Asset Publisher

28.06.2024
Modificări la nivelul sistemelor naționale digitale implementate de MF: sancțiunile pentru e-Transport și e-TVA se amână pentru 1 ianuarie 2025, iar utilizarea e-Factura în regim B2C devine obligatorie de la 1 iulie 2025 pentru institutele/centrele culturale ale altor state

Guvernul României a analizat și aprobat actul normativ elaborat de Ministerul Finanțelor prin care se aduc o serie de modificări sistemelor digitale naționale e-Transport, e-TVA, e-Factura. citeste mai multDespreModificări la nivelul sistemelor naționale digitale implementate de MF: sancțiunile pentru e-Transport și e-TVA se amână pentru 1 ianuarie 2025, iar utilizarea e-Factura în regim B2C devine obligatorie de la 1 iulie 2025 pentru institutele/centrele culturale ale altor state »


21.06.2024
Noi măsuri pentru digitalizarea administrației fiscale: Au fost aprobate procedurile pentru implementarea decontului precompletat e-TVA

Executivul a aprobat, în cadrul ședinței din 21 iunie, la propunerea Ministerului Finanțelor, o serie de acte normative, prin care s-au reglementat: citeste mai multDespreNoi măsuri pentru digitalizarea administrației fiscale: Au fost aprobate procedurile pentru implementarea decontului precompletat e-TVA »


19.06.2024
ASF, prin MF, propune plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie până la 30 septembrie 2024

Ministerul Finanțelor pune în dezbatere publică proiectul elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin care reglementează soluția temporară de prelungire până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a HG nr.1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule şi de tramvaie. citeste mai multDespreASF, prin MF, propune plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie până la 30 septembrie 2024 »


18.06.2024
MF continuă măsurile împotriva evaziunii fiscale și introduce obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronică pentru relația între companii și consumatorii finali (B2C)

Se extinde utilizarea sistemului de facturare electronică și pentru tranzacțiile între afaceri și consumatorii finali (B2C), în mod opțional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 și obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025. În consecință, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura. citeste mai multDespreMF continuă măsurile împotriva evaziunii fiscale și introduce obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronică pentru relația între companii și consumatorii finali (B2C) »


17.06.2024
Ministerul Finanțelor lansează marți, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație. Peste 10.000 de vieți salvate în 2024 prin campania de donare a programului FIDELIS

Ministerul Finanțelor lansează marți, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație. Astfel, între 18-28 iunie 2024, Ministerul Finanțelor și „Morning Glory cu Răzvan Exarhu", Rock FM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină București lansează a treia ediție din acest an a Programului de titluri de stat FIDELIS. Și în această nouă emisiune de titluri de stat, donatorii de sânge sunt principalii beneficiari ai celei mai bune dobânzi. citeste mai multDespreMinisterul Finanțelor lansează marți, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație. Peste 10.000 de vieți salvate în 2024 prin campania de donare a programului FIDELIS »


14.06.2024
România primește câștig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări

România a primit, la 13 iunie, hotărârea Tribunalului Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) prin care primește câștig de cauză în acțiunea numărul ARB/16/19, întemeiată pe Acordul cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos (ratificat prin Legea nr.114/1994). citeste mai multDespreRomânia primește câștig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări »


07.06.2024
Din 10 iunie începe o nouă ediție Tezaur, cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an. Facilitate nouă pentru cei care vor să economisească

Românii pot cumpăra, începând de luni, 10 iunie, titluri de stat TEZAUR cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% și, respectiv, 6,85%. citeste mai multDespreDin 10 iunie începe o nouă ediție Tezaur, cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an. Facilitate nouă pentru cei care vor să economisească »


06.06.2024
Guvernul majorează cu 2,5 miliarde de lei bugetul Programului IMM PLUS

Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Finanțelor, majorarea bugetului total al Programului IMM Plus, cu aproximativ 2,5 miliarde lei până la suma totală de aproximativ 15 miliarde lei. citeste mai multDespreGuvernul majorează cu 2,5 miliarde de lei bugetul Programului IMM PLUS »


04.06.2024
Continuă consolidarea mecanismelor de combatere a contrabandei și fraudei la graniță: două scanere puse în funcțiune la Biroul Vamal Albița

La două săptămâni de la punerea în funcțiune a primului scaner din cele 26 la biroul vamal Galați-Giurgiulești, se inaugurează, la cea mai intens circulată vamă de pe frontiera dintre România și Republica Moldova, încă două noi sisteme de scanare cu raze X. citeste mai multDespreContinuă consolidarea mecanismelor de combatere a contrabandei și fraudei la graniță: două scanere puse în funcțiune la Biroul Vamal Albița »


