prezentarepresedentie ue

 

 

România urmează să exercite, pentru prima dată, Președinția Consiliului Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 (PRES RO). Țara noastră se va afla, pentru o jumătate de an, în centrul procesului decizional european. Exercitarea acestui rol reprezintă o prioritate națională și o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al României, iar o președinție eficientă presupune asumarea responsabilităților specifice, pregătirea temeinică și alocarea resurselor umane și financiare adecvate.

     

    În perioada deținerii Președinției, România va planifica și va conduce reuniunile din cadrul Consiliului Uniunii Europene și ale comitetelor/grupurilor sale de lucru. De asemenea, va reprezenta Consiliul în relațiile cu celelalte instituții ale UE. În acest context, va fi responsabilă și de organizarea reuniunilor informale în România (ministeriale, la nivel de ambasadori, înalți funcționari, secretari de stat, directori generali, experți etc.), precum și a unor conferințe dedicate priorităților specifice și a unor evenimente culturale de promovare a României (inclusiv la Bruxelles și în statele membre ale UE).
    În primul semestru al anului 2019, în perioada deținerii Președinției României a Consiliului UE, este programată finalizarea negocierilor pentru Brexit. În plus, este important ca, în perioada PRES RO, să avem un acord privind perspectiva financiară post 2020, în condițiile în care, spre finalul lunii mai 2019, vor avea loc alegeri la nivelul Parlamentului European.

     

    Rolul și atribuțiile MFP în contextul Președinției Consiliului UE

     

    Pregătirile pentru exercitarea Președinției Consiliului UE

    MFP a demarat încă din luna iulie 2016 procesul de pregătire a preluării Președinției Consiliului UE, acțiunile întreprinse până în prezent fiind:

        • Consiliul ECOFIN: este principalul for de reprezentare a Ministerului Finanțelor Publice (MFP) la nivelul Uniunii Europene. Ministrul finanțelor publice va prezida reuniunile Consiliului ECOFIN (5 reuniuni formale la Bruxelles și Luxemburg și 1 reuniune informală la București).
        • Comitete și grupuri de lucru: în timpul PRES RO, reprezentanții MFP vor prezida lucrările acestor formațiuni.
        • Stabilirea obiectivelor trio-ului de președinții și a agendei comune: pe durata celor 18 luni (ianuarie 2019 – iunie 2020), România, Finlanda și Croația vor avea de stabilit obiectivele și o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi dezbătute la nivelul Consiliului UE.
        • Implicare în organizarea evenimentelor informale, pe domeniul de competență al MFP, care se vor desfășura în România.
      • Întărirea structurii de coordonare a afacerilor europene - a fost desemnat un Secretar de Stat, cu rol de a coordona activitatea privind afacerile europene și de a asigura o acțiune unitară pe linia relațiilor cu instituțiile comunitare. Direcțiile aflate sub coordonarea Secretarului de Stat pentru afaceri europene sunt:
        - Direcția generalǎ pregătire ECOFIN și asistențǎ comunitarǎ, cu rol de coordonare a activității privind afacerile europene la nivelul MFP, inclusiv cele vizând deținerea Președinției Consiliului UE;
        - Unitatea de coordonare a relațiilor bugetare cu Uniunea Europeană.
      • Crearea rețelei de lucru la nivelul instituției.
      • Analizarea grupurilor de lucru care vor fi prezidate de către reprezentanții MFP. Identificarea specialiștilor care vor îndeplini diversele roluri (președinți/vice-președinți ai comitetelor/grupurilor de lucru, responsabili de dosare, experți, coordonatori) pe diferitele domenii (impozitare, servicii financiare, buget UE, aspecte vamale etc.).
      • Identificarea specialiștilor din cadrul MFP responsabili de comunicare și protocol.
      • Identificarea preliminară a potențialelor dosare pe agenda ECOFIN și actualizarea acestora în funcție de evoluțiile înregistrate la nivel european. Identificarea evenimentelor din domeniul de competență a MFP care vor avea loc pe parcursul PRES RO.
      • Organizarea unei instruiri pentru personalul MFP – împărtășirea experienței Ministerului Finanțelor din Olanda pe perioada Președinției Consiliului UE, organizarea unor prezentări la nivelul MFP cu privire la exercitarea PRES RO.
      • Participarea la reuniunile Consiliului interministerial pentru pregătirea și exercitarea PRES RO, constituit în baza Deciziei prim-ministrului nr.360/2017.
      • Participarea la o serie de reuniuni organizate de către Ministerul Afacerilor Externe pe următoarele teme: resurse umane, securitate, protocol, promovare, comunicare, dar și la o serie de ședințe de lucru, inclusiv pe aspecte bugetare. Participarea la sesiunea privind Coordonarea politică internă organizată de către Ministerul Afacerilor Externe, precum și la seminarul de Logistică, interpretariat și organizare de evenimente – un transfer de expertiză din partea echipei centrale de pregătire și exercitare a Președinției estone.
      • Colaborarea activă cu Ministerul Afacerilor Externe - Unitatea pentru pregătirea Președinției.

      Evoluțiile privind pregătirea la nivel național a PRES RO pot fi urmărite în principal pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Informații generale despre Președinția Consiliului UE se pot găsi pe site-ul Consiliului UE.

      Austria deține Președinția Consiliului UE în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.