Transpunerea Condiţiilor de Contract FIDIC in Legislaţia Romana

Raport de incepere - Rezumat

Septembrie 2006

I. Contextul Proiectului

Fondurile de pre-aderare la Uniunea Europeana reprezintă, prin programele PHARE, ISPA si SAPARD, o parte semnificativa a bugetului pentru investiţii. Majoritatea proiectelor finanţate in prezent prin aceste instrumente folosesc Condiţiile de Contract FIDIC.

In plus, un mare număr de proiecte de investiţii finanţate de către Instituţiile Financiare Internaţionale folosesc, de asemenea, Condiţiile de Contract FIDIC. Se poate spune deci ca majoritatea contractelor importante, implementate in România in domeniul infrastructurilor de transport si de mediu in ultimii 15 ani, au folosit aceste condiţii contractuale.

Ministerul Finanţelor Publice are in vedere continuarea utilizării FIDIC pentru proiectele de infrastructura, in special pentru cele finanţate prin Fondurile de Coeziune si ERDF ca parte a asistentei financiare după aderare din partea Uniunii Europene.

Totuşi, cum Instrumentele Structurale sunt bazate in principal pe legile romane si procedurile standard, obiectivul este deci introducerea FIDIC ca parte componenta integrala a legislaţiei romane.

II. Obiectivul  si activităţile Contractului

Obiectivul general al Contractului este:

·        Armonizarea/ imbunatatirea legislaţiei romane existente in domeniul condiţiilor de contract conform directivelor EU si prevederilor FIDIC, permiţând României sa aibă, începând cu data aderării, un cadru legislativ pentru ofertare si administrarea contractelor pentru viitoarele Fonduri Structurale si de Coeziune, in întregime conform si funcţional.

 

Activităţile specifice sunt următoarele:

·        Asigurarea/furnizarea unei traduceri oficiale, de înalta calitate, a Condiţiilor de Contract FIDIC 1999, ce vor fi ulterior adoptate in România drept reglementari oficiale  pentru  principalele Condiţii de Contract.

·        Furnizarea unui set de Condiţii Speciale de Contract pe baza cunoştinţelor acumulate in cadrul contractelor internaţionale, a legislaţiei romane si a UE, si a situaţiei speciale referitoare la implementarea fondurilor structurale si de coeziune.

III. Instituţii implicate in derularea Contractului

 

Comitetul de Coordonare

Aşa cum prevede Caietul de Sarcini, va fi organizat un Comitet de Coordonare pentru a superviza si a orienta realizările globale ale proiectului. Membrii Comitetului de Coordonare sunt in curs de nominalizare.

Grupul de Lucru

Grupul de Lucru va reuni principalii utilizatori ai Condiţiilor de Contract pentru lucrări, inclusiv reprezentanţi ai anumitor Beneficiari publici (ministere centrale si autoritati locale), ai Inspectoratului de Stat pentru Calitate in Construcţii, Asociaţia Antreprenorilor Romani si Asociaţia Romana a Inginerilor Consultanţi (ARIC).

Este prevăzuta consultarea Grupului de Lucru in legătura cu doua aspecte principale:

·        In cadrul Activităţii 1, pentru discutarea traducerii exacte a Definitiilor FIDIC si a Cuvintelor Cheie,

·        In cadrul Activităţii 2, pentru a ne impartasi din experienţa lor in utilizarea Condiţiilor de Contract FIDIC, ariile de conflict cu legislaţia romana identificate, posibile limitări si soluţii.

Se intenţionează ca Grupul de Lucru sa constituie o reţea relativ flexibila de parţi interesate. Vor avea loc consultări cu Grupul de Lucru in timpul întâlnirilor bilaterale, atelierelor de lucru generale, dar si prin e-mail.

 

Echipa de Consultanta

Echipa Proiectului este alcătuita din trei Experţi Cheie:

·        Seful de Proiect Lars H Moller, COWI

 

 

Acordul cu FIDIC

Pentru derularea proiectului a fost semnat un Acord intre Ministerul Finanţelor Publice si Federaţia Internaţionala a Inginerilor Consultanţi in domeniul Construcţiilor (FIDIC), in 27 iulie 2006.

