ANEXA 1
Normele
metodologice privind organizarea si conducerea
contabilitatii
institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si
instructiunile de
aplicare a acestuia
I. Capitolul
VII “Instructiunile de utilizare a conturilor contabile” si capitolul VIII
“Monografia privind inregistrarea in contabilitate a principalelor operatiuni”
se modifica si se completeaza astfel:
1. Sumele reprezentand diferentele din reevaluare aferente valorii neamortizate la 31 decembrie 2003 in urma actiunii de reevaluare, evidentiate in analitice distincte in cadrul conturilor: 702 “Finantarea bugetara din anii precedenti si alte surse”, 528 “Venituri din anii precedenti si alte surse”, 337 “Fonduri cu destinatie speciala”, care potrivit prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr.1917/2005 au fost transpuse in contul 105 “Rezerve din reevaluare”, vor fi analizate astfel incat diferentele din reevaluare aferente activelor fixe amortizate integral, scoase din functiune, transferate cu titlu gratuit, vandute, etc., sa fie trecute asupra contului 117 “Rezultatul reportat”– contul sintetic de gradul II 117.15 ”Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din reevaluare”, cont care se introduce in Planul de conturi pentru institutiile publice.
In mod similar, se va proceda si cu diferentele din rotunjiri inregistrate urmare aplicarii Legii nr.348/2004 privind denominarea monedei nationale si diferentelor rezultate in urma efectuarii operatiunii de conversie potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.59/2005 privind unele masuri de natura fiscala si financiara pentru punerea in aplicare a Legii nr.348/2004 privind denominarea monedei nationale.
Soldul contului 105”Rezerve din
reevaluare” trebuie sa exprime valoarea diferentelor din reevaluare aferente
activelor fixe existente in institutie.
2. In aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, prin care s-au adus unele modificari in sistemul de asigurari sociale de sanatate si sursele de finantare a acestora, in Planul de conturi pentru institutii publice aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.1917/2005, se introduc urmatoarele completari:
2.1. Functiunea contului 431“Asigurari sociale”:
- In preambulul contului, dupa sintagma “contributiile angajatorilor pentru accidente de munca si boli profesionale” se completeaza cu: “contributiile angajatorilor pentru concedii si indemnizatii”;
- La detalierea pe conturi sintetice de gradul II, se completeaza cu contul 4317 “Contributiile angajatorilor pentru concedii si indemnizatii” ;
- La creditarea contului 431”Asigurari sociale” prin debitul contului 645 “Cheltuieli privind asigurarile sociale”, se completeaza astfel: “cu contributiile angajatorilor pentru concedii si indemnizatii”.
- La debitarea contului 431”Asigurari sociale” prin creditul contului 423”Personal-ajutoare si indemnizatii datorate”, se completeaza astfel: “cu sumele datorate personalului, reprezentand ajutoare sociale suportate din contributia angajatorului pentru concedii si indemnizatii”
2.2. Functiunea contului 645”Cheltuieli privind asigurarile sociale”:
- La detalierea pe conturi sintetice de gradul II, se completeaza cu contul 6455”Contributiile angajatorilor pentru concedii si indemnizatii”;
-
La debitarea contului 645”Cheltuieli privind
asigurarile sociale” prin creditul contului 431”Asigurari sociale”, se
completeaza astfel: “cu contributiile angajatorilor pentru concedii si
indemnizatii”.
3. In aplicarea prevederilor art.42 si ale art.43 din Legea nr.519/2002 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, institutiile publice inregistreaza datoriile catre bugetul statului in debitul contului 635”Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate” si creditul contului 446”Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”, la codul de clasificatie: 20.30.30”Alte cheltuieli cu bunuri si servicii”.
4. Concediile medicale suportate din fondul de salarii de la art.10.01.30 “Alte drepturi salariale in bani” se inregistreaza in contul 641 “Cheltuieli cu salariile personalului”.
