procesul legislativ de aprobare, de catre Parlament, prin lege a Ordonantei Guvernului nr.92/2003.

            De asemenea, avand in vedere atat trimiterile exprese din cuprinsul codului privind completarea cu dispozitiile Codului de procedura civila, cat si prevederile art.2 alin.(3) conform carora unde Codului de procedura fiscala nu dispune se aplica prevederile Codului de procedura civila, la elaborarea proiectului de Norme metodologice s-a avut in vedere si principiul evitarii paralelismelor legislative. Prin urmare, normele juridice reglementate prin Codul de procedura civila aplicabile si in domeniul procedural-fiscal vor fi explicate prin Precizari emise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala ce vor fi aduse la cunostinta publica prin toate mijloacele de comunicare disponibile.

            Totodata, acele norme care vizeaza fluxul informatiilor si documentelor sau alte prevederi ce privesc in exclusivitate activitatea organului fiscal vor face obiectul unor instructiuni si norme de lucru interne.

            Dintre dispozitiile elaborate pe baza si in executarea articolelor din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 care au necesitat o abordare complexa si detaliata, amintim, ca dispozitii generale: exercitarea dreptului de apreciere si a rolului activ de catre organele fiscale, pastrarea secretului fiscal de catre functionarii publici ai organelor fiscale, procedura de desemnare si revocare a imputernicitilor de catre contribuabili.

            Din categoria prevederilor privind raportul de drept material fiscal pentru care s-a detaliat procedura de punere in aplicare prin proiectul de norme, mentionam: obligatiile fiscale, platitorul obligatiei fiscale, dispozitii privind cesiunea creantelor contribuabililor reprezentand drepturi de rambursare sau restituire, reguli privind inregistrarea domiciliului fiscal.

            Titlul privind dispozitiile procedurale generale a fost dezvoltat, vizandu-se in primul rand prevederi cum ar fi: competenta organelor fiscale, reguli privind actele administrative fiscale, procedura de indreptare a erorilor materiale din cuprinsul actelor administrative fiscale, dispozitii privind apelarea la serviciile expertilor, prezentarea de inscrisuri organelor fiscale, efectuarea cercetarii la fata locului, estimarea bazelor de impunere.

            In materia inregistrarii fiscale reglementata de Titlul IV al Ordonantei Guvernului nr.92/2003, o abordare mai ampla au necesitat reglementari privind persoanele obligate sa se inregistreze fiscal si atribuirea codului de identificare fiscala, modalitatea de inregistrare si de scoatere din evidenta a platitorilor de taxa pe valoarea adaugata, declaratia de inregistrare fiscala, eliberarea certificatului de inregistrare fiscala si modificarile ulterioare inregistrarii fiscale. 

            Referitor la prevederile privind declararea fiscala a impozitelor si taxelor si stabilirea acestora, a fost circumstantiata posibilitatea punerii lor in aplicare, punandu-se accent pe declaratiile fiscale si corectarea acestora ulterior depunerii de catre contribuabil.

            Dintre prevederile legale ale Codul de procedura fiscala referitoare la inspectia fiscala, in proiectul Normelor metodologice s-a dezvoltat modalitatea de punere in aplicare in special cu privire la obiectul si functiile inspectiei fiscale, formele, intinderea, procedurile de inspectie fiscala, competenta de efectuare a inspectiei fiscale, regulile de inspectie si raportul privind rezultatul inspectiei fiscale.

            Actiunile organelor fiscale ce au ca scop stingerea creantelor fiscale, reglementate de Titlul VIII Colectarea creantelor fiscale, au fost detaliate, vizand aplicarea dispozitiilor privind titlurile de creanta prin enumerarea actelor ce stabilesc si individualizeaza creante fiscale, privind ordinea de stingere a datoriilor, compensarea si restituirea sumelor, procedura de calcul a dobanzilor si penalitatilor de intarziere, masurile asiguratorii si procedura de aducere la indeplinire a acestora, modalitatile de executare silita (poprire, executarea bunurilor mobile, imobile si a altor bunuri, valorificarea bunurilor sechestrate, eliberarea si distribuirea sumelor realizate prin executarea silita), contestatia la executare silita, precum si alte modalitati de stingere a creantelor fiscale.

            In ceea ce priveste prevederile Codului de procedura fiscala privind solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale, s-a dezvoltat modalitatea de punere in aplicare a celor referitoare la forma si continutul contestatiei, precum si organele competente sa solutioneze.      

               

            Avand in vedere cele mentionate, s-a elaborat proiectul de hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice referitoare la aplicarea prevederilor din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, pe care il supunem examinarii si aprobarii in forma prezentata.

 

 

 

MINISTRUL FINANTELOR PUBLICE,

 

  MIHAI NICOLAE TANASESCU