Comunicate de presă

Asset Publisher

null MF suplimentează cu 750 de milioane lei bugetul primei sesiuni de acord de finanțare în baza H.G. nr.300/2024

Ministerul Finanțelor majorează cu 750 milioane lei bugetul alocat inițial primei sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finanțare în baza schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr.300/2024 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiții și, astfel, bugetul se ridică la 1,5 miliarde lei. Inițiativa vine în sprijinul investitorilor care au accesat schema de ajutor de stat într-un număr ridicat și ale căror proiecte de investiții solicitau un ajutor de stat ce depășea cu mult valoarea bugetului de 750 milioane lei alocat inițial.

În cadrul primei sesiuni online demarate în perioada 29 iulie – 09 septembrie 2024 au fost depuse 45 cereri de acord pentru finanțare, fiind selectate primele 3 societăți, în ordinea punctajului obținut.

Până în prezent s-au emis 2 acorduri pentru finanțare pentru societățile CHIMCOMPLEX SA BORZEȘTI și PIRELLI TYRES ROMANIA SRL. Valoarea proiectelor de investiții pentru care s-au emis acorduri pentru finanțare este de 853,74 milioane lei, pentru care s-a aprobat un ajutor de stat în valoare totală de 348,34 milioane lei.

În prezent, specialiștii din cadrul departamentului de Ajutor de Stat din cadrul Ministerul Finanțelor au în analiză, în ordinea punctajului obținut, 9 cereri de acord pentru finanțare cu o valoare a investițiilor de aproximativ 2,5 miliarde, pentru care se solicită ajutor de stat în valoare de peste 1,1 miliarde lei.

Informații de background:
Schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr.300/2024, pentru stimularea dezvoltării regionale prin investiţii ale căror costuri eligibile depășesc 50 milioane lei, are un buget total de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Scopul demarării schemei este să stimuleze creșterea economică prin sprijinirea investițiilor în tehnologii noi și sustenabile și, totodată, să încurajeze dezvoltarea antreprenorială. De asemenea, impactul social al schemei este unul important pe termen lung, având în vedere că proiectele finanțate prin schema de ajutor de stat vor duce la dezvoltarea activităţilor economice ale întreprinderilor situate în regiunile mai puțin dezvoltate, utilizarea produselor şi serviciilor oferite de furnizorii locali.

Acordurile de finanțare se vor emite până la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza în perioada 2025-2032.

Cererile de acord pentru finanțare depuse în sesiune se ordonează descrescător pe baza unui punctaj calculat și se analizează în limita bugetului sesiunii. Analiza cererilor de acord pentru finanțare se finalizează cu acord pentru finanțare (dacă sunt îndeplinite cumulativ toate condiţiile şi criteriile de eligibilitate) sau scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizează după efectuarea parţială sau totală a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finanţare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate.

Ajutorul de stat se va acorda în baza unor cheltuieli eligibile precum realizarea de construcții, achiziție de echipamente și active necorporale, iar activele aferente investiției trebuie să fie noi.

Schema de ajutor de stat are ca bază legală cadrul normativ european aflat în vigoare până la data de 31 decembrie 2026.

Informații fiscale și bilanțuri

exemplu card buton

Informaţii despre instituţii publice, agenţii economici, societăţi de asigurare, brokeri, ONG-uri.

Pentru modificarea informaţiilor referitoare la datele de identificare ale contribuabililor comercianţi (inregistraţi la ONRC), vă rugăm să vă adresaţi Oficiului Registrului Comerţului competent. După modificarea datelor de la Oficiul Registrului Comerţului, informaţiile se vor actualiza şi pe site-ul MF.


Selecţie după Nume și județ:

Nume și județ

Selecţie după Codul Unic de Identificare:


contestatii card

Anunţuri acte administrative fiscale




Noutăţi

Asset Publisher

11.12.2024
Reforma vamală la nivelul UE şi revizuirea directivei pentru impozitarea energiei, pe agenda reuniunii Consiliului Ecofin

Raportul de progres privind reformarea legislației vamale a UE şi revizuirea directivei privind impozitarea energiei au dominat agenda reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) din 10 decembrie a.c., de la Bruxelles, la care România a fost reprezentată de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. citeste mai multDespreReforma vamală la nivelul UE şi revizuirea directivei pentru impozitarea energiei, pe agenda reuniunii Consiliului Ecofin »


29.11.2024
Pe 2 și 3 decembrie poți dona sânge la centrul mobil din incinta Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din București, vor organiza, în perioada 2 - 3 decembrie a.c., un centru mobil, pentru cei care doresc să ofere speranța unei vieți salvate. Centrul mobil va fi amplasat în holul central al instituției, din Bulevardul Libertății, nr.16, între orele 08:00-14:00. citeste mai multDesprePe 2 și 3 decembrie poți dona sânge la centrul mobil din incinta Ministerului Finanțelor »


Informații utile

buton datorie publica 2

buton ajutor de stat

buton transparenta bugetara 2

forexebug 2021

buton revista finante

buton brexit cu sigla

taxedu

RO-Elvetia

ANFP_concurs

fiipregtit

internship2024