consultare publica ue

Vă informăm despre analiza de piaţă efectuată în cadrul asistenţei tehnice, solicitate Băncii Europene de Investiţii (BEI) de către Comisia Europeană, pentru identificarea unor produse financiare care să sprijine achiziţiile publice de produse şi soluţii inovatoare.

Constrângerile în ceea ce priveşte achiziţiile publice pentru inovaţii provin din riscul inovaţiilor şi din dificultățile în utilizarea produselor financiare existente (cum ar fi împrumuturile bancare standard) pentru achiziții pentru inovaţii. BEI va analiza viabilitatea introducerii diferitelor instrumente financiare pentru a atenua riscurile asociate achizițiilor pentru inovare: împrumuturi, garanții, garanții de bună execuție sau alte alternative (asigurări, participații), fonduri de partajare a riscurilor etc.

În cadrul analizei de piaţă se derulează şi consultarea publică a actorilor din piaţă, atât a acelor care efectuează achiziţiile, cât şi a celor care participă la acestea.

Termenul până la care este deschisă consultarea este 22 septembrie 2024 și vă încurajăm să participați.


Consultare publică asupra proiectului de standarde europene de raportare privind informațiile de durabilitate

Grupul Consultativ European pentru Raportare Financiară (EFRAG), desemnat responsabil pentru elaborarea standardelor europene de raportare a informațiilor privind durabilitatea în contextul Directivei CSRD (aflată în stadiu avansat de adoptare la nivel european) a publicat, la 29 aprilie 2022, propunerea sa de proiect al standardelor respective (Draft European Sustainability Reporting Standards – ESRS).

Proiectul de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2013/34/UE, a Directivei 2004/109/CE, a Directivei 2006/43/CE și a Regulamentului (UE) nr. 537/2014 în ceea ce privește raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (Directiva CSRD) propune extinderea ariei de aplicabilitate a obligațiilor de raportare de informații nefinanciare la toate societățile mari și societățile mici și mijlocii listate la bursă pe piețele reglementate din UE și introduce cerințe de raportare mai detaliate a acestor informații, precum și auditarea obligatorie a informațiilor raportate. Prin Directiva CSRD, se impune Comisiei Europene ca, în procesul de adoptare a standardelor de raportare sub formă de acte delegate (regulamente europene), să țină seama de avizul tehnic al EFRAG. În avizul tehnic acordat Comisiei, EFRAG trebuie să respecte proceduri de transparență, independență și supraveghere publică și să implice utilizareacunoștințelor și competențelor de specialitate ale părților interesate relevante. Totodată, avizul tehnic al EFRAG trebuie să fie însoțit de analize cost-beneficiu, care vor facilita adoptarea de standarde de către Comisie.

Consultarea se desfășoară până la data de 8 august 2022. Chestionarul online este disponibil la următorul link.

Repondenții sunt încurajați să răspundă integral la secțiunile 1 și 2 (prezentarea generală, respectiv prioritizarea/ introducerea treptată a implementării ESRS) și să selecteze la ce cerințe de raportare ar dori să răspundă și să comenteze în cadrul secțiunii 3 (caracterul adecvat al raportărilor).


Consultare publică privind raportarea de informații de către întreprinderile cotate la bursă

La data de 12 noiembrie 2021, Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la raportarea de către întreprinderi, care vizează îmbunătățirea calității raportării și a respectării cerințelor de raportare.

Această inițiativă urmăreste să consolideze raportarea de informații de către întreprinderile cotate la bursă și auditul statutar al entităților de interes public. Îmbunătățirea cadrului pentru guvernanța corporativă, audit extern și supraveghere va spori protecția investitorilor și va îmbunătăți integrarea și atractivitatea Uniunii piețelor de capital.

Ulterior consultării, Comisia va face o propunere de modificare a Directivei 2004/109/CE privind armonizarea obligatiilor de transparență în ceea ce priveste informația referitoare la emitenții ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, a Directivei 2013/34/UE privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, a Directivei 2006/43/CE privind auditul legal al conturilor anuale si al conturilor consolidate și a Regulamentului (UE) nr.537/2014 privind cerințele specifice referitoare la auditul statutar al entităților de interes public.

Propunerea de directivă este planificată pentru trimestrul IV al anului 2022.

Principalele părți interesate identificate de Comisie sunt: întreprinderile; auditorii; autoritățile publice și de supraveghere; administratorii de active, precum și investitorii individuali și societatea civilă.

Consultarea se desfașoară până la data de 4 februarie 2022 și este disponibilă la următorul link


Dezbatere publică privind revizuirea guvernanței economice a UE

În data de 19 octombrie 2021, Comisia Europeană a publicat comunicarea sa privind evaluarea guvernanței economice, care prezintă contextul suspendării procesului inițiat la data de 05 februarie 2020, dar și noile provocări în materie de guvernanță economică în urma crizei COVID-19. În acest context, comunicarea Comisiei Europene relansează dezbaterea publică asupra cadrului de guvernanță economică existent la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a susține obținerea unui consens cu privire la o eventuală revizuire a regulilor de guvernanță economică până în anul 2023.

Proiectul de revizuire a guvernanței economice, pe larg, poate fi consultat la aici

Până la data de 31 decembrie 2021 este deschisă o dezbatere publică asupra subiectului, care poate fi accesată la următoarea adresă

Cadrul de guvernanță economică în vigoare la nivelul UE a făcut obiectul mai multor revizuiri începând cu instituirea sa, iar în majoritatea cazurilor, acest lucru a condus la majorarea complexității sale. Cu toate acestea, adaptarea regulilor de guvernanță economică la contextul economic și funcționarea economiei europene a produs și efecte pozitive asupra creșterii rezilienței și convergenței economice, reducerii dezechilibrelor bugetare excesive și a dezechilibrelor macroeconomice.

Cu toate acestea, în cadrul comunicării sale Comisia Europeană evidențiază o serie de provocări importante pe care statele membre ale UE trebuie să le depășească, după cum urmează: (i) necesitatea reducerii datoriei publice către niveluri mai prudente; (ii) susținerea unor investiții publice ridicate în anii următori, complementar cu îmbunătățirea calității finanțelor publice; (iii) promovarea politicilor fiscale anti-ciclice; (iv) continuarea corectării dezechilibrelor macroeconomice; (v) abordarea provocărilor generate de utilizarea indicatorilor observabili; (vi) îmbunătățirea coordonării politicilor naționale, inclusiv cu diferitele instrumente de politică și de finanțare europeană.

