Proiectul își propune să răspundă la nevoia identificată prin implementarea unei proceduri specifice de monitorizare a tranzacțiilor intracomunitare de bunuri și a unui sistem informatic dedicat, care să crească volumul datelor culese în prezent în punctele de trecere a frontierei de stat comune cu statele membre U.E. și totodată să reducă interacțiunea dintre reprezentanții mediului de afaceri și organele de control ANAF, conducând la eficientizarea activității în domeniul controlului fiscal al tranzacțiilor intracomunitare de bunuri.
Proiectul aduce elemente noi, inclusiv o abordare nouă, originală, și răspunde la nevoile identificate în domeniul tranzacțiilor intracomunitare de bunuri, respectiv lipsa accesului în timp real la date complete, cu un grad ridicat de acuratețe, prin dezvoltarea și implementarea unui sistem informatic operațional care permite gestionarea datelor culese prin modulul informatic pus la dispoziția mediului de afaceri. Sistemul informatic dezvoltat prin proiect este un sistem compatibil, interoperabil, interschimbabil și interconectabil și are proprietatea de a gestiona, prelucra și analiza datele introduse. De asemenea, sistemul informatic asigură securizarea corespunzătoare atât a datelor introduse în sistem, cât și a informațiilor obținute în urma prelucrării și a analizei, având în vedere importanța acestor informații pentru organele fiscale cu atribuții de control. Pentru buna funcționare a sistemului informatic, ANAF a pus în mod gratuit la dispoziția contribuabililor prin Spațiul Privat Virtual (SPV) aplicația RO e-Transport.
Caracterul inovativ al proiectului constă în accesarea sistemului informatic dedicat de către toți operatorii economici ce desfășoară tranzacții intracomunitare pentru a introduce în sistem informații referitoare la tranzacțiile efectuate, urmând ca verificarea conformității datelor furnizate să fie realizată în punctele de trecere a frontierei de stat cu ajutorul datelor furnizate de camerele de luat vederi și a celor de la cântar.
Proiectul urmărește reducerea timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei de stat comune cu statele membre UE și, implicit, reducerea disconfortului creat transportatorilor bunurilor intracomunitare prin aplicarea precedentei metode de monitorizare, ce presupune oprirea mijloacelor de transport marfă, scanarea și înregistrarea documentelor de transport într-o aplicație informatică dedicată.