5. Inregistrarea cheltuielilor efectuate de institutiile publice finantate din alte bugete locale prin contul 50.26 “Disponibil din finantarea din alte bugete locale”, se efectueaza astfel:
5.1. Institutiile publice care alimenteaza cu mijloace banesti contul 50.26 deschis pe seama institutiilor publice subordonate pentru efectuarea cheltuielilor din bugetul Capitalei sau bugetul consiliilor judetene, in locul conturilor: 212 “Decontari intre institutia superioara si institutiile subordonate privind finantarea de la buget”, 700 “Finantare de la buget privind anul curent” si 410 “Cheltuielile institutiei publice finantate de la buget”, vor utiliza conturile corespunzatoare aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.1917/2005, respectiv: 481 “Decontari intre institutia superioara si institutiile subordonate”, 770 “Finantarea de la buget” si 6xx – conturi de cheltuieli dupa natura.
5.2. Institutiile publice care primesc mijloace banesti in contul 50.26 si efectueaza cheltuieli din bugetul Capitalei sau bugetul consiliilor judetene, in locul conturilor: 105 “Disponibil al institutiei publice”, 212 “Decontari intre institutia superioara si institutiile subordonate privind finantarea de la buget”, 410 “Cheltuielile institutiei publice finantate de la buget”, vor utiliza conturile corespunzatoare aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.1917/2005, respectiv: 5121 “Conturi la banci in lei”, 481 “Decontari intre institutia superioara si institutiile subordonate” si 6xx – conturi de cheltuieli dupa natura.
Redam mai jos monografia principalelor operatiuni:
- La institutia publica superioara care alimenteaza cu mijloace banesti contul 50.26 al institutiilor subordonate:
- alimentarea cu mijloace banesti:
481”Decontari intre institutia superioara = 7702”Finantarea de la bugetele si institutiile subordonate” locale”
- la sfarsitul perioadei (trimestrial), preluarea cheltuielilor de la institutiile subordonate:
6xx – conturi de cheltuieli dupa natura = 481”Decontari intre institutia
superioara si institutiile subordonate”
- la sfarsitul anului, incasarea sumelor acordate in plus:
7702 ”Finantarea de la bugetele locale” = 481”Decontari intre institutia
superioara si institutiile subordonate”
- La institutiile publice subordonate care primesc mijloace banesti in contul 50.26 de la institutia publica superioara:
- alimentarea cu mijloace banesti:
5121”Conturi la banci in lei” = 481” Decontari intre institutia
superioara si institutiile subordonate”
- efectuarea cheltuielilor prevazute in buget:
% = 5121”Conturi la banci in lei”
401”Furnizori”
404”Furnizori de active fixe”
6xx - conturi de cheltuieli dupa natura
etc.
6xx - conturi de cheltuieli dupa natura = 3xx – conturi de stocuri
- la sfarsitul perioadei, inchiderea conturilor de cheltuieli:
481”Decontari intre institutia superioara = 6xx – conturi de cheltuieli dupa natura
si institutiile subordonate”
- la sfarsitul anului, restituirea sumelor neutilizate:
481”Decontari intre institutia superioara = 5121”Conturi la banci in lei”
si institutiile subordonate”
In situatia in care institutiile subordonate inregistreaza venituri din efectuarea unor operatiuni cum ar fi: bunuri primite prin donatii, transfer cu titlu gratuit de la alte institutii, redistribuiri intre unitati, bunuri constatate plus la inventar sau obtinute din productie proprie, anularea sau diminuarea de provizioane, ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare, conturile de venituri se inchid prin inregistrarea:
7xx – conturi de venituri dupa natura = 481”Decontari intre institutia
superioara si institutiile subordonate” Institutia superioara preia veniturile dupa natura, prin inregistrarea:
481”Decontari intre institutia superioara si = 7xx – conturi de
venituri dupa natura institutiile
subordonate”
6. Sumele colectate in contul 50.68 “Disponibil din sume incasate din actiunile privind reducerea riscului seismic la constructiile existente cu destinatie de locuinta” conform Ordonantei Guvernului nr.20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, republicata, se inregistreaza in debitul contului 550 “Disponibil din fonduri cu destinatie speciala” si creditul contului 776 “Fonduri cu destinatie speciala”.
II. Capitolul
IX: “Transpunerea soldurilor conturilor din balanta de verificare la 31
decembrie 2005 in noul plan de conturi general”, se modifica si se completeaza
astfel:
1. Soldul contului
013.02 “Active fixe corporale – Echipamente tehnologice” se transpune in contul 213 “Instalatii tehnice,
mijloace de transport, animale si plantatii”. Detalierea in conturile: 2131 “Echipamente tehnologice”, 2132
“Aparate si instalatii de masurare, control si reglare”, 2133 “Mijloace de
transport” si 2134 “Animale si plantatii” este optionala.