03.06.2024
Activitatea ANAF pentru colectarea veniturilor în perioada ianuarie-mai 2024: Controalele antifraudă au avut implicații fiscale de 1,24 miliarde lei

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prezintă raportul acțiunilor întreprinse în perioada ianuarie-mai 2024 de către direcțiile de specialitate din cadrul Agenției și rezultatele generate de acestea. citeste mai multDespreActivitatea ANAF pentru colectarea veniturilor în perioada ianuarie-mai 2024: Controalele antifraudă au avut implicații fiscale de 1,24 miliarde lei »


21.05.2024
Primul scaner cu raze X pentru combaterea activităților ilicite, inaugurat în biroul de frontieră Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât evaziunea fiscală, cât și traficul de droguri și substanțe periculoase. Instalarea primului scaner în Biroul vamal Giurgiulești, destinat autovehiculelor, reprezintă doar o parte din efortul Ministerului de Finanțe și al Autorității Vamale Române de a moderniza infrastructura vamală și a gestiona eficient frontierele în interesul securității naționale. citeste mai multDesprePrimul scaner cu raze X pentru combaterea activităților ilicite, inaugurat în biroul de frontieră Galați-Giurgiulești »


15.05.2024
Acțiunile de control ale ANAF, în aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prezintă raportul lunii aprilie al acțiunilor întreprinse de către direcțiile de specialitate din cadrul ANAF și rezultatele pe care acestea le-au generat. citeste mai multDespreAcțiunile de control ale ANAF, în aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei »


10.05.2024
Din 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% și, respectiv, 6,85%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. citeste mai multDespreDin 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat »


30.04.2024
MF publică Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiții majore în industriile cu tradiţie în România. Înscrierile încep la 29 iulie 2024

Ministerul Finanțelor anunță că de la 29.07.2024 se dă startul primei sesiuni de înscriere a proiectelor în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr.300/2024, pentru stimularea dezvoltării regionale prin investiţii ale căror costuri eligibile depășesc 50 milioane lei. Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. citeste mai multDespreMF publică Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiții majore în industriile cu tradiţie în România. Înscrierile încep la 29 iulie 2024 »


26.04.2024
Ghidul e-Transport. Ce trebuie să știe contribuabilii care realizează transporturi naționale cu risc fiscal ridicat și transporturi internaționale

În vederea informării tuturor contribuabililor ce realizează transporturi naționale cu risc fiscal ridicat și transporturi internaționale, Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, o componentă importantă în digitalizarea ANAF, prin care se urmărește creșterea capacității administrative de combatere a fraudei fiscale. citeste mai multDespreGhidul e-Transport. Ce trebuie să știe contribuabilii care realizează transporturi naționale cu risc fiscal ridicat și transporturi internaționale »


23.04.2024
Concluzii după deplasarea delegației MF la Washington: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a condus, în perioada 16-21 aprilie 2024, delegația MF la reuniunile de primăvară ale Grupului Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internațional, de la Washington. În marja reuniunilor, delegația MF a avut întâlniri cu înalți reprezentanți ai Băncii Mondiale (BM), Fondului Monetar Internațional (FMI), Corporației Financiare Internaționale (IFC), precum și cu agențiile de rating S&P și Moody's. citeste mai multDespreConcluzii după deplasarea delegației MF la Washington: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură »


19.04.2024
Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește plafoanele de garantare pe componente, regulile de gestionare a plafoanelor de garantare, plata ajutoarelor de stat specifice fiecărei componente din cadrul schemei de ajutor de stat, precum și convențiile de garantare și plată a grantului și convențiile de implementare. citeste mai multDespreUltimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit »


18.04.2024
Ediție istorică FIDELIS: Cea mai mare sumă investită în cadrul unei emisiuni

În cea de-a doua ediție a programului de titluri de stat FIDELIS din 2024, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Morning Glory și Rock FM, au investit 1.626 donatori, un număr record, depășind toate edițiile anterioare. Suma investită de aceștia a fost de peste 266 milioane lei, cea mai mare sumă de la lansarea parteneriatului cu Rock FM. citeste mai multDespreEdiție istorică FIDELIS: Cea mai mare sumă investită în cadrul unei emisiuni »


15.04.2024
S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12 aprilie 2024 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă. citeste mai multDespreS&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă »


12.04.2024
A cincea ediție din 2024, de titluri de stat TEZAUR are dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an