Aceste aspecte fac necesară lansarea discuțiilor asupra unei eventuale revizuiri a cadrului de guvernanță economică în vigoare la nivelul UE. În acest sens, Comisia Europeană a deschis o dezbatere publică prin intermediul unei platforme online, care să permită exprimarea opiniei publice asupra regulilor de guvernanță economică existente la nivelul UE. Comisia Europeană va analiza contribuțiile tuturor părților interesate și va publica propunerea sa de reformă, în conformitate cu opiniile acestora.


Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) a lansat în data de 26 iulie 2021 consultarea publică privind revizuirea politicii de acordare a împrumuturilor pentru transporturi a BEI

În interesul transparenței și pentru a promova o participare cât mai largă, site-ul web de consultare publică oferă o imagine de ansamblu asupra procesului și explică modul de contribuție.

Politica actuală a băncii de acordare a împrumuturilor pentru transporturi (TLP) a fost aprobată de Consiliul de administrație în decembrie 2011, ca urmare a adoptării Cărții albe a Comisiei Europene privind transporturile la începutul aceluiași an. TLP revizuit se va concentra pe stabilirea priorităților pentru sprijinul acordat de BEI sectorului transporturilor, în limitele criteriilor de eligibilitate aprobate ca parte a Foii de parcurs a Grupului BEI referitoare la Banca pentru climă. Prin intermediul politicii revizuite și sub forma unei revoluții ecologice și tehnologice, BEI este pregătită să sprijine tranziția ecologică către un nou sistem de transport, care să fie atât ecologic, cât și eficient, dar și accesibil și sigur, un sistem de transport cu adevărat durabil.

În conformitate cu politica de transparență, BEI va publica toate contribuțiile scrise la sfârșitul perioadei de consultare pe acest site web dedicat consultării publice. Respondenții pot alege să răspundă anonim. Răspunsul motivat al BEI la toate contribuțiile scrise va fi anexat la un raport de consultare publică care rezumă întreg procesul.

BEI invită publicul larg să participe la revizuire prin accesarea site-ului web dedicat consultării publice și trimiterea contribuțiilor până la 29 octombrie 2021


Informații privind apelul deschis pentru candidaturi, lansat de Comisia Europeană, în vederea selecției membrilor Comitetului de investiții din cadrul Programului InvestEU

Ca urmare a publicării Regulamentului (UE) 2021/523 al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene din 24 martie 2021 de instituire a Programului InvestEU și de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1017, Comisia Europeană a publicat apelul pentru candidaturi în vederea selecției celor doisprezece membri ai Comitetului de investiții al Programului InvestEU. Acești experți vor avea contracte de muncă cu timp parțial și trebuie să aibă experiență relevantă, inclusiv în ceea ce privește structurarea proiectelor, finanțarea pe bază de proiect și finanțarea IMM-urilor.

Descrierea succintă a structurii de guvernanță a Programului InvestEU, precum și documentele aferente apelului de candidaturi se găsesc la adresa.

Termenul de transmitere a candidaturilor este 7 mai 2021.


Consultarea publică lansată de Comisia Europeană referitoare la revizuirea Directivei 2011/64/UE privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat

Comisia Europeană a lansat consultarea publică referitoare la revizuirea Directivei 2011/64/UE privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat (TED). Regulile UE privind accizarea produselor din tutun prelucrat definesc și clasifică diferitele produse din tutun și stabilesc nivelurile minime ale accizelor care se aplică tutunului prelucrat. Discrepanțele semnificative dintre nivelurile accizelor aplicabile în statele membre conduc la achiziții transfrontaliere excesive și reprezintă un stimulent pentru anumite persoane și organizații criminale, de a se angaja în activități frauduloase. În plus, prevederile actuale nu sunt aliniate pentru a aborda evoluțiile pieței și intrarea pe piață a produselor noi, cum ar fi țigările electronice sau tutunul încălzit. Revizuirea normelor actuale ale UE este necesară pentru ca acestea să rămână adecvate scopului de a asigura atât buna funcționare a pieței interne, precum și un nivel ridicat de protecție a sănătății. Consultarea publică își propune să se asigure că toate părțile interesate relevante au posibilitatea de a-și exprima opiniile atât în ceea ce privește normele actuale, cât și cu privire la posibilele modificări ale acestor reguli.

Cetățenii și părțile interesate pot contribui la această consultare până la data de 22 iunie 2021, completând chestionarul online


Chestionar privind consolidarea regulilor existente în domeniul cooperării administrative și extinderea schimbului de informații fiscale asupra criptoactivelor și monedei electronice

În contextul consultării publice lansate în luna noiembrie 2020 de Comisia Europeană asupra viitoarei inițiative legislative „DAC 8”, referitoare la cooperarea administrativă și extinderea schimbului de informații fiscale asupra criptoactivelor și monedei electronice, la data de 10 martie 2021 a fost lansat chestionarul prin care părțile interesate pot transmite răspunsuri, până la data de 2 iunie 2021, prin accesarea următorului link.

Inițiativa face parte din Planul de acțiune pentru o impozitare echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare

Chestionar privind recomandarea UE de simplificare a obligațiilor fiscale

În contextul consultării publice lansate la sfârșitul lunii octombrie 2020 de Comisia Europeană asupra viitoarei inițiative nelegislative constând în Recomandarea privind drepturile contribuabililor, la data de 10 martie 2021 a fost lansat chestionarul prin care părțile interesate pot transmite răspunsuri, până la data de 2 iunie 2021, prin accesarea următorului link.

Inițiativa face parte din Planul de acțiune pentru o impozitare echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare

Consultare publică privind inițiativa viitoare a Comisiei Europene – Comunicarea privind impozitarea afacerilor în secolul XXI

Comisia Europeană a lansat consultarea asupra foii de parcurs privind inițiativa nelegislativă viitoare – Comunicarea privind impozitarea afacerilor în secolul XXI.

