OBIECTIVUL GENERAL SI OBIECTIVELE DERIVATE ALE POLITICII  INDUSTRIALE A ROMÂNIEI

 

 

1. Obiectivele dezvoltarii economice a Romaniei pe termen mediu (2001-2004)

 

·     ,,Strategia Nationala de Dezvoltare Economica a Romaniei pe termen mediu” (2001-2004) document care a primit acordul tuturor partidelor politice, a sindicatelor si a patronatelor si care a fost inaintat Comisiei Europene la Bruxelles in martie 2000, prevede ca obiectiv fundamental crearea unei economii de piata viabila si functionala.

·     Pe aceasta baza unul din obiectivele majore ale Romaniei atat in perioada 2001-2004 cat si in continuare este relansarea economiei nationale, ceea ce implica indeplinirea urmatoarelor deziderate :

-    Asigurarea cresterii economice, sustinuta de sporirea ratei investitiilor prin participarea semnificativa a capitalului national si prin atragerea resurselor externe, mai ales sub forma de investitii directe. Pe perioada 2001-2004 se estimeaza ca se  va asigura un ritm mediu anual de crestere a produsului intern brut de 5,4%.

-    Realizarea unei macrostabilitati consolidate prin asigurarea unor progrese semnificative in cadrul reformei structurale si in domeniul disciplinei financiare, atingerea unor deficite bugetare incadrate in anumite limite rezonabile, dezvoltarea pietei interne, stimularea productiei autohtone, accelerarea procesului de privatizare, s.a. Se urmareste reducerea treptata a inflatiei astfel ca la nivelul anului 2004 aceasta sa poata fi exprimata printr-o singura cifra.

-    Imbunatatirea substantiala a mediului de afaceri, in principal pe baza asigurarii unui cadru legislativ stimulativ, simplu, transparent si stabil.

-    Promovarea unor politici coerente, compatibile cu mecanismele UE vizand restructurarea selectiva a economiei, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii fizice, stiintifice si sociale, revitalizarea industriilor cu potential competitiv, dezvoltarea agriculturii bazata pe exploatatii de dimensiuni optime, sprijinirea activitatilor bazate pe tehnologia informatiilor, dezvoltarea turismului si a serviciilor, etc.

·     Transformarea economiei romanesti intr-un sistem de piata structurat, viabil si functional , este una din problemele fundamentale ale strategiei nationale a carei solutionare vizeaza adoptarea si implementarea unor politici sectoriale macroeconomice (financiare, monetare, agricole, comerciale, etc.) cat si politici de ajustare structurala si de dezvoltare a economiei.

·     Realizarea conditiilor pentru cresterea economica, ca prioritate a Programului de Guvernare are in vedere in principal restrangerea rolului statului, reducerea birocratiei, combaterea coruptiei si a criminalitatii, combaterea saraciei si somajului, continuarea si accelerarea procesului de integrare in NATO si UE, etc.

·     Succesul implementarii  politicilor economice se va evidentia in cresterea reala si durabila a Produsului Intern Brut si imbunatatirea semnificativa si generalizata a standardului de viata.

·     Pe termen scurt, pentru anul 2001 Guvernul Romaniei vizeaza atingerea unor obiective care sa conduca la realizarea unei cresteri economice durabile, bazata in principal pe urmatoarele :

a)     Asigurarea unei cresteri in termeni reali a PIB cu 4,1%, sustinuta prin promovarea unei politici macroeconomice si monetare dinamice si prudente;

b)    Mentinerea unei rate anuale a inflatiei pana la nivelul de 27%;

c)    Controlul riguros al deficitului bugetar astfel incat sa nu depaseasca 3,7% din PIB;

d)    Stimularea dezvoltarii sectorului IMM, inclusiv prin masuri fiscale compatibile cu mentinerea echilibrului bugetar, pentru dinamizarea pietii interne si crearea de noi locuri de munca.

e)    Intarirea disciplinei financiare;

f)    Sustinerea activitatilor orientate spre export si care contin o valoare adaugata cat mai ridicata;

g)    Incurajarea investitiilor directe de capital si de portofoliu, atat din surse interne cat si din surse internationale, pe baza asigurarii unui cadru legislativ si reglementativ stabil, transparent si predictibil.

h)    Limitarea ratei somajului la un nivel de maxim 9,9%.

 

2. Obiectivul general al politicii industriale

 

·     In concordanta cu principiile si prioritatile prezentate in Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila a Romaniei (2000- 2020), politica industriala a Romaniei pe termen mediu are drept obiectiv general cresterea competitivitatii industriei romanesti.