Românii pot investi, începând de luni, 15 aprilie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% și, respectiv, 6,85%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. citeste mai multDespreA cincea ediție din 2024, de titluri de stat TEZAUR are dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an »


12.04.2024
MF sprijină implementarea proiectelor decontate din fonduri europene: A fost aprobat mecanismul prin care primăriile să poată acoperi cofinanțările

Guvernul României a aprobat proiectul de act normativ propus de MF pentru ca unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri) să poată solicita, în cursul anului 2024, până cel târziu 30 septembrie, contractarea de împrumuturi de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. citeste mai multDespreMF sprijină implementarea proiectelor decontate din fonduri europene: A fost aprobat mecanismul prin care primăriile să poată acoperi cofinanțările »


04.04.2024
Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție Fidelis, între 8-17 aprilie. Donatorii de sânge primesc în continuare cea mai bună dobândă

Ministerul Finanțelor și „Morning Glory cu Răzvan Exarhu", Rock FM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină București, lansează, în perioada 8-17 aprilie, o nouă ediție a programului de titluri de stat FIDELIS, în care donatorii de sânge primesc cea mai bună dobândă. citeste mai multDespreMinisterul Finanțelor lansează o nouă ediție Fidelis, între 8-17 aprilie. Donatorii de sânge primesc în continuare cea mai bună dobândă »


28.03.2024
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai. Noi funcționalități aduse aplicației MF

Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi un proiect de act normativ inițiat de Ministerul Finanțelor, care stabilește: extinderea perioadei în care nu se vor aplica sancţiuni pentru cei care nu folosesc sistemul RO e-Factura; reglementări privind comercializarea produselor care conţin tutun, destinate inhalării fără ardere. citeste mai multDespree-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai. Noi funcționalități aduse aplicației MF »


28.03.2024
MF finanțează cu 2,25 miliarde lei investițiile majore în industriile cu tradiţie în România. Schema de ajutor de stat, aprobată în ședința de Guvern

Guvernul României a aprobat, astăzi, la propunerea Ministerului Finanțelor, o schemă de ajutor de stat care prevede finanțarea nerambursabilă pentru investiţii cu impact major în economia românească, ale căror costuri eligibile depășesc 50 milioane lei. citeste mai multDespreMF finanțează cu 2,25 miliarde lei investițiile majore în industriile cu tradiţie în România. Schema de ajutor de stat, aprobată în ședința de Guvern »


28.03.2024
Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023. citeste mai multDespreTarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024 »


13.03.2024
Din 13 martie, Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție TEZAUR: Titluri de stat cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an

Românii pot investi, începând de astăzi, 13 martie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,10% și, respectiv, 6,85%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. De la începutul acestui an, prin cele 3 emisiuni precedente, investitorii au cumpărat titluri de stat Tezaur de peste 3,2 miliarde lei. citeste mai multDespreDin 13 martie, Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție TEZAUR: Titluri de stat cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an »


11.03.2024
Precizări privind cazul Roșia Montană: Termenul pentru analiza hotărârii a fost prelungit la 90 de zile

Așa cum Ministerul Finanțelor a anunțat anterior, la 8 martie 2024, România a primit Hotărârea Acțiunii arbitrale internaționale inițiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). citeste mai multDesprePrecizări privind cazul Roșia Montană: Termenul pentru analiza hotărârii a fost prelungit la 90 de zile »


09.03.2024
România primește câștig de cauză în cazul Roșia Montană

România a primit astăzi, 8 martie 2024, Hotărârea Acțiunii arbitrale internaționale inițiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31. citeste mai multDespreRomânia primește câștig de cauză în cazul Roșia Montană »


07.03.2024
IMM Plus a fost aprobat de Guvern: Schema de ajutor de stat cu buget de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companii

Executivul a aprobat actul normativ inițiat de Ministerul finanțelor prin care IMM-urile vor putea accesa în continuare credite cu garanții de stat. citeste mai multDespreIMM Plus a fost aprobat de Guvern: Schema de ajutor de stat cu buget de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companii »


05.03.2024
MF lansează varianta simplificată a aplicației e-Factura

Ministrul Marcel Boloș: „Este în primul rând utilă celor aproximativ 670.000 contribuabili mici care au nevoie de un format gratuit și ușor de folosit” În continuarea eforturilor de digitalizare și simplificare a procedurilor fiscale, Ministerul Finanțelor anunță lansarea versiunii simplificate a aplicației e-Factura. citeste mai multDespreMF lansează varianta simplificată a aplicației e-Factura »