2. Institutele nationale de cercetare-dezvoltare, regiile autonome precum si societatile comerciale care s-au transformat in institutii publice finantate integral din venituri proprii si care au beneficiat de subventii pentru investitii, transpun soldurile conturilor:
1012”Capital
subscris varsat”, 106”Rezerve”, 129”Repartizarea profitului”, 131”Subventii
pentru investitii” de la 31 decembrie 2005, in contul 117.10”Rezultatul
reportat-institutii publice si activitati finantate integral sau partial din
venituri proprii”.
3. Soldul contului 175 “Disponibil al fondului de garantare” se transpune in contul 555 “Disponibil al fondului de risc”, analitic distinct.
4. Soldul contului 210 “Decontari privind creditele acordate potrivit legii” utilizat de Agentia Nationala pentru Locuinte, se transpune in contul 117.10 “Rezultatul reportat – bugetul institutiilor publice si activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii”.
5. Simbolul contului 2673”Imprumuturi acordate pe termen lung” se inlocuieste cu 2675, simbolul contului 2674 “Dobanzi aferente imprumuturilor pe termen lung” cu 2676, simbolul contului 5181 “Dobanzi de platit” cu 5186, simbolul contului 5182 “Dobanzi de incasat” cu 5187.
6. Soldul contului 522 “Venituri din dobanzi bancare” se transpune in 117.01-10 in functie de sursa la care se refera: fonduri externe nerambursabile, imprumuturi externe, venituri proprii.
7. Soldul contului 531 “Venituri de realizat” la 31 decembrie 2005 reprezentand valoarea nominala a biletelor de intrare la muzee, teatre, cartele de masa, etc., se transpune in contul 472 “Venituri in avans”, intrucat veniturile sunt recunoscute atunci cand entitatea transfera proprietatea asupra bunurilor respective si nu mai detine controlul efectiv asupra lor (ex.prin vanzare).
Soldul contului 531”Venituri de realizat” reprezentand debite constatate si neincasate la 31 decembrie 2005 din taxe speciale, se transpune in contul 137 “Taxe speciale”.
III. Capitolul
X: “Contabilitatea operatiunilor specifice bugetului de stat” se modifica si se
completeaza astfel:
1. La monografia privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor specifice bugetului de stat, sintagma “provizioane pentru deprecierea creantelor” se inlocuieste cu “ajustari pentru deprecierea creantelor”.
2. Inregistrarea
operatiunilor privind executarea
silita, se efectueaza astfel:
- Taxa de participare la licitatie depusa de ofertanti la casierie sau la unitatile teritoriale ale trezoreriei statului:
5311”Casa in lei” = 4671”Creditori ai bugetului de stat”
581”Viramente interne” = 5311”Casa in lei”
528”Disponibil din sume incasate in = 581”Viramente interne”
cursul procedurii de executare silita”
528”Disponibil din sume incasate in = 4671”Creditori ai bugetului de stat”
cursul procedurii de executare silita”
- Restituirea de catre organul de executare silita, potrivit legii, a taxei de participare la licitatie:
4671”Creditori ai bugetului de stat” = 528”Disponibil din sume incasate in
cursul procedurii de executare silita”
- Valorificarea bunurilor, pe baza facturii fiscale de executare silita, inclusiv taxa pe valoarea adaugata:
411”Clienti” = %
4481”Alte datorii fata de buget”
- cu sumele de incasat in contul creantelor
bugetare ale debitorului, inclusiv a celor pentru
acoperirea cheltuielilor de executare silita
4671”Creditori ai bugetului de stat”
- cu sumele de restituit debitorului, dupa
acoperirea obligatiilor fata de creditorii
bugetari
4481”Alte datorii fata de buget”
- cu taxa pe valoarea adaugata aferenta
- Intregirea pretului adjudecat cu taxa de participare la licitatie depusa de adjudecator:
4671”Creditori ai bugetului de stat” = 411”Clienti”
- Incasarea in contul de disponibil deschis la unitatile teritoriale ale trezoreriei statului a sumelor obtinute din valorificarea bunurilor supuse executarii silite:
528”Disponibil din sume incasate = 411”Clienti”
in cursul procedurii de executare silita”
4481”Alte datorii fata de buget” = 528”Disponibil din sume incasate
520”Disponibil al bugetului de stat” = 4631”Creante ale bugetului de stat”
- Stingerea sumelor de incasat in contul creantelor bugetare ale debitorului, inclusiv a cheltuielilor de executare silita avansate din bugetul de stat si trecute in sarcina debitorului:
4481”Alte datorii fata de buget” = 528”Disponibil din sume incasate
executare silita”
- Compensarea cu obligatii de plata viitoare sau restituirea la cerere, a sumelor care exced creantele bugetare:
4671”Creditori ai bugetului de stat” = 463”Creante ale bugetului de stat”
4671”Creditori ai bugetului de stat” = 528”Disponibil din sume incasate
in cursul procedurii de
executare silita”
- Cheltuieli de executare silita trecute in sarcina debitorului:
461”Debitori” = 7701”Finantarea de la bugetul de stat”
- Sume recuperate in contul cheltuielilor de executare silita, care potrivit legii se fac venit la bugetul de stat:
- in contabilitatea creantelor bugetului de stat:
520”Disponibil al bugetului de stat” = 791”Venituri din valorificarea
unor bunuri ale statului”
- in contabilitatea cheltuielilor bugetului de stat:
117.01”Rezultatul reportat - institutii publice = 461”Debitori”
finantate integral din buget”
3. Inregistrarea
operatiunilor privind restituirea
sumelor reprezentand taxa pe valoarea adaugata, accize si impozitul pe
venit global, astfel:
- sumele de rambursat reprezentand taxa pe valoarea
adaugata solicitata de contribuabil si acceptata de organul fiscal, precum si
sumele de restituit reprezentand accize si impozitul pe venitul anual
global:
7xx – conturi de
venituri dupa natura = 4671”Creditori ai bugetului de stat”
-
rambursarea sumelor reprezentand taxa pe valoarea adaugata solicitata de
contribuabil si acceptata de organul fiscal, precum si
sumele reprezentand accize si impozitul pe
venitul anual global:
4671”Creditori ai
bugetului de stat” = 520”Disponibil al bugetului de stat”
4. Compartimentele de
creante bugetare din cadrul directiilor generale ale finantelor publice
judetene si a municipiului Bucuresti, precum si Directia generala de
administrare a marilor contribuabili vor avea in vedere urmatoarele:
- existenta neconcordantei dintre soldul contului 520”Disponibil al
bugetului de stat” si contul 20”Veniturile bugetului de stat” din
contabilitatea trezoreriei statului urmare:
-
neinregistrarii in contabilitatea bugetului de stat a
operatiunilor privind drepturile
constatate si
veniturile incasate privind capitolul 17.01”Taxe vamale si alte taxe pe
tranzactiile
internationale” a caror evidenta si raportare se organizeaza si conduce
de catre
Autoritatea Nationala a Vamilor din cadrul Ministerului Finantelor
Publice;
-
neinregistrarii in contabilitatea bugetului de stat de la
nivelul directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului
Bucuresti, a sumelor incasate din impozitul pe venit – transmise electronic –
Directiei generale de administrare a marilor contribuabili pentru marii
contribuabili transferati la 30.06.2005;
-
inregistrarii in contabilitatea bugetului de stat de la
Directia generala de
administrare a
marilor contribuabili a sumelor incasate din impozitul pe venit –
transmise
electronic de la directiile generale ale
finantelor publice judetene si a
municipiului
Bucuresti pentru marii contribuabili transferati la 30.06.2005.
- posibilitatea ca soldul contului 520”Disponibil al bugetului de stat”
sa prezinte sold creditor urmare
operatiunilor de diminuare a veniturilor incasate, potrivit legii (cote
defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din TVA);
- conturile 7312”Cote si
sume defalcate din impozitul pe venit” si 7352”Sume defalcate din TVA” se
debiteaza pentru sumele si cotele defalcate din impozitul pe venit, respectiv
sume defalcate din TVA prin creditul contului 520”Disponibil al bugetului de
stat”, fapt ce determina ca aceste conturi sa prezinte sold debitor, prin
exceptie de la regula generala de functionare a conturilor de venituri.