Inițiativa nelegislativă va completa celelalte inițiative ale UE în domeniul impozitării, precum Planul de acțiune 2020 pentru o impozitare echitabilă și simplă care să susțină redresarea la nivelul UE și Comunicarea 2020 privind buna guvernanță fiscală în UE și dincolo de aceasta, menite să stabilească domeniile prioritare de acțiune pentru consolidarea standardelor de bună guvernanță fiscală și asigurarea unui nivel de impozitare echitabil la nivel global.

Obiectivul inițiativei este prezentarea viziunii și acțiunilor pe termen mediu, la nivelul UE, pentru asigurarea unui sistem de impozitare a afacerilor care să corespundă evoluțiilor recente, luând în considerare și negocierile de la nivel internațional privind reforma sistemului internațional de impozitare.

Cetățenii și părțile interesate pot transmite observații și comentarii asupra planului de lucru până la data de 1 aprilie 2021, prin accesarea următorului link.


Chestionar privind revizuirea regulilor TVA aplicabile serviciilor financiare și de asigurare

În contextul consultării publice privind inițiativa de revizuire a regulilor TVA aplicabile serviciilor financiare, Comisia Europeană a lansat la data de 8 februarie 2021 chestionarul prin care părțile interesate pot contribui la revizuirea dispozițiilor relevante ale Directivei TVA (112/2006) și la o posibilă propunere legislativă viitoare.Răspunsurile pot fi transmise până la data de 3 mai 2021, prin accesarea următorului link

Reamintim că inițiativa face parte din Planul de acțiune pentru o impozitare echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare lansat de Comisie în data de 15 iulie 2020.Obiectivul inițiativei este actualizarea și simplificarea normelor în materie de TVA pentru serviciile financiare, pentru a asigura condiții de concurență echitabile în cadrul Uniunii și competitivitatea pe plan internațional a întreprinderilor din UE.


Consultare publică privind achizițiile transfrontaliere de produse accizabile efectuate de către persoane fizice

Comisia Europeană a lansat o consultare publică referitoare la viitoarea inițiativă legislativă privind achizițiile transfrontaliere de produse accizabile efectuate de către persoane fizice - revizuirea articolului 32 din Directiva 2008/118/CE de stabilire a regimului general al accizelor. Inițiativa vizează modificarea normelor actuale conform cărora accizele pentru produsele din alcool și tutun cumpărate de o persoană fizică pentru uz propriu și transportate într-un alt stat membru UE sunt plătite numai în țara în care au fost cumpărate bunurile.

Cetățenii și părțile interesate pot răspunde până la data de 23 aprilie 2021, accesând consultarea la adresa de Internet


Consultare publică privind revizuirea politicii de transparență a grupului BEI (BEI-TP)

Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) a început în data de 21 decembrie 2020 BEI consultarea publică privind revizuirea politicii de transparență a grupului BEI (BEI-TP).
În interesul transparenței și pentru a promova o participare cât mai largă, site-ul web de consultare publică oferă o imagine de ansamblu asupra procesului și explică modul de contribuție.
În cadrul revizuirii se va oferi acces la cele trei documente de consultare:

  • Proiectul revizuit al BEI-TP, care prezintă modificările în curs de examinare și explicații scurte ale acestora;
  • O notă explicativă, care stabilește contextul revizuirii, oferă o imagine de ansamblu asupra BEI-TP și prezintă principalele modificări în curs de examinare; și
  • Un set de întrebări de consultare care solicită opinii cu privire la aspecte specifice privind transparența.

Politica de transparență a Grupului BEI stabilește abordarea Grupului BEI cu privire la transparență și implicarea părților interesate. Prin aceasta se identifică informațiile și documentele pe care BEI le publică în mod obișnuit pe site-ul său web, precum și regulile, respectiv procedurile de răspuns la solicitările de informații din partea publicului.
În februarie 2021, BEI va găzdui un eveniment de consultare online - deschis tuturor celor interesați - pentru a oferi personalului BEI oportunitatea de a comunica direct cu participanții cu privire la politica de transparență și la problemele cheie acoperite de revizuire. BEI invită publicul larg să participe la revizuire prin accesarea site-ului web dedicat consultării publice și trimiterea contribuțiilor până la 12 martie 2021 la adresa de Internet.


Consultare publică privind viitoarea inițiativă legislativă ”digital levy”

Comisia Europeană a lansat pe 14 ianuarie 2021 o consultare publică asupra viitoarei inițiative legislative ”digital levy”, care are ca obiectiv asigurarea unei impozitări echitabile a companiilor care operează în domeniul digital în vederea redresării și creării unui cadru mai stabil pe termen mediu. Cetățenii și părțile interesate pot transmite observații și comentarii până la data de 11 februarie 2021, ora 24.00, ora Belgiei.

Mai multe informații


Consultare publică privind cooperarea administrativă și schimbul de informații fiscale asupra criptoactivelor și monedei electronice

Comisia Europeană a lansat, în data de 23 noiembrie 2020, o consultare publică privind viitoarea inițiativă legislativă pentru consolidarea regulilor existente în domeniul cooperării administrative și extinderea schimbului de informații fiscale asupra criptoactivelor și monedei electronice. Inițiativa face parte din Planul de acțiune pentru o impozitare echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare, prezentat de Comisie în data de 15 iulie 2020.

Prezentarea viitoarei inițiative legislative de revizuire a regulilor existente în domeniul cooperării administrative este programată pentru trimestrul 3 al anului 2021, obiectivul acesteia fiind de a permite administrațiilor fiscale să obțină informații cu privire la contribuabilii care realizează câștiguri din criptoactive și moneda electronică, precum și asigurarea unei impozitări echitabile a acestora.Totodată, inițiativa va asigura coerența cu lucrările de la nivelul UE, precum Strategia privind finanțele digitale (adoptată în data de 24 septembrie2020) și propunerea de Regulament privind piața criptoactivelor, precum și lucrările de la nivel internațional (OCDE) privind impozitarea criptoactivelor și monedei electronice.

Cetățenii și părțile interesate pot transmite observații și comentarii asupra planului de lucru până la data de 21decembrie 2020, accesând consultarea la adresa de Internet.


Consultare publică privind drepturile contribuabililor la nivelul UE și recomandarea de simplificare a obligațiilor fiscale

Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind inițiativa referitoare la drepturile contribuabililor la nivelul UE și recomandarea de simplificare a obligațiilor fiscale. Inițiativa face parte din Planul de acțiune pentru o impozitare echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare, prezentat de Comisie în data de 15 iulie 2020.

