8martie

Comunicate de presă

Asset Publisher

null Ministerul Finanțelor utilizează, în premieră, operațiuni de administrare a pasivelor pe piața internă a titlurilor de stat

În data de 07.12.2022, Ministerul Finanțelor, cu sprijinul BNR în calitate de administrator de piață, a derulat cu succes prima operațiune de administrare a pasivelor, constând în preschimbarea de titluri de stat aflate în circulatie, deținute de mediile investiționale, care urmează să fie scadente în viitorul apropiat, cu titluri nou emise, prin redeschiderea unei emisiuni existente.

Operațiunea s-a bucurat de un interes foarte mare, cererea totală ridicându-se la peste 1 miliard de lei pentru titlurile nou emise scadente în anul 2031. Suma adjudecată a fost de 225 mil. de lei, cu 25 de mil. de lei peste ținta propusă inițial, în condițiile unui randament mediu foarte competitiv, la nivelul de 7.47%.

Operațiunea a constat în preschimbarea prin licitație competitivă a două emisiuni de titluri de stat scadente în prima jumătate a anului viitor (aprilie și iunie) simultan cu înlocuirea acestora prin redeschiderea unei emisiuni de titluri de stat existente cu scadență în luna septembrie, anul 2031.

Obiectivul avut în vedere de Ministerul Finanțelor prin utilizarea acestor operațiuni este reducerea riscului de refinanțare prin diminuarea necesarului de refinanțare pe termen scurt (aferent emisiunilor de titluri de stat în volume mari scadente în anul 2023) si, respectiv, extinderea duratei portofoliului de datorie guvernamentală pe piața internă.

Succesul acestei prime operațiuni de management al pasivelor realizate pe piața internă, relevă faptul că aceste instrumente care fac parte din eforturile de modernizare și eficientizare a procesului de administrare a portofoliului de datorie publică de către Ministerul Finanțelor vin în întâmpinarea necesităților investiționale și de gestionarea portofoliilor de active financiareale pieței. Astfel de operațiuni reprezintă în același timp o continuare a operațiunilor similare realizate deja pe piața externă și reflectă un management activ al pasivelor guvernamentale de către Ministerul Finanțelor în scopul atingerii obiectivelor aferente strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale pe termen mediu.

Ministerul Finanțelor va avea în vedere în continuare astfel de operațiuni în anul 2023, urmare a dialogului și consultării permanente cu mediile investiționale.

Informații fiscale și bilanțuri

exemplu card buton

Informaţii despre instituţii publice, agenţii economici, societăţi de asigurare, brokeri, ONG-uri.

Pentru modificarea informaţiilor referitoare la datele de identificare ale contribuabililor comercianţi (inregistraţi la ONRC), vă rugăm să vă adresaţi Oficiului Registrului Comerţului competent. După modificarea datelor de la Oficiul Registrului Comerţului, informaţiile se vor actualiza şi pe site-ul MF.


Selecţie după Nume și județ:

Nume și județ

Selecţie după Codul Unic de Identificare:


contestatii card

Anunţuri acte administrative fiscale




Noutăţi

Asset Publisher

02.04.2024
Ministerul Finanțelor a efectuat plata tuturor titlurilor de plată emise de ANRP

Ministerul Finanțelor a virat, luni, 1 aprilie a.c., în conturile CEC Bank, suma stabilită prin 15.284 titluri de plată emise până la 31.10.2023 de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. citeste mai multDespreMinisterul Finanțelor a efectuat plata tuturor titlurilor de plată emise de ANRP »


01.04.2024
Anunț privind prelungirea perioadei de depunere a candidaturilor pentru selecția membrilor consiliului de administrație al EXIM Banca Românească S.A.

Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar majoritar al Exim Banca Românească S.A.,anunță prelungirea perioadei de depunere a candidaturilor în cadrul procedurii de recrutare și selecție a 9 (nouă) membri ai Consiliului de administrație al Exim Banca Românească S.A., respectiv până la data de 15.04.2024 citeste mai multDespreAnunț privind prelungirea perioadei de depunere a candidaturilor pentru selecția membrilor consiliului de administrație al EXIM Banca Românească S.A. »


Informații utile

buton datorie publica 2

buton ajutor de stat

buton transparenta bugetara 2

forexebug 2021

buton revista finante

buton brexit cu sigla

taxedu

RO-Elvetia

ANFP_concurs

fiipregtit

internship2024