Operatiunea de inchidere a conturilor respective se va efectua cu sume
negative, astfel (in rosu):
% = 121.09”Rezultat patrimonial –
buget de stat”
7312”
impozitul pe venit”
7352”Sume defalcate din TVA”
IV. Capitolul
XI: “Contabilitatea operatiunilor specifice bugetelor locale” se modifica si se
completeaza astfel:
1. La pct.1 Instructiuni de utilizare a conturilor contabile, la contul 521 “Disponibil al bugetului local”, sintagma “cont de activ” se inlocuieste cu “bifunctional” iar la pct.2: Monografia privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor specifice, la inregistrarea contabila privind constituirea fondului de rulment, contul 5211 “Disponibil al bugetului local” se inlocuieste cu 5221”Disponibil curent din fondul de rulment al bugetului local”.
2. In scopul determinarii rezultatului patrimonial distinct pentru activitatea finantata din bugetul de stat de cea finantata din bugetul local, la institutiile publice contul 121.01”Rezultatul patrimonial – institutii publice finantate integral din buget” se va detalia si prezenta in bilantul contabil pe urmatoarele analitice:
121.01.01 “Rezultatul patrimonial – institutii publice finantate integral din bugetul de stat”; 121.01.02 “Rezultatul patrimonial – institutii publice finantate integral din bugetul local”;
121.01.03 “Alte venituri si finantari din bugetul de stat”;
121.01.04 “Alte venituri si finantari din bugetul local”.
Detalierea de mai sus se aplica in mod corespunzator si contului 117.01”Rezultatul reportat – institutii publice finantate integral din buget”.
Stabilirea rezultatului patrimonial se efectueaza astfel:
2.1. Rezultatul
patrimonial – institutii publice finantate integral din bugetul de stat (cont
121.01.01) se determina pentru activitatea finantata din bugetul de stat,
astfel:
7701 “Finantarea de la bugetul de stat” = 121.01.01 “Rezultatul patrimonial –
institutii publice finantate
integral din bugetul de stat”
121.01.01 “Rezultatul patrimonial – = 6xx - conturi de cheltuieli dupa natura
institutii publice finantate
integral din bugetul de stat”
2.2. Rezultatul
patrimonial – institutii publice finantate integral din bugetul local (cont
121.01.02) se determina pentru activitatea finantata din bugetul local, astfel:
7702 “Finantarea de la bugetul local” = 121.01.02 “Rezultatul patrimonial –
institutii publice finantate
integral din bugetul local”
121.01.02 “Rezultatul patrimonial – = 6xx - conturi de cheltuieli dupa natura
institutii publice finantate
integral din bugetul local”
2.3. Rezultatul patrimonial
“Alte venituri si finantari din bugetul de stat” (cont 121.01.03) se determina
pentru sumele inregistrate in conturile de venituri urmare unor operatiuni care
nu au legatura cu finantarea din bugetul de stat (bunuri primite cu titlu
gratuit, plus de inventar, diferente de curs favorabile, etc.):
7xx - conturi de venituri dupa natura = 121.01.03 “Alte venituri si finantari
(altele decat ct.7701) din bugetul de stat”
2.4. Rezultatul patrimonial
“Alte venituri si finantari din bugetul local” (cont 121.01.04) se determina
pentru sumele inregistrate in conturile de venituri urmare unor operatiuni care
nu au legatura cu finantarea din bugetul local (bunuri primite cu titlu
gratuit, plus de inventar, diferente de curs favorabile, etc.)
7xx - conturi de venituri dupa natura = 121.01.04 “Alte venituri si finantari
(altele decat ct.7702) din bugetul local”
Prevederile pct.2.1 si 2.3 se aplica de unitatile de invatamant preuniversitar si de catre celelalte institutii de subordonare locala care primesc finantare din bugetul de stat.
3. Unitatile administrativ-teritoriale intocmesc bilantul centralizat pentru activitatea proprie si a institutiilor publice finantate din bugetul local dupa determinarea rezultatului patrimonial al bugetului local (ct.121.02).