Consultarea precedă publicarea unei Comunicări privind drepturile contribuabililor și a uneiRecomandări adresate statelor membre pentru facilitarea implementării drepturilor contribuabililor și simplificarea obligațiilor fiscale, planificate pentru trimestrul 3 al anului 2021.

Obiectivul comunicării este creșterea nivelului de conștientizare a contribuabililor asupra drepturilor acestora, prevăzute de legislația UE, precum și îmbunătățirea conformării fiscale și a certitudinii juridice. Recomandarea are obiectivul de a oferi o orientare statelor membre cu privire la îmbunătățirea relației dintre contribuabili și administrațiile fiscale.

Cetățenii și părțile interesate pot transmite observații și comentarii asupra planului de lucru până la data de 27 noiembrie 2020, accesând consultarea la adresa de Internet


Consultare publică privind revizuirea regulilor TVA aplicabile serviciilor financiare și de asigurare

La data de 22 octombrie, Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind inițiativa de revizuire a regulilor TVA aplicabile serviciilor financiare și de asigurare. Inițiativa face parte din Planul de acțiune pentru o impozitare echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare , lansat de Comisie în data de 15 iulie 2020.

Obiectivul inițiativei este actualizarea și simplificarea normelor în materie de TVA pentru serviciile financiare, pentru a asigura condiții de concurență echitabile în cadrul Uniunii și competitivitatea pe plan internațional a întreprinderilor din UE.

Evaluarea impactului care ar putea conduce la o inițiativă legislativă sub forma unei propuneri de directivă de modificare a Directivei TVA nr. 112/2006. Potrivit calendarului pentru implementarea Planului de acțiune, propunerea legislativă de revizuire a regulilor TVA este programată pentru trimestrul 4 al anului 2021.

Cetățenii și părțile interesate pot transmite observații și comentarii asupra planului de lucru până la data de 19 noiembrie 2020 , accesând consultarea la adresa de Internet:


Observatorul Fiscal al UE – cerere de propuneri

Comisia Europeană a publicat o cerere de propuneri privind crearea Observatorului Fiscal al UE, având ca obiectiv implicarea societății civile în susținerea, proiectarea și implementarea acțiunilor UE de combatere a evaziunii fiscale, evitarea impozitelor și planificarea fiscală agresivă și promovarea impozitării corecte.

Observatorul fiscal al UE se intenționează să devină o structură care, printre altele, va elabora cercetări de înaltă calitate și va fi responsabilă de crearea și diseminarea unui depozit public de date și analize în domeniul evaziunii fiscale, evitării impozitelor și planificării fiscale agresive, cu accent pe impozitarea companiilor.

Prezenta cerere de propuneri reprezintă prima fază pentru implementarea unei acțiuni pregătitoare inițiate de Parlamentul European. Acțiunea pregătitoare reprezintă un tip special de proiect, destinat pregătirii de propuneri în vederea adoptării unor acțiuni viitoare, finanțat prin granturi ale Uniunii (cu cofinanțare) prin excepția prevăzută de Regulamentul Financiar al UE. La Art. 58 (2).

Cererea de proiecte, ghidul aplicantului, formularele și celelalte informații necesare sunt disponibile la adresa de Internet . Termenul limită pentru depunerea propunerilor este 2 octombrie 2020.


Consultările publice lansate de Comisia Europeană privind revizuirea Directivei privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și electricității (ETD) și instituirea mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră

Comisia Europeană a lansat două consultări publice referitoare la planurile de lucru privind prezentarea, în iunie 2021, a unei inițiative legislative de revizuire a cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și electricității (ETD) și lansarea, în cursul anului 2021, a unei propuneri legislative privind introducerea mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră.

Chestionarul privind Directiva ETD este deschis până la data de 14 octombrie 2020

Chestionarul privind ajustarea carbonului la frontieră este deschis până la data de 28 octombrie 2020

Principalele grupuri care se preconizează a fi consultate sunt: autoritățile publice, mediul de afaceri (industrii cu mari consumatoare de energie, transporturi, alte industrii și servicii), organizațiile neguvernamentale, persoanele fizice, asociatile, firmele de consultanță și institutele de cercetare. Pe lângă consultarea publică generală, va avea loc și o consultare tehnică, destinată specialiștilor.


Consultare publică privind evaluarea schemei speciale de TVA pentru agenți și operatori de turism

Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu scopul colectării dovezilor necesare evaluării regulilor schemei speciale de TVA pentru agenți de turism. Consultarea urmărește să adune opiniile tuturor părților interesate cu privire la modul în care schema specială își îndeplinește obiectivele (dacă este încă eficientă) și în ce măsură normele existente sunt încă relevante. Astfel, toate părțile interesate sunt chemate să își exprime opinia, în primul rând firmele din industria turistică.

Chestionarul este deschis până la data de 14 septembrie 2020, Regimul TVA pentru agențiile de turism (evaluare)


Consultare publică pe tema Valului de renovare a clădirilor (Renovation Wave)

Comisia Europeană a lansat o consultare publică asupra foii de parcurs referitoare la inițiativa care vizează prezentarea unei Comunicări pe tema Valului de Renovare a clădirilor în toamna acestui an. Noua inițiativă, care face parte din Pactul Verde European („Green Deal”), are ca obiectiv promovarea și optimizarea renovării clădirilor din UE, pentru creșterea eficienței energetice, inclusiv prin încurajarea investițiilor și a unei finanțări masive în domeniu.

Consultarea își propune să obțină feedback de la părțile interesate cu privire la tipurile de clădiri pe care ar trebui să se concentreze inițiativa. Cei interesați îşi pot exprima opinia până la data de 8 iunie 2020, accesând consultarea aici


Consultări publice privind finanțarea digitală și plățile cu amănuntul

În data de 8 aprilie, Comisia Europeană, prin intermediul DG FISMA (Direcția generală stabilitate financiară, servicii financiare și Uniunea Piețelor de Capital), a lansat o inițiativă de programare IT online, solicitând inginerilor IT din UE să identifice soluții financiare digitale pentru a răspunde crizei generate de coronavirus. Inițiativa face parte din seria de evenimente ”Digital finance outreach 2020” în domeniul Fintech și al inovării digitale în sectorul financiar pentru pregătirea viitoarei strategii privind finanțele digitale.

