conventia Pilonului Doi

La data de 19 septembrie 2024, la Paris, la sediul OCDE, România a semnat Convenția Multilaterală pentru a Facilita Implementarea Pilonului Doi al Regulii de supunere la impozitare a OCDE (Convenția).
Din partea României, Convenția a fost semnată de doamna Ioana Bivolaru, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Franceză, în baza aprobării de semnare obţinută în şedinţa Guvernului din 4 septembrie 2024 şi a aprobării Preşedintelui României.
Înainte de data semnării, la 18 septembrie 2024, România a depus la OCDE o listă preliminară de notificări în baza articolului 10(4) din Convenție.
Convenția este unul dintre rezultatele Cadrului Incluziv al OCDE/G20 privind erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor (Cadrul Incluziv al OCDE/G20 privind BEPS) cu privire la soluția bazată pe doi piloni pentru abordarea provocărilor fiscale generate de digitalizarea economiei (soluția bazată pe doi piloni a Cadrului Incluziv al OCDE/G20 privind BEPS), astfel cum este prevăzut în Declarația privind soluția bazată pe doi piloni a Cadrului Incluziv al OCDE/G20 privind BEPS din 8 octombrie 2021.
Ca parte a acordului privind soluția bazată pe doi piloni a Cadrului Incluziv al OCDE/G20 prevăzut în Declarația din octombrie 2021, membrii Cadrului Incluziv al OCDE/G20 privind BEPS care aplică cote nominale ale impozitului pe veniturile societăților sub cota minimă de 9% la dobânzi, redevențe și la un set definit de alte plăți și-au asumat angajamentul să implementeze regula de supunere la impozitare (denumită, în continuare, “STTR”) în acordurile lor bilaterale pentru eliminarea dublei impuneri atunci când li se solicită acest lucru de către membrii Cadrului Incluziv al OCDE/G20 privind BEPS identificați ca fiind țări în curs de dezvoltare.
Astfel, a fost dezvoltat un instrument multilateral (Convenția) cu scopul de a asigura o implementare rapidă a STTR în acordurile bilaterale pentru eliminarea dublei impuneri relevante. Alternativ, membrii Cadrului Incluziv al OCDE/G20 privind BEPS pot implementa STTR și prin negocieri bilaterale.

STTR se aplică dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

  • plățile să fie efectuate între persoane legate;
  • suma totală a venitului vizat provenind dintr-o țara sursă și plătită către persoane legate din statul său de rezidență depășește 1 milion de euro într-un an fiscal sau 250.000 de euro pentru jurisdicții cu un PIB situat sub 40 de miliarde de euro;
  • numai în cazul veniturilor acoperite primite de către beneficiar, cu excepția dobânzilor și redevențelor care depășesc costurile relevante suportate pentru obținerea venitului plus o marjă de 8,5%.

Sunt excluse din domeniul de aplicare a STTR, veniturile obținute de persoanele fizice, fondurile de pensii, anumite vehicule de investiții, organizațiile non-profit, statul și alte agenții, precum și organizațiile internaționale.

Textul Convenției, în limbile engleză și franceză, precum si lista semnatarilor Convenției și notificările României la data semnării Convenției pot fi vizualizate aici.

Textul Convenției în limba română și notificările României la data semnării Convenției: