Fidelis oct2024

Comunicate de presă

Asset Publisher

null Acord de finanțare pentru managementul dezastrelor naturale, semnat între Ministerul Finanțelor și Banca Mondială

Ministrul Finanțelor, Marcel-Ioan Boloș și directorul Grupului Băncii Mondiale pentru țările Uniunii Europene, Anna Akhalkatsi, au semnat astăzi acordul de finanțare dintre România și BIRD, aferent celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii până la apariţia unei catastrofe (CAT-DDO), în valoare de 466,9 milioane euro. Este primul acord de finanțare semnat în cadrul noului Parteneriat.

Ceremonia de semnare a avut loc astăzi, 2 octombrie, la Palatul Victoria, în prezența premierului Marcel Ciolacu, și a făcut parte din evenimentul de lansare a Cadrului de Parteneriat de Țară al Băncii Mondiale (2025-2029) în România.

Acordul marchează primul capitol în cadrul noului Parteneriat de Țară și va asigura consolidarea aranjamentelor de finanțare în caz de dezastre. Împrumutul privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii până la apariţia unei catastrofe (CAT DDO), va permite întărirea viabilității aranjamentelor de finanțare pentru situații neprevăzute în cazul apariției unor dezastre.

„Este un moment important pentru România. Recent am fost martori la distrugerile provocate de inundații, care au afectat locuințele, infrastructura și, nu în ultimul rând, viețile cetățenilor. Ei bine, astăzi am semnat un acord de finanțare care ne ajută exact în această direcție, de a ne întări capacitatea de răspuns la nevoile urgente de finanțare și de protejare a comunităților vulnerabile. Finanțarea, care vine cu opţiunea de a folosi banii numai în cazul apariției unei catastrofe (CAT DDO), parte din noul Cadru de Parteneriat de Țară, va permite întărirea viabilității aranjamentelor de finanțare pentru situații neprevăzute în cazul apariției unor dezastre”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Reamintim că Grupul Băncii Mondiale (GBM) își desfășoară activitatea în România în baza Cadrului de Parteneriat de Țară (Country Partnership Framework-CPF). Documentul care a acoperit anii fiscali ai băncii 2019-2023 a avut drept obiectiv general: „Crearea unor instituții potrivite pentru o Românie prosperă și inclusivă” , cu trei domenii principale de interes:

  • unificarea decalajelor socio-economice, prin crearea de oportunități pentru cei mai săraci 40% din populație;
  • dezvoltarea de oportunități pentru companii;
  • consolidarea capacității de a gestiona șocuri.

„În decursul celor 32 de ani de parteneriat, în procesul de tranziție către o economie de piață și ulterior, Grupul Băncii Mondiale a sprijinit constant România în atingerea obiectivelor sale de dezvoltare, prin adoptarea de modele economice viabile și de succes. Banca Mondială este un partener strategic pentru România în accelerarea impactului și maximizarea oportunităților de contribuție la agenda globală de dezvoltare. Mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestui acord, atât echipei BIRD, cât și colegilor din partea României, pentru efortul și dedicarea lor în acest proces”, a subliniat Marcel Boloș.

În vederea pregătirii Cadrului de Parteneriat de Țară, Banca Mondială a inițiat în 2023 un proces amplu de analize și consultări, cu trei obiective principale:

  • îmbunătățirea performanțelor capitalului uman;
  • locuri de muncă mai bune prin creșterea rolului și a gradului de mobilizare a capitalului privat;
  • reziliență sporită și tranziție verde accelerată, acestea având în comun îmbunătățirea capacității instituțiilor de a deservi populația și afacerile.

Informații fiscale și bilanțuri

exemplu card buton

Informaţii despre instituţii publice, agenţii economici, societăţi de asigurare, brokeri, ONG-uri.

Pentru modificarea informaţiilor referitoare la datele de identificare ale contribuabililor comercianţi (inregistraţi la ONRC), vă rugăm să vă adresaţi Oficiului Registrului Comerţului competent. După modificarea datelor de la Oficiul Registrului Comerţului, informaţiile se vor actualiza şi pe site-ul MF.


Selecţie după Nume și județ:

Nume și județ

Selecţie după Codul Unic de Identificare:


contestatii card

Anunţuri acte administrative fiscale




Noutăţi

Asset Publisher

20.11.2024
România suspendă Convenția cu Republica Belarus pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și capital

Începând cu data de 12 noiembrie 2024, conform prevederilor Ordinului Ministerului Afacerilor Externe nr.2412 din 06 noiembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial nr.1126 din 12 noiembrie 2024, România suspendă în întregime aplicarea prevederilor Convenției între Guvernul României și Guvernul Republicii Belarus pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și pe capital citeste mai multDespreRomânia suspendă Convenția cu Republica Belarus pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și capital »


05.11.2024
Acord în Consiliul ECOFIN pe Pachetul TVA în era digitală

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au ajuns la un acord politic asupra pachetului legislativ privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) în era digitală (VIDA) în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) care a avut loc marţi, 5 noiembrie, la Bruxelles. citeste mai multDespreAcord în Consiliul ECOFIN pe Pachetul TVA în era digitală »


Informații utile

buton datorie publica 2

buton ajutor de stat

buton transparenta bugetara 2

forexebug 2021

buton revista finante

buton brexit cu sigla

taxedu

RO-Elvetia

ANFP_concurs

fiipregtit

internship2024