Prin urmare, DG FISMA solicită echipelor participante identificarea de soluții pe următoarele teme:

1. Sprijinirea identificării pe termen scurt și analizarea deficitelor financiare ale întreprinderilor (în special IMM-uri) prin analiza datelor;
2. Facilitarea accesului rapid la sprijin financiar public pentru IMM-uri, antreprenori, cetățeni;
3. Distribuția rapidă a sprijinului financiar public prin bani digitali/transferuri;
4. Disponibilitate urgentă a asigurării de sănătate pentru coronavirus;
5. Inițiative de crowdfunding pentru a susține lupta împotriva coronavirusului (precum furnizarea de echipamente medicale spitalelor locale);
6. Furnizarea de instrumente financiare digitale esențiale pentru cei în pericol de excluziune (precum persoanele în vârstă și cei fără adăpost);
7. Orice alte propuneri.

Comitetul de selecție este compus din experți din sfera tehnică, de business și politici publice și va oferi o recompensă celui mai bun proiect.

Înscrierile au loc până la data de 1 mai 2020, la această adresă: Digital finance outreach 2020


Pandemia de coronavirus a arătat că consumatorii și întreprinderile se bazează tot mai mult pe serviciile financiare digitale, precum plățile fără numerar - inclusiv contactless. Această situație de urgență a subliniat, de asemenea, importanța inovației în produsele financiare digitale, deoarece dependența de servicii la distanță a crescut considerabil.

Comisia Europeană a lansat un pachet de două consultări publice care vor fundamenta strategiile UE pentru finanțele digitale și plățile cu amănuntul, deschise până pe 26 iunie 2020:

Consultarea asupra unei noi strategii de finanțare digitală pentru Europa - Planul de acțiune FinTech urmărește opinii asupra măsurilor posibile necesare pentru a permite în continuare servicii financiare inovatoare digitale în UE, luând în considerare și posibile probleme de concurență cu companiile BigTech. Noua strategie va fi prezentată mai târziu în acest an.

Consultarea privind o strategie de plăți cu amănuntul pentru UE vizează crearea unui sector de plăți cu amănuntul inovator, integrat și competitiv pentru consumatorii europeni, care poate fi utilizat și la nivel global. Sistemele și serviciile de plată sigure și eficiente pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea capacității UE de a face față situațiilor de urgență, cum ar fi pandemia coronavirusului. Strategia urmează să fie adoptată și la sfârșitul acestui an.

Consultation on a new digital finance strategy for Europe / FinTech action plan
Consultation on a retail payments strategy for the EU


Consultare publică asupra Planului de acțiune privind Uniunea Vamală

Comisia Europeană a lansat o consultare publică asupra foii de parcurs referitoare la Planul de acțiune privind Uniunea Vamală, care urmărește o revizuire a strategiei pe termen lung pentru Uniunea Vamală, implementarea coerentă a normelor acesteia în întreaga UE și o abordare mai integrată a analizelor de risc și controalelor.

Cei interesați îşi pot exprima opinia până la data de 21 aprilie 2020, accesând consultareaaici


Consultare publică privind trecerea UE la un obiectiv mai ambițios pentru reducerea gazelor cu efect de seră

Comisia Europeană a lansat o consultare publică asupra foii de parcurs referitoare la evaluarea inițială a impactului pentru planul privind atingerea obiectivelor climatice pentru 2030, care vizează creșterea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de la 40% la cel puțin 50% - 55% (2030 Climate Target Plan).

Cei interesați îşi pot exprima opinia până la data de 15 aprilie 2020, accesând consultareaaici


Comisia Europeană a lansat în data de 23 martie 2020 o consultare publică asupra foii de parcurs (roadmap) referitoare la evaluarea inițială a impactului pentru Regulamentul delegat privind clasificarea activităților economice sustenabile din punct de vedere al mediului („taxonomie”) care contribuie substanțial la obiectivele UE privind adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice în scopuri investiționale.

Cei interesați îşi pot exprima opinia până la data de 20 aprilie 2020, accesând consultareaaici


Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) a început în data de 6 martie 2020 un proces de implicare a tuturor părților interesate privind elementele cheie ale foii sale de parcurs 2O21-2025 pentru constituirea Băncii UE pentru Climă.
Foaia de parcurs va oferi cadrul strategic și operațional pentru Grupul BEI în vederea îndeplinirii angajamentelor în domeniul climei și al mediului în următorii cinci ani. Pentru a structura și a coordona acest angajament, Grupul BEI propune părțiIor implicate să răspundă Ia o serie de întrebări cheie, structurate în jurul a patru subiecte.

  • Alinierea activităților Grupului BEI cu scopurile și principiile Acordului de la Paris,
  • Creșterea investițiilor destinate sustenabilității mediului si aplicarea principiului nimeni nu este lăsat în urmă;
  • Atragerea finanțării din partea sectorului privat și promovarea inovării financiare; și
  • Măsurarea efectelor pe termen lung a operațiunilor Grupului BEI.

Parțile implicate în acest proces sunt invitate să transmită contribuțiile prin accesarea paginii dedicate


În data de 4 martie 2020, Comisia Europeană a lansat o consultare publică asupra planului de lucru (roadmap) privind prezentarea unei noi inițiative, în trimestrul 2 al anului 2020, respectiv Planul de acțiune privind lupta împotriva evaziunii fiscale și simplificarea regulilor de impozitare. Planul de acțiune va fi însoțit și de un prim set de inițiative legislative (posibil în luna iunie 2020). Consultarea poate fi accesată la adresa:Communication - Action Plan on fight against tax fraud 
Cetățenii și părțile interesate pot transmite observații și comentarii asupra planului de lucru până la data de 1 aprilie 2020.


În data de 20 februarie 2020, Comisia Europeană a lansat o consultare publică referitoare la revizuirea Directivei privind prezentarea de informații nefinanciare și de informații privind diversitatea de către anumite întreprinderi și grupuri mari (Non-Financial Reporting Directive).
Consultarea poate fi accesată la adresa: Public consultation - Non-financial reporting by large companies (updated rules) 
Cetățenii și părțile interesate pot transmite observații și comentarii până la data de 11 iunie 2020.