In vederea determinarii rezultatului patrimonial al bugetului local (ct.121.02) unitatile administrativ-teritoriale vor avea in vedere urmatoarele:
- preluarea cheltuielilor, dupa natura, efectuate pentru activitatea proprie a unitatii administrativ-teritoriale si institutiile subordonate finantate din bugetul local (conturi de cheltuieli dupa natura 6xx);
- diminuarea contului de disponibil al bugetului local (contul 5211), urmare platilor efectuate de institutiile finantate din bugetul local, evidentiate de acestea in contul 7702;
- preluarea veniturilor realizate de institutiile publice finantate din bugetul local din operatiuni cum ar fi: bunuri primite prin donatii, transfer cu titlu gratuit de la alte institutii, redistribuiri intre unitati, bunuri constatate plus la inventar sau obtinute din productie proprie, anularea sau diminuarea de provizioane, ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare.
Redam mai jos inregistrarile contabile:
- preluarea cheltuielilor efectuate de institutiile publice finantate din bugetul local care au fost inchise de institutia publica prin contul 121.01.02:
6xx – conturi de cheltuieli dupa natura = 5211 “Disponibil al bugetului local”
- preluarea excedentului patrimonial inregistrat de activitatea proprie a unitatii administrativ-teritoriale si de institutiile subordonate finantate din bugetul local (cheltuieli< finantarea bugetara)
121.01.02 “Rezultatul patrimonial – = 5211 “Disponibil al bugetului local”
institutii publice finantate integral
din bugetul local”
- preluarea deficitului patrimonial inregistrat de activitatea proprie a unitatii administrativ-teritoriale si de institutiile subordonate finantate din bugetul local (cheltuieli> finantarea bugetara) – in rosu -
121.01.02 “Rezultatul patrimonial – = 5211 “Disponibil al bugetului local”
institutii publice finantate integral
din bugetul local”
- preluarea excedentului patrimonial inregistrat de activitatea proprie a unitatii administrativ-teritoriale si de institutiile subordonate finantate din bugetul local, rezultat din alte venituri si finantari ale bugetului local:
121.01.04 “Alte venituri si finantari = 7xx – conturi de venituri dupa natura
din bugetul local”
- inchiderea conturilor de venituri ale bugetului local:
7xx “Venituri ale bugetului local” = 121.02 “Rezultatul patrimonial –
buget local”
- inchiderea conturilor de cheltuieli ale bugetului local:
121.02 “Rezultatul patrimonial – = 6xx - conturi de cheltuieli dupa natura
buget local”
Nota: Operatiunile de mai sus se efectueaza de unitatile administrativ-teritoriale, dupa determinarea rezultatului patrimonial obtinut din activitatea proprie finantata din bugetul local (cont 121.01.02) si a celorlalte rezultate patrimoniale obtinute din activitatea institutiilor publice subordonate finantate din bugetul local (contul 121.01.02) si au drept scop determinarea rezultatului patrimonial al bugetului unitatii administrativ-teritoriale (cont 121.02), buget unic din care a fost finantata activitatea proprie si a institutiilor publice subordonate, prin procedura deschiderii de credite bugetare.
Inregistrarile contabile se efectueaza pe baza informatiilor din contabilitatea proprie si a celor furnizate de institutiile publice finantate de la bugetul local cuprinse in Anexa 2 la prezentele norme metodologice.
Rezultatul patrimonial al bugetului local este un rezultat economic si la determinarea lui se au in vedere toate veniturile si cheltuielile inregistrate de institutiile publice finantate din bugetul local, indiferent daca veniturile au fost incasate sau cheltuielile platite.
Urmare efectuarii operatiunilor de mai sus, in bilantul centralizat al unitatii administrativ-teritoriale conturile 121.01.02”Rezultatul patrimonial – institutii finantate integral din bugetul local” si contul 121.01.04”Alte venituri si finantari din bugetul local” nu prezinta sold.
