Breadcrumb

Asset Publisher

Un viitor mai verde: Semnarea Acordului de implementare a Măsurii Suport „Eficiență Energetică și Energie Regenerabilă”


Ministerul Finanțelor, în calitate de Unitate Națională de Coordonare pentru contribuția elvețiană, și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) au semnat Acordul de Implementare a Măsurii Suport “Eficiență Energetică și Energie Regenerabilă”, cu intrare în vigoare la data de 23 aprilie 2025.

MDLPA va gestiona Programul în calitate de Operator de Program iar implementarea se va realiza de către unitățile administrativ-teritoriale beneficiare în Program și de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor europene, în calitate de Operator de Componentă de Program pentru Componenta 3 “Dezvoltarea capacităților manageriale și tehnice pentru orașe și comunități – Programul eea în România”.

Programul are ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții populației din România prin creșterea eficienței energetice și promovarea utilizării surselor regenerabile de energie în orașe selectate și comunități dezavantajate social sau economic. Programul are patru componente, privind investiții în marile orașe, sprijin pentru comunitățile mai mici și defavorizate, dezvoltarea capacităților tehnice și manageriale la nivelul autorităților locale și schimbul de bune practici cu partenerii elvețieni.

Programul se va derula până în decembrie 2029 și are un buget total de 70.588.235,29 CHF (echivalentul a 378.310.586,66 RON), din care 60.000.000 CHF (echivalentul a 321.564.000 RON), reprezintă contribuția elvețiană.

România și Elveția consolidează prevenirea și tratamentul dependențelor în rândul copiilor și adolescenților


Ministerul Finanțelor, în calitate de Unitate Națională de Coordonare pentru Contribuția elvețiană, și Ministerul Sănătății au semnat Acordul de Implementare a Măsurii Suport “Programul pentru serviciile de sănătate – creșterea capacităților de prevenire și tratare a dependenței copiilor și adolescenților din România”, cu intrare în vigoare la data de 11 aprilie 2025.

Ministerul Sănătății va gestiona Programul în calitate de Operator de Program, iar implementarea se va realiza prin intermediul Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, în colaborare cu parteneri naționali și elvețieni, precum UNICEF, Addiction Switzerland și Lucerne University of Applied Sciences and Arts.

Programul își propune consolidarea sistemului public de sănătate printr-o intervenție sistemică în prevenirea și tratamentul dependențelor în rândul tinerilor, contribuind la un climat social echilibrat, la sănătatea publică și la dezvoltarea durabilă a societății românești. Cooperarea interinstituțională, profesionalizarea specialiștilor, accesul echitabil la servicii și integrarea expertizei internaționale sunt elemente cheie în atingerea obiectivelor propuse.

Programul se va derula până în decembrie 2028, cu o perioadă de eligibilitate extinsă până în aprilie 2029 și are un buget total de 11.764.706 CHF (echivalentul a 62.854.118,27 RON), din care 10.000.000 CHF (echivalentul a 53.426.000 RON) reprezintă contribuția elvețiană nerambursabilă.

Consolidarea justiției și siguranței publice: Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției au semnat Acordul de Implementare


Ministerul Finanțelor, în calitate de Unitate Națională de Coordonare pentru contribuția elvețiană, și Ministerul Justiției au semnat Acordul de Implementare a Măsurii Suport “Securitate și Siguranță Publică (Justiție)”, cu intrare în vigoare la data de 4 aprilie 2025.

Ministerul Justiției va gestiona Programul în calitate de Operator de Program, iar implementarea se va realiza prin intermediul Operatorilor de Componentă de Program: Parchetul de pe lângă Înalta Curte și Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și Consiliul Superior al Magistraturii.

Programul are ca obiectiv consolidarea capacității sistemului judiciar de a combate efectiv criminalitatea și de a menține statul de drept, pentru a asigura profesionalismul și eficiența în justiție, siguranța cetățenilor și pentru a susține un mediu social și economic dezvoltat, prin îmbunătățirea cooperării interinstituționale, un acces mai bun la justiție, judecători, procurori, anchetatori și alți specialiști capabili.

Programul se va derula până în august 2028 și are un buget total de 11.764.706 CHF (echivalentul a 61.368.235.91 RON), din care 10.000.000 CHF (echivalentul a 52.163.000 RON) reprezintă contribuția elvețiană.

Un nou capitol în cea de-a doua contribuție elvețiană: semnarea a încă 5 Acorduri privind Măsura-Suport


În calitate de Unitate Națională de Coordonare, Ministerul Finanțelor, prin vice-prim ministrul, ministrul finanțelor Tánczos Barna, a semnat pentru partea română acordurile care finanțează domenii strategice pentru dezvoltarea României. Ceremonia de semnare a 5 Acorduri privind Măsura-Suport în cadrul Programului de cooperare elvețiano-român, a avut loc joi, 20 februarie 2025, la Palatul Victoria, în prezența prim-ministrului Marcel Ciolacu și a înalților oficiali români și elvețieni.

Acordurile vizează:

  • Programul privind învățământul dual (grant de 10 milioane franci elvețieni) - implementat prin Ministerul Educației și Cercetării ca Operator de Program va îmbunătăți educația profesională a tinerilor români, conectând-o direct la cerințele pieței muncii.
  • Programul de Securitate și Siguranță Publică (grant de 20 milioane franci elvețieni) - implementat prin Ministerul Afacerilor Interne ca Operator de Program, dezvoltă poliția comunitară, întărește lupta împotriva crimei organizate și îmbunătățește capacitățile de salvare aeriană.
  • Programul de Securitate și Siguranță Publică în domeniul justiției (grant de 10 milioane franci elvețieni) - derulat cu Ministerul Justiției ca Operator de Program, consolidează capacitatea sistemului judiciar de a combate criminalitatea și de a menține statul de drept.
  • Programul Eficiență Energetică și Energie Regenerabilă (grant de 60 milioane franci elvețieni) - realizat împreună cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ca Operator de Program, promovează soluții durabile pentru orașele României.
  • Programul pentru serviciile de sănătate (grant de 10 milioane franci elvețieni) - implementat prin Ministerul Sănătății ca Operator de Program, se concentrează pe prevenirea și tratarea dependențelor la copii și adolescenți.


Cea de-a doua Contribuție elvețiană în România finanțează 11 Programe aprobate pentru finanțare din care până în prezent au fost semnate 9 Acorduri privind Măsura-Suport (Programe).

http://www.facebook.com/share/v/12EM8mUSV5X/

Energie inteligentă pentru comunități: 72 de localități pot accesa fonduri pentru sustenabilitate


Programul ”Eficiență energetică și energie regenerabilă”, finanţat în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano – Român, a fost lansat joi, 13 februarie 2025.
Finanțat printr-un grant de 60 de milioane de franci elvețieni, programul poate fi accesat de 72 de unități administrativ-teritoriale, atât municipii, cât și comunități mai mici și defavorizate.
Fondurile pot fi accesate pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice, producția și stocarea energiei geotermale de mică adâncime, centrale electrice pe apeducte și canalizare, precum și pentru producerea de energie din deșeuri organice municipale.

Ghidul solicitantului a fost aprobat și poate fi consultat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Operator de Program, la adresa:
http://www.mdlpa.ro/pages/ghidsolicitantprogrameficientaenergeticaromaniaelvetia.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 30 iunie 2025.

— 5 Elemente pe pagina
Arata 1 - 5 din 11 rezultate.