În data de 10 februarie 2020, Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind prezentarea unei noi inițiative legislative, în a doua parte a anului 2020, cu obiectivul îmbunătățirii cooperării dintre autoritățile fiscale naționale și a elementelor existente în cadrul Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal. 
Consultarea poate fi accesată la adresa: Proposal for a directive - Tax fraud and evasion - better cooperation between national tax authorities on exchanging information
Cetățenii și părțile interesate pot transmite observații și comentarii până la data de 6 aprilie 2020.


În data de 05 februarie 2020 Comisia Europeană a publicat Comunicarea privind evaluarea guvernanței economice care furnizează o analiză a ultimelor reforme ale Pactului de Stabilitate și Creștere și deschide calea în vederea revizuirii regulilor de guvernanță economică existente la nivelul UE.

Proiectul de revizuire a guvernanței economice, pe larg, poate fi consultat la adresa:Economic governance review
Până la data de 30 iunie 2020 este deschisă o dezbatere publică asupra subiectului, care poate fi accesată din aceeași pagină de Internet.

Reformele Pactului de Stabilitate și Creștere produc efecte pozitive asupra economiilor statelor membre, dar cresc, totodată, complexitatea regulilor de guvernanță economică la nivelul UE.

De asemenea, deși reformele Pactului conduc la corectarea dezechilibrelor bugetare excesive și a dezechilibrelor macroeconomice, precum și la creșterea rezilienței economice și a convergenței în cadrul UE, în același timp se constată și menținerea datoriei publice la un nivel ridicat, persistența politicilor pro-ciclice și calitatea scăzută a finanțelor publice în unele state membre.

Aceste aspecte fac necesară lansarea discuțiilor asupra unei eventuale revizuiri a Pactului de Stabilitate și Creștere. În acest sens, Comisia Europeană a deschis o dezbatere publică prin intermediul unei platforme online, care să permită exprimarea opiniei publice asupra regulilor de guvernanță economică existente la nivelul UE.

Dezbaterea publică poate fi accesată adresa: Public debate on the review of the EU economic governance 

Comisia Europeană va analiza contribuțiile și va publica propunerea sa de reformă, în conformitate cu opiniile părților interesate.


În data de 5 august 2019, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a publicat pe site-ul său instrumentul Q&As (Questions and answers) privind modalitatea de transpunere si interpretare a dispozițiilor Directivei de recuperare și rezoluție bancară (BRRD 2 - Directiva (UE) 2019/879 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2019 de modificare a Directivei 2014/59/UE în ceea ce privește capacitatea de absorbție a pierderilor și de recapitalizare a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții și a Directivei 98/26/CE).

Obiectivul general al instrumentului Q&A este de a asigura aplicarea eficientă a noului cadru de reglementare pe piața unică și de a contribui la construirea manualului unic de reguli în domeniul financiar bancar.
Instrumentul este adresat atât autorităților naționale competente, cât și industriei de profil (stakeholders). Mai multe informații despre modul de utilizare a instrumentului și îndrumări în acest sens se pot găsi la adresa: Additional background and guidance for asking questions. 

Părțile interesate pot folosi instrumentul EBA pentru a lansa întrebări referitoare la dispozițiile BRRD 2 la adresa web: Single Rulebook Q&A.


Consultare publică referitoare la impozitarea echitabilă a economiei digitale

Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la modul în care UE se poate asigura că economia digitală este impozitată într-un mod echitabil și favorabil creșterii. Comisia este interesată de colectarea de opinii cu privire la principalele probleme legate de impozitarea economiei digitale, din punctul de vedere al statelor membre și al întreprinderilor. De asemenea, solicită feedback privind posibilele soluții la aceste probleme, atât măsuri direcționate, cât și măsuri temporare și soluții cuprinzătoare pe termen lung.

Chestionarul poate fi completat până pe data de 3 Ianuarie 2018 și poate fi accesat la adresa Comisia europeană/Consultări


Consultare publică privind reducerea costurilor pentru plățile transfrontaliere

Comisia Europeană a lansat luni, 24 iulie 2017, o consultare publică privind metodele prin care ar putea fi reduse costurile pentru plățile transfrontaliere, atunci când acestea sunt efectuate în alte monede decât euro. Pentru zona Euro, aceste costuri au fost eliminate deja, ele fiind la nivelul celor pentru plățile domestice.
Demersul Comisiei Europene are în vedere realizarea de economii și în cazul altor valute, eliminarea practicilor de tarifare ce sunt în defavoarea clienților, precum și creșterea gradului de transparențã a comisioanelor plãtite de consumatori pentru diversele tranzacții.

Părțile interesate sunt invitate să contribuie la chestionar aici.
Pe baza răspunsurilor primite, Comisia Europeană va putea stabili pașii următori pentru atingerea obiectivului de reducere a costurilor.
Consultarea publică se va încheia în data de 30 octombrie 2017.


Consultãri publice lansate de Comisia Europeanã în contextul pregãtirii inițiativelor cuprinse în Planul de acțiune privind TVA - Cãtre un spațiu unic pentru TVA în UE

La data de 20.12.2016, Comisia Europeanã a lansat trei consultãri publice în vederea obținerii unor opinii legate de modificãrile legislative posibile și necesare pentru îmbunãtãțirea sistemului TVA. Consultãrile sunt în linie cu acțiunile stabilite prin Planul de acțiune privind TVA (lansat de cãtre Comisia Europenã la 07.04.2016) ce vizeazã adaptarea sistemului de TVA la nevoile IMM-urilor și modernizarea politicii referitoare la regulile ce guverneazã cotele TVA.

Consultãrile abordeazã urmãtoarele subiecte:
- reforma cotelor de TVA,
- sistemul definitiv de TVA pentru tranzacțiile intra-UE de bunuri între persoane impozabile (B2B),
- regimul special pentru IMM-uri.

Chestionarele aferente pot fi completate pânã la data de 20.03.2017 și sunt disponibile la adresele:

 


Consultare publică referitore la măsuri pentru descurajarea consultanților de a propune aranjamente de planificare fiscală agresivă

Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la mãsurile destinate sã descurajeze consultanții și intermediarii să propunã aranjamente de planificare fiscalã agresivă. Obiectivul consultării este de a obține opinii legate de necesitatea unei acțiuni la nivelul UE, posibilele măsuri care ar putea fi introduse la nivelul UE, principalele caracteristici ale unui eventual regim de informare.

