Asset Publisher

null MFP prin ANAF face un nou pas spre informatizare

 

„Am spus din primul moment, de la audierile din Parlament, că dacă vreau să las ceva în urmă la Ministerul Finanțelor este proiectul de digitalizare și informatizare. Putem toți să ne jucăm cu taxele, cu codul fiscal și acest lucru s-a întâmplat în ultimii ani. Putem să le creștem, să le scădem, să complicăm codul fiscal sau să încercăm să-l facem mai simplu, dar digitalizarea a fost mereu lăsată la o parte. Și cred că impactul pentru colectare se va vedea și se poate face în 2020 mai mult decât în 2019 doar prin informatizarea sistemului Ministerului Finanțelor Publice și ANAF. Dacă vrem să creștem colectarea, singura soluție este să ne uităm la informatizare și la digitalizarea sistemului ANAF și Ministerului Finanțelor Publice.

Acest fişier standard de control contribuie la îmbunătăţirea calităţii actului administrativ şi sprijină conformarea fiscală a contribuabililor, dar şi detectarea şi reducerea fraudei fiscale şi asigurarea unei analize de risc mai eficiente. Această frază spune cam tot ce vrem să facem noi aici: trebuie să avem o relaţie cât mai simplă cu contribuabilul, cât mai lipsită de subiectivism, al doilea obiectiv e reducerea fraudei fiscale şi în al treilea rând o analiză de risc eficientă şi obiectivă.“
a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

„Proiectul SAF-T reprezintă doar o parte dintr-un pachet de măsuri mult mai complex, care înseamnă într-adevăr reforma ANAF, acesta fiind doar începutul. Estimăm că intrarea în producție a sistemului SAF-T va fi posibilă în trimestrul IV al anului 2020, iar termenele privind obligativitatea raportării în acest sistem vor constitui subiect de analiză în cursul anului viitor.“ a declarat doamna Mirela Călugăreanu, președintele ANAF.

„Standardizarea formatului de date este foarte avantajoasă din punctul de vedere al analizei cost/beneficiu, atât pentru companii, cât și pentru administrațiile fiscale. Companiile pot exporta datele contabile printr-o singură apăsare de buton, iar administrațiile fiscale pot avea acces la același conținut de date și nu vor fi necesare conversii diferite de fișiere.“ a precizat doamna Elena Timofte, managerul de proiect, în cadrul conferinței de deschidere a proiectului.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat astăzi proiectul „Consolidarea capacităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de a susţine iniţiativele de modernizare“.

Obiectivul proiectului naţional este de consolidare a capacităţii ANAF şi de a susţine iniţiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizează procesele decizionale orientate către mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fişier standard internaţional de control pentru operatorii economici (SAF-T).