FIDIC a garantat MFP drepturi ne-exclusive pentru traducerea in limba romana si includerea in legislaţie a următoarelor documente:

·        Condiţii de Contract pentru lucrări de Construcţie, ediţia intai 1999

·        Condiţii de Contract pentru Utilaje si Proiectare – Construcţie, ediţia intai 1999

·        Forma Scurta de Contract, ediţia intai 1999

·        Condiţii de Contract pentru EPC/ Proiecte la Cheie, ediţia intai 1999

 

IV. Calendar

Activitatea 1, Traducerea Oficiala a FIDIC

 

Ca o prima etapa, Consultantul va efectua atât o evaluare tehnica, cat si o evaluare din punct de vedere legal al traducerilor efectuate la nivelul MFP in cadrul proiectului RICOP.

Evaluarea va defini textul – cuvinte si fraze – ce necesita aprobare si unde exista inconsecvente intre Condiţiile de Contract FIDIC si traducerile in romana ale Cartilor FIDIC.

Modificări ale Traducerilor

In următoarea faza a Activităţii 1, Consultantul va analiza cuvintele si frazele marcate pentru fiecare din cele patru Carti FIDIC, si va propune modificările necesare ce trebuie aduse traducerilor.

Finalizarea Traducerii

Pe baza deciziilor si recomandărilor făcute in timpul Seminarului, Consultantul va finaliza traducerile Cartilor FIDIC 1999, astfel ca acestea sa fie gata pentru publicare in Monitorul Oficial al României.

Se estimează ca traducerile finale vor fi incluse in Primul Raport Intermediar ce va fi emis pana pe 20 octombrie 2006.

Activitatea 2, Condiţii Speciale si Ghidul Beneficiarului

Chestionare adresate factorilor implicaţi

Consultantul va pregăti chestionare adresate factorilor implicaţi/interesaţi, pentru a analiza problemele lor legate de Condiţiile de Contract FIDIC si legislaţia in vigoare in România.

Acest chestionar a fost distribuit Grupului de Lucru si poate fi accesat pe site-ul MFP.

Evaluarea Răspunsurilor la Chestionare

Consultantul va analiza răspunsurile si le va grupa in funcţie de Clauza FIDIC relevanta, pentru a putea fi tratate mai târziu in propunerea de Condiţii Speciale.

Întâlniri cu Grupul de Lucru

Este prevăzuta consultarea Grupului de Lucru pe durata Activităţii 2, pentru  a pune la dispoziţie date referitoare la experienţa in ceea ce priveşte folosirea Condiţiilor de Contract FIDIC, zonele de conflict cu legislaţia romana, posibile neajunsuri si soluţii.

Consultările cu Grupul de Lucru vor avea loc prin întâlniri bilaterale, Seminare generale, dar si prin e-mail.

Pregătirea Condiţiilor Speciale ale Contractului

Pe parcursul unei perioade de 5 saptamani Consultantul va pregăti - pe baza răspunsurilor la chestionare si a evaluărilor Legislaţiei Romane si a Clauzelor FIDIC - in detaliu Condiţiile Speciale de Contract pentru :

            FIDIC 1999 Cartea Roşie

            FIDIC 1999 Cartea Galbena

            FIDIC 1999 Cartea Argintie

            FIDIC 1999 Cartea Verde.

Pregătirea Ghidului Beneficiarului

Pe parcursul unei perioade de 3 saptamani Consultantul va pregăti Ghidul Beneficiarului, pe baza Condiţiilor Speciale de Contract detaliate, pentru :

            FIDIC 1999 Cartea Roşie

            FIDIC 1999 Cartea Galbena

            FIDIC 1999 Cartea Argintie

            FIDIC 1999 Cartea Verde.

Seminar pe tema Condiţiilor Speciale de Contract

Seminarul va avea loc la sediul MFP in decembrie 2006.

Documentele emise in cadrul Activităţii 2

Pe baza deciziilor si recomandărilor Seminarului, Consultantul va finaliza Condiţiile Speciale de Contract pentru Cartile FIDIC 1999, cat si Ghidului Beneficiarului pentru fiecare din cele patru Carti FIDIC.

Se estimează ca traducerile finale vor fi incluse in Al Doilea Raport Intermediar, ce va fi emis pana pe 15 decembrie 2006.

 

.