Breadcrumb

Asset Publisher

Semnare Acord pentru îmbunătățirea accesului la rețeaua de Metrou din București


În data de 19.09.2024 a fost semnat Acordul privind Măsura Suport “Programul de îmbunătățire a accesului la rețeaua de metrou din București“, de către Ministerul Finanțelor în calitate de Unitate Națională de Coordonare și Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) din partea Elveției, prin intermediul Biroului Contribuției Elvețiene în România.

Cu un buget de 13.494.761 CHF din care 9.700.000 CHF reprezintă contribuția elvețiană, programul se va derula până în aprilie 2029. Obiectivul principal al programului este identificarea și implementarea soluțiilor pentru îmbunătățirea accesului la metroul din București, în special pentru persoanele cu dizabilități sau mobilitate redusă.

Printr-un studiu derulat prin program se va examina situația actuală a rețelei de metrou și se vor propune soluții tehnice pentru îmbunătățirea și standardizarea accesului în stațiile de metrou existente, adoptând „principiul accesului fără bariere” pentru a răspunde nevoilor tuturor pasagerilor și în special a celor cu mobilitate redusă, precum și măsuri pentru creșterea capacității Metrorex S.A. de a răspunde nevoilor specifice ale acestei categorii de pasageri și pentru o mai bună integrare intermodală a rețelei de metrou cu alte mijloace de transport.

Prin implementarea soluțiilor tehnice și a măsurilor identificate pentru facilitarea accesului pasagerilor, condițiile de transport public urban București pentru grupul țintă vor fi îmbunătățite semnificativ, sporind astfel atractivitatea rețelei de metrou.

Operatorul de Program este Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), iar implementarea programului se va realiza de către "Metrorex" S.A..

 

MF semnează un acord pentru susținerea IMM-urilor: 55 milioane de franci elvețieni pentru investiții verzi și digitale


Acordul privind Măsura Suport "Programul pentru consolidarea IMM-urilor prin acces îmbunătățit la finanțare" a fost semnat astăzi de către Ministerul Finanțelor în calitate de Unitate Națională de Coordonare și Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) din partea elvețiană, prin intermediul Ambasadei Elveției în România.

Programul, cu un buget de 55.714.286 franci elvețieni, va fi implementat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în calitate de Operator de Program, în parteneriat cu instituții bancare selectate. Programul se va derula până în septembrie 2029, oferind un orizont amplu pentru dezvoltarea și consolidarea sectorului IMM-urilor din România.

Obiectivul principal al programului este sprijinirea IMM-urilor românești din sectorul productiv, cu accent pe:
• Facilitarea investițiilor verzi și digitale
• Îmbunătățirea amprentei asupra mediului
• Menținerea și crearea de noi locuri de muncă în industria prelucrătoare

Sprijinul financiar oferit în cadrul acestui program constă într-un grant de până la 40% (50.000 CHF) din cheltuielile eligibile ale planului de investiții propus de un IMM și un împrumut bancar în condiții avantajoase de piață, reprezentând minimum 60% din valoarea investiției. "Sunt convins că eforturile comune în dezvoltarea și finalizarea designului Programului vor conduce la rezultate bune și durabile la sfârșitul acestuia, și anume cel puțin 800 de IMM-uri vor face parte din acest Program, minim 100 milioane CHF investiți în tehnologii digitale și verzi vor intra în economie și vor fi create 800 de noi locuri de muncă." a declarat, Ministrul Finanțelor Marcel-Ioan Boloș.

 

Semnare Acord pentru "Programul pentru societate civilă"

 

În data de 28.08.2024 a fost semnat Acordul privind "Programul pentru societate civilă" (CEP) de către partea română, prin Unitatea Națională de Coordonare și partea elvețiană, prin intermediul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Operatorul de Program selectat este consorțiul format din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) - Fundația pentru Parteneriat (România) - KEK-CDC (Elveția).

Programul beneficiază de un buget total de 17.850.000 CHF, cu o durată de 55 de luni și include două componente destinate în principal societății civile (proiecte mari și proiecte mici), la care se adaugă activități specifice de sprijin (advocacy). Detaliile vor fi incluse în ghidurile aferente apelurilor lansate în cadrul programului ce vor fi postate atât pe site-ul destinat contribuției elvețiene, cât și pe site-urile consorțiului cu rol de Operator de Program.

https://www.fdsc.ro/
https://www.repf.ro/ro
https://www.kek.ch/en/home

A doua reuniune anuală în cadrul Programului de cooperare elvețiano-român


Cea de-a doua reuniune anuală în cadrul Programului de cooperare elvețiano-român s-a desfășurat în data de 4 iunie 2024, la sediul Ministerului Finanțelor, în calitate de Unitate Națională de Coordonare (UNC), în prezența partenerilor elvețieni, ai Autorității de Audit din cadrul Ministerului Finanțelor și ai Autorității de Plată din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Delegația elvețiană, prin reprezentanții din cadrul Agenției Elvețiene de Cooperare și Dezoltare (SDC), ai Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) și ai Biroului Contribuției Elvețiene la București, a apreciat discuțiile purtate, precum și progresele înregistrate în etapa de elaborare a programelor.

Atât partenerii elvețieni, cât și reprezentanții UNC au reiterat obiectivul ambițios pentru anul 2024, de aprobare a programelor. Cea de-a doua zi a fost dedicată unui curs interactiv de management de program, susținut de partea elvețiană, la care au participat reprezentanții instituțiilor implicate în elaborarea programelor.

În marja reuniunii anuale, în perioada 4-5 iunie au avut loc discuții tehnice cu Operatorii de Program, desemnați la nivelul ministerelor, cu privire la progrese și următorii pași.

S-a lansat apelul de proiecte prin Multilateral Academic Projects (MAPS), în cadrul Programului Cercetare

Cercetătorii din Elveția și colegii lor din Bulgaria, Croația, Polonia, România și Ungaria pot implementa Proiecte Comune Multilaterale de Cercetare, de interes pentru părțile implicate, prin instrumentul de finanțare - MAPS: Multilateral Academic Projects, care a fost dezvoltat prin Programul de cooperare internațională în domeniul cercetării. Propunerile de proiecte implică un parteneriat între o instituție din România, una din Elveția și cel puțin una din instituțiile eligibile din celelalte țări implicate în program - Bulgaria, Croația, Polonia și Ungaria.

Competiția MAPS este organizată de Swiss National Science Foundation (SNSF), în calitate de Operator Componentă de Program, alături de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) în calitate de Partener de Măsură Suport și Ministerul Cercetării,Inovării și Digitalizării (MCID), în calitate de Operator de Program Cercetare din România.

Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte de către responsabilul de proiect din Elveția, pe platforma mySNSF, este 1.07.2024. Platforma pentru depunerea documentelor solicitate responsabilului de proiect din România va fi disponibilă la adresa www.uefiscdi-direct.ro, începând cu data de 8.04.2024.

Informații suplimentare pe site-ul UEFISCDI la adresa:www.uefiscdi.gov.ro/second-swiss-contribution

— 5 Elemente pe pagina
Arata 1 - 5 din 7 rezultate.