Asset Publisher

null România a atras 3,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital la costuri atractive

În data de 7 aprilie 2021, România, prin Ministerul Finanțelor, a lansat prima emisiune de euroobligațiuni din acest an pe piețele internaționale de capital, care s-a bucurat de un interes deosebit din partea investitorilor. Totodată, România a marcat o serie de performanțe care îi consolidează, încă o dată, poziția de emitent important pe piețele externe de capital:

  • Cel mai mare volum de finanțare realizat de Romania într-o singură tranzacție;
  • Prime de emisiune egale cu 0 pentru ambele tranșe;
  • Tranșa de 12 ani a fost cotată la un randament de 2,104%, valoare foarte apropiată de randamentul 2.025% al ultimei emisiuni de 12 ani realizată în perioada pre-COVID, mai exact în ianuarie 2020.

"Succesul primei emisiuni de euroobligațiuni a României din anul 2021 reconfirmă încrederea de care se bucură țara noastră din partea investitorilor la nivel internațional. Deși criza generată de pandemia Covid-19 nu a luat sfârșit, această tranzacție dovedește faptul că măsurile și obiectivele Guvernului privind consolidarea fiscal-bugetară și relansarea economiei românești, apreciate deja de instituții internaționale, sunt recepționate pozitiv și de comunitatea investițională. Prin această emisiune, România și-a asigurat o parte importantă din necesarul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2021, consolidând totodată rezerva în valută (buffer-ul). Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare determinate de nivelul deficitului bugetar și volumul refinanțării datoriei publice, în contextul pandemiei Covid-19", a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

Valoarea totală a emisiunii de euroobligatiuni este de 3,5 miliarde euro, cu o subscriere finală de 10 miliarde EUR, prin participarea unui număr de peste 380 de investitori. Emisiunea a fost realizată în două tranșe, din care 2 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2.104% și o rată de dobândă de 2.000% pe an și 1.5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,773% și o rata de dobândă de 2,750% pe an.

În cadrul strategiei de execuție a tranzacției, marjele de credit s-au redus pe măsura creșterii ordinelor de subscriere în cele două tranșe, înregistrându-se practic în câteva ore o reducere a acestor marje de dobândă cu 30 puncte de bază față de valorile cu care au fost lansate inițial în piață cele două tranșe, obținându-se în final pentru ambele maturități prime de emisiune de 0 puncte de bază.

Din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderența investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri de active administrate privat care au o pondere în cadrul maturităților de 12 și 20 de ani de 63% și respectiv 62%. Totodată, băncile comerciale și private au o alocare de 21% și 17%, fondurile de pensii și companiile de asigurări au o distribuție de 6% și 13%, iar alte categorii de investitori printre care și instituții oficiale dețin 10% și respectiv 8%.

În ceea ce privește distribuția geografică a investitorilor, pentru maturitatea de 12 ani, aceasta a fost următoarea: Marea Britanie și Irlanda 37%, SUA 17%, Germania și Austria 13%, România 6%, Franța 6%, Europa de Sud 6%, restul Europei 6%, CEE (exclusiv România) 5%, Benelux 3% și 1% restul statelor. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuția geografică a investitorilor a fost următoarea: Marea Britanie și Irlanda 45%, SUA 13%, Germania și Austria 12%, România 12%, restul Europei 5%, CEE (exclusiv România) 4%, Franța 3%, Europa de Sud 3%, restul statelor 2% și Benelux 1%.

Tranzacția a fost intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, HSBC Continental Europe, Raiffeisen Bank International AG, Société Générale și UniCredit Bank AG.

A nu se comunica, publica sau distribui, în mod direct sau indirect, în Statele Unite ale Americii, Australia, Canada, Japonia sau în nicio altă jurisdicție unde acest lucru este nelegal.
Prezenta comunicare nu reprezintă o ofertă de vânzare de valori mobiliare în Statele Unite ale Americii, Australia, Canada, Japonia sau în nicio altă jurisdicție în care acest lucru este nelegal. România nu a înregistrat, și nu intenționează să înregistreze, nicio parte din valorile mobiliare la care se face referire în prezenta în niciuna dintre aceste jurisdicții și nu intenționează să deruleze o ofertă publică de valori mobiliare în niciuna dintre aceste jurisdicții. În mod particular, aceste valori mobiliare nu au fost și nu vor fi înregistrate conform Legii privind Valorile Mobiliare din 1933, astfel cum a fost modificată („Legea privind Valorile Mobiliare”), și nu pot fi oferite sau vândute pe teritoriul Statelor Unite, cu excepția situației în care acest lucru se realizează în baza unei excepții de la, sau în cadrul unei tranzacții care nu este supusă, cerințelor de înregistrare prevăzute de Legea privind Valorile Mobiliare și în conformitate cu orice legi statale aplicabile privind valorile mobiliare. În Statele Unite ale Americii, valorile mobiliare au fost oferite doar cumpărătorilor instituționali calificați conform Regulii 144A din Legea privind Valorile Mobiliare („Regula 144A”). În afara Statelor Unite ale Americii, valorile mobiliare au fost oferite în cadrul unor tranzacții de tip off-shore în conformitate cu Regulamentul S din Legea privind Valorile Mobiliare.
Această comunicare nu este distribuită, și nu trebuie să fie transmisă, publicului larg din Marea Britanie. Comunicarea acestui document sub formă de promovare financiară se face doar către persoanele care se încadrează în prevederile Articolului 12, Articolului 19(5) sau ale Articolului 49 din Legea privind Serviciile și Piețele Financiare din 2000 (Promovarea Financiară), Ordinul 2005, sau către alte persoane cărora această comunicare poate fi altfel distribuită fără a contraveni articolului 21 din Legea privind Serviciile și Piețele Financiare din 2000 sau oricărei persoane căreia este legal să i se comunice în orice alt mod. Această comunicare se adresează numai persoanelor care au experiență profesională în chestiuni legate de investiții și orice investiție sau activitate de investiții la care se referă această comunicare va fi inițiată numai cu astfel de persoane. Nicio altă persoană nu se poate baza pe această comunicare.