Indeplinirea acestui obiectiv va determina o crestere a capacitatii intreprinderilor de a deveni competitive din punct de vedere al pretului si calitatii, atat pe piata interna cat si pe cea internationala.  

·     Prin atingerea acestui obiectiv industria va avea in continuare un rol important si o pondere semnificativa in structura economiei romanesti si va constitui unul dintre principalii factori ai dezvoltarii economice durabile.

 

3. Obiectivele derivate ale politicii industriale. Prioritati pe termen scurt

           

·     Principalele elemente cu influenta majora in realizarea obiectivului general al politicii industriale  sunt:

-    Consolidarea unui mediu de afaceri viabil si  deschis, bazat pe principiile liberei concurente, pe asigurarea de conditii egale tuturor agentilor economici, pe un cadru institutional si legislativ corespunzator, armonizate cu cele din UE.

-    Dezvoltarea pietei libere si concurentiale

-    Accelerarea restructurarii si  privatizarii

-    Valorificarea avantajului comparativ si competitiv determinat de existenta unor resurse interne naturale si a unui nivel apreciabil de calificare, experienta si traditie a fortei de munca din majoritatea sectoarelor industriale si folosirea eficienta a acestora.

-    Dezvoltarea resurselor umane in scopul utilizarii eficiente a acestora, sporirea mobilitatii, dezvoltarea de noi cunostinte si aptitudini, cultivarea spiritului de intreprinzator s.a.

-    Promovarea sustinuta a programelor de C&D, nationale si sectoriale, care sprijina:

¨    modernizarea, cresterea nivelului tehnic si a calitatii tehnologiilor produselor si serviciilor românesti, in scopul imbunatatirii competitivitatii si asigurarii accesului lor atât pe piata interna cat si pe cea internationala;

¨    dezvoltarea proiectelor C&D si inovare si a colaborarii tehnologice intre institutele de cercetare si dezvoltare, agentii economici si universitati concomitent cu cresterea capacitatii de a  disemina si utiliza eficient rezultatele cercetarii si  inovarii

-    Cresterea abilitatii de a atrage capital strain, de a se realiza investitii straine directe in Romania

-    Dezvoltarea cooperarii industriale

-    Sustinerea dezvoltarii IMM

-    Desfasurarea tuturor activitatilor industriale in conditii de compatibilitate cu mediul inconjurator, prin asigurarea unui cadru organizatoric si legislativ care sa conduca la eliminarea efectelor negative asupra acestuia. Sporirea rolului asociatiilor profesionale, a intreprinzatorilor privati si a IMM-urilor in dezvoltarea regiunilor defavorizate si  in consolidarea economica a comunitatilor locale; 

-    Modernizarea rolului autoritatii publice centrale in domeniul industriei, prin cresterea capacitatii de elaborare si implementare a politicii industriale;

-    Promovarea coeziunii sociale ca factor de succes al ajustarii structurale si de limitare a costurilor si efectelor negative ale reformei.

·     Consolidarea stabilitatii macro-economice si asigurarea conditiilor favorabile dezvoltarii economice durabile reprezinta o prima prioritate pentru economia romaneasca. In acest scop, preocuparea majora imediata a Guvernului  este perfectionarea mecanismelor specifice economiei de piata in Romania, in principal prin asigurarea unui mediu de afaceri prielnic si pe baza accelerarii ajustarii structurale .

      In acest sens, pe termen scurt, actiunile vizand implementarea prevederilor Politicii Industriale se vor concentra catre doua directii majore, care devin astfel prioritatile acestei etape:

¨      Accelerarea ajustarii structurale prin :

-    continuarea restructurarii sectorului de stat, inclusiv prin inchideri de capacitati neviabile;

-    schimbari in structura de proprietate prin cresterea ponderii proprietatii private, capabile sa sustina practicarea unui management modern, in scopul cresterii eficientei activitatii, productivitatii, competitivitatii si adaptabilitatii la cerintele pietei interne si externe ;

-    schimbari in structura productiei prin cresterea ponderii produselor cu valoare adaugata mare;

-    cresterea ponderii intreprinderilor mici si mijlocii in ansamblul economiei, ca factor activ al cresterii economice, principal sector generator de locuri de munca si posesor al uneia dintre cele mai importante calitati in conditiile globalizarii competitiei care este adaptabilitatea.

-    cresterea ponderii exporturilor romanesti de produse industriale in comertul mondial si gasirea a cat mai multe segmente sau nise de piata pentru acestea, in special pentru produsele cu grad avansat de prelucrare.

¨      Imbunatatirea permanenta a mediului de afaceri, ca factor stimulativ pentru dezvoltarea economiei.