procesul de retaregere UK

Procesul de retragere a UK din UE

Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice a intrat în vigoare la 1 februarie 2020 și prevede o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, pe parcursul căreia Regatul Unit:

  • va respecta, în continuare, acquis-ul european, inclusiv politica comercială a UE
  • nu mai participă la mecanismul decizional și nu mai este reprezentat în instituțiile UE, dar își păstrează toate drepturile și obligațiile ce revin unui stat membru.

The revised EU-UK Withdrawal Agreement explained (slides)
Infografic - Procesul Brexitului
Declarația politică: Revised text of the Political Declaration setting out the framework for the future relationship between the European Union and the United Kingdom as agreed at negotiators’ level on 17 October 2019, to replace the one published in OJ C 66I of 19.2.2019

Implementarea acordului de retragere

Comisia Europeană - Perioada de tranziție
Questions and Answers on the United Kingdom's withdrawal from the European Union on 31 January 2020
Consiliul European - Brexit

Negocierile privind viitorul parteneriat UE-UK

La acest moment, este în curs de desfășurare procesul de negociere privind viitorul parteneriat dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Discuțiile se poartă în baza pozițiilor fiecărei părți: UE a adoptat Directivele de Negociere la 25 februarie 2020, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale, iar Regatul Unit și-a publicat proiectele de texte juridice la 19 mai 2020

Pentru informații suplimentare, poate fi consultat link-ul Comisiei Europene

 

afaceri europene brexit finalizare tranzitie

Finalizarea perioadei de tranziție

Măsuri de pregătire pentru schimbările inevitabile generate de finalizarea perioadei post-tranziție (readiness).

Indiferent de rezultatul negocierilor în curs, efectele concrete ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană se vor resimți în rândul cetățenilor/mediului de afaceri începând cu 1 ianuarie 2021. Astfel, în paralel cu procesul de negociere, se desfășoară un amplu proces de pregătire la nivelul UE, în vederea gestionării adecvate a finalizării perioadei de tranziție. Administrațiile publice, întreprinderile, cetățenii și părțile interesate de ambele părți vor trebui să fie pregătiți corespunzător pentru aceste evoluții.

La 9 iulie 2020, Comisia Europeană a publicat Comunicarea Pregătirea pentru schimbări, cu scopul de a sprijini statele membre ale Uniunii Europene, operatorii economici și cetățenii în procesul de pregătire pentru schimbările inevitabile de la finalul perioadei de tranziție, 1 ianuarie 2021. În plus, Comisia Europeană a pregătit o serie de avize de pregătire care să vină în sprijinul statelor membre UE, inclusiv României.

Schimbările inevitabile care se vor produce de la 1 ianuarie 2021 vizează nu numai frontiera Regatului Unit, dar și frontiera statelor membre UE vecine Regatului Unit, precum Regatul Țărilor de Jos, Franța, Irlanda, Belgia (care devin în acest context frontieră externă a Uniunii în raport cu Regatul Unit).

Informații utile despre Fiscalitate
InfoTVA - Notificări
Registrul fiscal şi al contribuţiilor sociale - MFP
Conventia de evitare a dublei impuneri cu Marea Britanie - ANAF
Avize de pregătire și informări - ANAF

Vamă
Avize de pregatire în domeniul vamal - Direcția Generală a Vămilor
Procedura de obținere a numărului EORI de înregistrare și identificare a operatorilor economici necesar pentru a parcurge formalitățile vamale în relația cu Regatul Unit , cu începere de la 1 ianuarie 2021
EORI (Numărul de Înregistrare şi Identificare a Operatorilor Economici) - Direcția Generală a Vămilor
Călători - Intrarea în România dintr-un stat neunional - Direcția Generală a Vămilor

Agenții de rating
Retragerea Regatului Unit și normele UE în domeniul agențiilor de rating de credit

Audit statutar
Retragerea Regatului Unit și normele UE în domeniul auditului statutar

Link-uri utile RO
Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Ministerul Mediului Apelor si Pădurilor

Autorități din Marea Britanie
Măsurile aplicabile în UK de la 1 ianuarie 2021
Tarifele aplicabile de Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021
Informații despre posturile de control la frontierele Regatului Unit: importuri de animale și produse de origine animală

La nivelul Comisiei Europene în perioada următoare va funcționa call center-ul Europe Direct , care oferă cetățenilor și mediului de afaceri răspunsuri la întrebările privind Brexit. Serviciul este gratuit (prin telefon sau formularul web) și va funcționa în regim obișnuit (zilele săptămânii), în toate cele 24 limbi oficiale ale UE. Solicitările transmise prin intermediul formularului web în perioada sărbătorilor vor fi tratate cu celeritate după 4 ianuarie 2021.

Informații suplimentare pot fi obținute utilizând adresele de e-mail: brexit@mfinante.gov.ro, brexit@anaf.ro și brexit@customs.ro sau prin accesarea platformei dedicată Brexit

Totodată, vă punem la dispoziție serviciile Call-Center ANAF: 031.40.39.160 și dispecerat DGV 021.637.30.65 sau 0747.576.069

seminarii tehnice brexit

Seminarii Tehnice 

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală a Vămilor și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) vor organiza, în data de 15 decembrie 2020, cu începere de la ora 10:00, un seminar online, având ca temă principală noile reglementări privind regimul vamal și efectele asupra activităților de import/export(de interes pentru operatori economici, transportatori rutieri de marfă etc).

Obiectivul general al acestui seminar este furnizarea de informații exhaustive privind noile condiții de desfășurare și reglementările aferente principalelor domenii de cooperare economică cu Marea Britaniei, avându-se în vedere ieșirea acesteia din Uniunea Europeană.

În deschiderea seminarului, vor susține declarații președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, dl. Mihai Daraban, secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, dl.Dan Dragoș Drăgan, precum și dl.Attila Gyorgy, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

La eveniment vor participa și reprezentanți ai Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Reprezentanții companiilor interesați să participe la eveniment se pot înregistra utilizând acest link: https://roconference.webex.com/meet/office

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a CCIR.

Agendă

Prezentări și Q&A

acorduri ue uk

Pe parcursul anului 2020, Uniunea Europeană și Regatul Unit au desfășurat negocieri pentru încheierea unui Acord privind relațiile viitoare. La 24 decembrie 2020, Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au agreat un acord privind parteneriatul viitor (acord privind comerțul și cooperarea). Totodată, UE și UK au negociat două acorduri separate, cu privire la securitatea informațiilor (necesar pentru informațiile clasificate) și cooperarea în domeniul energiei nucleare. Acestea pot fi consultate la adresa

Finalul perioadei de tranziție (31 decembrie 2020) va genera schimbări inevitabile pentru cetățeni și mediul de afaceri în relația cu Regatul Unit, chiar și în contextul intrării în vigoare a acordului privind parteneriatul viitor.
Pentru mai multe informații vă punem la dispoziție materialul Questions & Answers: EU-UK Trade and Cooperation Agreement elaborat de Comisia Europeană.