4. Inregistrarea in
contabilitatea bugetelor locale a veniturilor realizate din taxa asupra
camioanelor mai mari de 12 tone, se efectueaza astfel:
- evidentierea sumelor cuvenite bugetului local si bugetului
Consiliului judetean:
461”Debitori” = 4481”Alte
datorii fata de
buget”/analitice dist
- incasarea sumelor cuvenite bugetului local:
5292”Disponibil din sumele colectate = 461”Debitori”
pentru bugetul
local”
- stingerea datoriei catre bugete:
4481”Alte datorii fata de buget” = 5292”Disponibil
din sumele colectate
pentru
bugetul local”
- incasarea veniturilor bugetului local sau Consiliului judetean, dupa
caz:
5211”Disponibil al bugetului local” = 7356”Taxe
pe utilizarea
bunurilor, autorizarea
utilizarii
bunurilor sau pe desfasurarea de
activitati”
5. Inregistrarea
operatiunilor referitoare la vanzarea spatiilor comerciale potrivit Legii
nr.550/2002 privind vanzarea spatiilor comerciale proprietate privata a
statului si a celor de prestari servicii, aflate in administrarea consiliilor
judetene sau a consiliilor locale, precum si a celor aflate in patrimoniul
regiilor autonome de interes local, se
efectueaza in mod asemanator inregistrarilor prezentate la pct.4. Contul de venituri utilizat este 791”Venituri
din valorificarea unor bunuri ale statului”.
6. Inregistrarea cotelor
defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale:
- incasarea in contul 30.24 “Disponibil din cote defalcate din
impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale” deschis pe seama
Consiliului judetean sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti a
sumelor reprezentand cote din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor
locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, judetelor:
523”Disponibil din cote defalcate din = 440”
impozitul pe venit
pentru echilibrarea
pentru echilibrarea bugetelor locale”
bugetelor
locale”
- virarea sumelor
alocate in conditiile legii catre bugetele locale:
440”
pentru
echilibrarea bugetelor locale”
impozitul pe venit pentru echilibrarea
bugetelor locale”
- in contabilitatea veniturilor bugetelor locale ale comunelor,
oraselor, municipiilor si judetelor :
5211”Disponibil al bugetului local” = 7312”
din impozitul pe venit”
V. Capitolul
XIII: “Contabilitatea operatiunilor specifice bugetului asigurarilor de somaj”,
se modifica si se completeaza astfel:
1. Pct.1: Instructiuni de utilizare a conturilor contabile, la contul 574 “Disponibil din veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj”, detalierea pe conturi sintetice de gradul II se completeaza cu contul: 5744 “Depozite din veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj”.
VI. Capitolul
IV: “Contabilitatea operatiunilor specifice bugetului Fondului national unic de
asigurari sociale de sanatate”, se modifica si se completeaza astfel:
17. Pct.1: Instructiuni de utilizare a conturilor contabile, la contul 571 “Disponibil din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate” detalierea pe conturi sintetice de gradul II, se completeaza cu contul: 5714 “Depozite din veniturile Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”.
- La capitolul VIII: Monografia privind inregistrarea in contabilitate a principalelor operatiuni, din formulele contabile prezentate conturile 604 si 605 se elimina.
- Conturile de cheltuieli prevazute in Anexa nr.12 “Tabel de concordanta intre conturile de cheltuieli si clasificatia bugetara” nu sunt limitative. Se pot utiliza si alte conturi de cheltuieli care exprima utilizarea finala a resurselor, in functie natura cheltuielii respective.
- La capitolul XV: Anexa nr.10, Tabelul de concordanta intre conturile de venituri si clasificatia bugetara, contul de venituri corespunzator codului de clasificatie bugetara 37.10.01 “Donatii si sponsorizari” este 779 “Venituri din bunuri si servicii primite cu titlu gratuit”.
Tot la aceeasi anexa, corespunzator codurilor C2 “Vanzari de bunuri si servicii” si 33.10 “Venituri din prestari de servicii si alte activitati” se vor elimina conturile 751”Venituri din vanzari de bunuri si servicii” si 7511”Venituri din prestari de servicii si alte activitati”.
- Prevederile pct.2.1 si 2.3 de la pct.IV capitolul XI: “Contabilitatea operatiunilor specifice bugetelor locale” se aplica de unitatile de invatamant preuniversitar si de celelalte institutii publice finantate integral din bugetul de stat, care intocmesc Anexa 1 la prezentele norme metodologice.
In vederea implementarii in bune conditiuni a prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr.1917/2005 si ale prezentului ordin, termenul de predare la Ministerul Finantelor Publice – Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public- a situatiilor financiare la finele trimestrului I este 15 iunie 2006.
Structura situatiilor financiare si normele de intocmire ale acestora, vor face obiectul unor reglementari speciale.
*
* *