Chestionarul poate fi completat pânã pe data de 16 februarie 2017 și poate fi accesat aici.


Consultare publică cu privire la cotele reduse de TVA pentru publicațiile electronice

Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind cotele reduse de TVA pentru publicațiile electronice, cu obiectivul identificării unor posibile răspunsuri la provocările aduse de mediul digital și evoluția tehnologică.
Obiectivul consultării este de a căuta răspunsuri cu privire la definiția și domeniul de aplicare al publicațiilor furnizate pe cale electronică , la cotele reduse de TVA pentru acestea și la efectele potențiale ale cotelor reduse pentru publicații furnizate pe cale electronică.
Chestionarul aferent, care poate fi completat până pe 19 septembrie 2016, abordează și aspecte legate de tratamentul fiscal diferit al cărților electronice și al celor în format tipărit.


Consultare publică referitoare la publicarea Măsurilor Naționale de Execuție pe site-ul EUR-Lex

Comisia Europeană a lansat o consultare publică pe tema publicării permanente pe site-ul EUR-Lex a Măsurilor Naționale de Execuție (MNE) notificate, cu începere de la 1 octombrie 2016.
Publicarea se va face voluntar. Fiecare stat membru îşi poate da acordul, individual, la momentul notificării transpunerii. În cazul unui acord, accesul la conţinutul MNE se va face prin intermediul unui link către versiunile electronice ale publicaţiilor oficiale naţionale.
În prezent, accesul gratuit al publiculului, inclusiv autorităţi publice, la conţinutul actelor normative publicate în Monitorul Oficial este posibil pe o perioadă foarte limitată de timp. În rest, se face pe bază de abonament RAMO. În schimb, baza de date legislativă a Uniunii Europene spre deosebire, EUR-Lex, poate fi accesată gratuit.
Consultarea publică se încheie pe 15 septembrie 2016. Până atunci, cei interesați pot completa chestionarul online


Consultare publică cu privire la revizuirea Regulamentului financiar aplicabil bugetului general al Uniunii

Comisia Europeană a lansat o consultare în perspectiva unei revizuiri a normelor financiare aplicabile bugetului UE. Revizuirea are ca obiective: simplificarea reglementărilor financiare, promovarea de cooperare suplimentară şi flexibilitate în implementarea bugetului, alături de un cadru clar al responsabilităţilor.
Consultarea se concentrează asupra normelor pentru instrumentele financiare, gestiunea partajată, deciziile de finanţare, simplificarea pentru beneficiari, inclusiv simplificarea opţiunilor privind rambursarea costurilor, prevenirea conflictelor de interese, unificarea într-un singur document a normelor financiare şi convergenţa normelor pentru diferite tipuri de cheltuieli.
Consultarea se adresează tuturor cetăţenilor şi organizaţiilor, dar în special este binevenită contribuţia beneficiarilor de fonduri UE şi entităţilor cu care Comisia lucrează în sistemul actual de gestiune partajată.
Consultarea este deschisă până la data de 27 mai 2016. Consultarea poate fi accesată aici


Consultare publică cu privire la combaterea evaziunii fiscale în ceea ce priveşte impozitele pe profit ale companiilor

Comisia Europeană a lansat o consultare publică al cărei obiectiv este de a afla dacă, prin obligarea companiilor comerciale să dezvăluie informaţii suplimentare cu privire la impozitele pe care le plătesc, s-ar putea contribui la combaterea evaziunii fiscale şi a practicilor fiscale agresive în UE.
Consultarea se înscrie în sfera mai largă a Planului de acţiune pentru o impozitare pe profit mai echitabilă şi mai eficientă, prezentat în iunie a.c., care îşi propune să reformeze sistemul impozitării profitului în UE şi stabileşte o serie de iniţiative referitoare la abordarea combaterii evaziunii fiscale, asigurarea veniturilor sustenabile şi promovarea unui mediu de afaceri mai bun în cadrul pieţei unice. Comisia consideră că aceste măsuri vor îmbunătăţi semnificativ mediul impozitului pe profit în UE, făcându-l mai echitabil, mai eficient şi mai orientat spre creştere economică. Acţiunea Comisiei este rezultatul angajamentelor luate de liderii G20 de a garanta schimbul liber de inforrnaţii între autorităţile fiscale în ceea ce priveşte marile companii multinaţionale, inclusiv raportarea lor pentru fiecare ţară în parte (country-by-country reporting - CBCR).
Consultarea este deschisă până la data de 9 septembrie 2015. Consultarea poate fi accesată aici


Comisia Europeană a lansat în data de 18 februarie 2015 o consultare publică cu privire la uniunea piețelor de capital

Comisia a lansat o consultare cu o durată de trei luni, iar rezultatul acesteia va sta la baza unui plan de acțiune destinat să contribuie la deblocarea finanţării nebancare, pentru dezvoltarea noilor întreprinderi și extinderea celor mari.
Uniunea piețelor de capital are ca scop înlăturarea obstacolelor care blochează investițiile transfrontaliere în UE și care împiedică accesul întreprinderilor la finanțare. Contextul actual este dificil pentru întreprinderi, acestea depinzând puternic de bănci și bazându-se relativ puțin pe piețele de capital.
Prin uniunea piețelor de capital, Comisia dorește, de asemenea, să elimine obstacolele care îi împiedică pe cei ce au nevoie de finanțare să ajungă la investitori și să eficientizeze sistemul de distribuire a acestor fonduri (lanțul investițional).
Consultarea publică lansată de Comisie se va încheia la 13.05.2015.
Consultarea poate fi accesată aici


Consultare publică privind inițiativa UE pentru IMM-uri

Comisia Europeană a lansat în data de 8 septembrie 2014 o consultare publică având ca scop îmbunătățirea inițiativei UE intitulate ?Small Business Act - (SBA) pentru perioada 2015 - 2020.
Comunicarea Comisiei Europene "Small Business Act - prioritate pentru IMM-uri? lansată în 2008 și actualizată în 2011 cuprinde un set de măsuri destinate recunoașterii importanței întreprinderilor mici și mijlocii de la nivelul UE. Comunicarea respectivă se adresa schimbului de bune practici, promovării spiritului antreprenorial, precum și accesului la finanțare (asigurat prin intermediul instrumentelor de finanțare în cadrul Programului-cadru pentru competitivitate și inovare și al programului ?Competitivitatea întreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii? - COSME).
Prin actuala consultare publică se urmărește obținerea de informații de la toate părțile interesate, inclusiv de la antreprenori cu privire la elementele cheie ale ?SBA?, respectiv: facilitarea accesului IMM-urilor la finanțare și la piețe, reducerea barierelor administrative si promovarea antreprenoriatului și necesitatea de a soluționa lipsa lucrătorilor calificați.
Consultarea publică lansată de Comisie se va încheia la 15.12.2014.
Consultarea poate fi accesată aici


Consultare publică privind Strategia Europa 2020

În data de 5 mai 2014, Comisia Europeană a lansat consultarea publică privind Strategia Europa 2020 pentru creştere economică inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. 
Obiectivul acesteia îl constituie obţinerea de contribuţii şi colectarea de opinii din partea tuturor părţilor interesate asupra modului de orientare a strategiei în următorii cinci ani. Consultarea publică este deschisă în perioada 5 mai ?31 octombrie 2014.
Contribuţiile pot fi trimise prin email la adresa: SG-EUROPE2020-CONSULTATION@ec.europa.eu. Alternativ, răspunsurile pot fi trimise şi prin poştă la următoarea adresă:
European Commission 
Secretariat-General ? Unit SG D1 "Europe 2020, European Semester, Economic Governance"
BERL 6/201
Rue de la Loi 200/Wetstraat 200
1040 Bruxelles, Belgia
Informaţii suplimentare privind consultarea publică, inclusiv accesarea chestionarului, pot fi obţinute la:
Consultare publică privind Strategia Europa 2020


Consolidarea pieței unice pentru cetățeni 

În data de 10 aprilie 2014, Comisia Europeană a lansat două consultări publice și a creat un grup de experți în vederea explorării posibilităților de înlăturare a obstacolelor legate de impozitare care împiedică activitățile transfrontaliere ale persoanelor fizice în cadrul pieței unice. În același timp, Comisia a lansat noi pagini de internet cu scopul de a furniza persoanelor fizice care sunt implicate în activități transfrontaliere informații utile privind impozitarea.
Statisticile arată că mulți cetățeni UE se mișcă peste granițe pentru a lucra, a se pensiona, a cumpăra bunuri sau a investi în active din alte țări. De exemplu, în jur de 14,1 milioane de cetățeni ai UE (însemnând 2,8% din totalul populației UE) domiciliază într-un stat UE diferit de al lor și aproape 30% din totalul cetățenilor UE cumpără off-line și on-line bunuri manufacturate de întreprinderi stabilite în alte state membre. Ca urmare a acestor situații, contribuabilii s-ar putea confrunta cu obligații de a întocmi declarații fiscale complexe, în mai mult decât un stat membru, și cu dublă impozitare.

Grupul de experți creat îi va face pe toți cei interesați să analizeze împreună din punct de vedere principial elementele de impozitare directă care ar putea afecta activitatea transfrontalieră a persoanelor fizice în cadrul pieței unice. Impozitarea venitului pesonal și impozitarea moștenirii vor fi vizate în mod particular. In cazul în care se va considera necesar, grupul va examina, de asemenea, și alte impozite care afectează mobilitatea persoanelor fizice, cum ar fi impozitarea vehiculelor și impozitarea comerțului virtual.
Cererea privind participarea la grupul de experți poate fi accesată aici 

Una din consultările publice acoperă problemele de impozitare cu care se confruntă cetățeii activi peste graniță. Aceasta include întrebări privind problemele apărute cînd persoanele fizice lucrează sau investesc în alte state membre și întrebări privind măsurile deja aplicate în unele state membre pentru facilitarea conformării fiscale.
Consultarea poate fi accesată aici 

Cealaltă consultare se concentrează pe problemele privind impozitarea moștenirii. Aceasta urmărește recomandarea Comisiei către statele membre în ce privește această chestiune.
Consultarea poate fi accesată aici


Consultare publică privind organismele publice şi scutirile de interes general

La 6 decembrie 2011, Comisia Europeană a prezentat o Comunicare privind viitorul TVA. Scopul comunicării a vizat stabilirea caracteristicilor fundamentale ale viitorului sistem comunitar de TVA şi enumerarea domeniilor prioritare importante pentru crearea unui sistem de TVA mai simplu, mai solid şi mai eficient.
Un domeniu prioritar îl constituie şi analiza reglementărilor în materie de TVA în sectorul public, în special analiza normelor privind organismele publice şi scutirile de interes general (sănătate, educaţie, servicii poştale publice, servicii culturale etc). Pe marginea acestui subiect, Comisia Europeană a lansat la 14.10.2013 o dezbatere publică în vederea elaborării unei evaluări de impact. Părţile interesate sunt invitate să-şi exprime opinia în ceea ce priveşte actualele reglementări din sectorul public referitoare la organismele publice şi scutirile de interes general şi măsurile de reformă propuse de Comisie.

Consultarea publică poate fi accesată la pagina de internet:
//ec.europa.eu/
Consultările se vor încheia la data de 14.02.2014.

Termenul pentru consultarea publică a fost prelungit de către Comisia Europeană până la data de 25.04.2014.

Luna pieţei unice, 23 septembrie - 18 octombrie 2013

Comisia Europeană organizează, în perioada 23 septembrie - 18 octombrie 2013, Luna pieţei unice - o vastă dezbatere publică on-line între persoane fizice, întreprinderi, organizaţii, factori de decizie şi lideri europeni menită să stimuleze schimbul de idei asupra îmbunătăţirii pieţei unice. Discuţiile tematice se vor încadra în următoarele domenii: ocuparea forţei de muncă (23-27 septembrie), drepturi sociale (30 septembrie - 4 octombrie), bănci (7-11 octombrie) şi comerţ electronic (14-18 octombrie). Comunicarea interactivă este disponibilă în cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Informaţii detaliate legate de acest eveniment pot fi accesate la următoarea adresă:
//www.yourideasforeurope.eu/