Asset Publisher

null Ministerul Finanțelor: Pachetul de măsuri fiscal-bugetare apreciat azi de Comisia Europeană drept un pas „important și pozitiv”.

România trebuie să pună în aplicare, până la 15 octombrie, 
acțiuni eficace și măsuri care să asigure corectarea la timp a deficitului excesiv

Ministerul Finanțelor anunță că pachetul de măsuri fiscal-bugetare, asumat ieri de Guvernul României, a fost apeciat de Comisia Europeană drept un pas important și pozitiv în îndeplinirea obiectivelor din cadrul procedurii de deficit excesiv. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a participat astăzi la reuniunea ECOFIN - Consiliul miniștrilor economiei și finanțelor din statele membre UE de la Bruxelles, în cadrul căreia a prezentat pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.

În cadrul ECOFIN, Comisia Europeană a adoptat azi un set de Recomandări ale Consiliului Uniunii Europene:

    • România ar trebui să se asigure că rata de creștere nominală a cheltuielilor nete nu depășește valorile maxime de 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 și 4,0% în 2030. 

    • România ar trebui să pună capăt situației de deficit excesiv până în 2030.

    • România trebuie să întreprindă acțiuni eficace și să prezinte măsurile necesare pentru a asigura corectarea la timp a deficitului excesiv, până la data de 15 octombrie. Ulterior, România ar trebui să raporteze cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a prezentei recomandări cel puțin o dată la șase luni, în primăvară în contextul raportului său anual privind progresele înregistrate și în toamnă până la 15 octombrie, până la corectarea deficitului excesiv.

„Le-am transmis partenerilor europeni un semnal ferm că România își asumă cu responsabilitate consolidarea fiscală. Corecția deficitului este o prioritate, iar recentul pachet fiscal asumat de Guvern oferă baza necesară pentru o ajustare credibilă, discutată în detaliu cu reprezentanții Comisiei Europene. Obiectivul nostru este evitarea riscurilor majore legate de suspendarea fondurilor europene și degradarea ratingului de țară, ceea ce ar afecta un acces favorabil la piețele financiare internaționale”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, Comisar European pentru Economie și Productivitate a transmis azi că pachetul prezentat de ministrul român al finanțelor "este un pas important și pozitiv către respectarea noii recomandări privind deficitul excesiv, cu rezerva ca toate măsurile să fie rapid și în întregime adoptate și implementate."

Comisia Europeană va realiza o evaluare completă a impactului pachetului de măsuri în toamna acestui an.

Măsurile adoptate, care vizează atât partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli, vor fi urmate de reforme suplimentare, astfel încât consolidarea fiscală să nu compromită potențialul de creștere al economiei românești, a subliniat ministrul Nazare.

Ministrul Alexandru Nazare: 
Moneda euro digitală, un pas important în modernizarea sistemului financiar european. Este necesar un tratament egal pentru toate statele UE  

Miniștrii de finanțe din UE au discutat azi, de asemenea, despre pachetul legislativ privind privind moneda euro digitală, cât și despre pachetul privind securitizarea în contextul Strategiei privind uniunea economiilor și a investițiilor (SIU). 

În ceea ce priveşte propunerile referitoare la moneda euro digitală, ministrul Nazare a subliniat că, moneda euro digitală ar fi un pas foarte important pentru modernizarea sistemului financiar european, îmbunătățind siguranța și eficiența plăților, în același timp cu asigurarea adaptarea la noua realitate economică și tehnologică. 

“Realizăm beneficiile pe care moneda euro digitală le-ar aduce economiei naționale, creșterea nivelului de incluziune financiară și întărirea stabilității monetare.  Așteptăm cu interes un acord în 2026, însă credem că este necesar să avem tratament egal pentru toate statele membre în acceptarea monedei digitale pentru plăți, indiferent de moneda proprie. Credem că pentru procesul de implementare este esențială corectitudinea și asigurarea accesibilității și a beneficiilor egale pentru toți cetățenii și actorii privați din cadrul UE. Aceasta, în primul rând, fără a crea diviziuni între economiile euro și non-euro. Și, cel mai important, trebuie să avem aici de-a face cu un mijloc de a complementa, nu de a înlocui numerarul”, a declarat ministrul de finanțe.  

Referitor la propunerile privind securitizarea, ministrul român a accentuat importanţa acestui proiect pentru crearea unui mediu de reglementare mai favorabil și care sã creascã lichiditatea pe piața financiarã europeanã. „Suntem conștienți de faptul cã revitalizarea securitizãrii înseamnã, de fapt, creștere economică și, în acest sens,  trebuie sã gãsim echilibrul corect între nevoia de lichiditate şi nivelul necesar de precauție, care sã nu fie excesiv, dar totuşi solid în ceea ce priveşte toate riscurile asociate cu acest tip de tranzacţii. România nu este o piață cu un nivel foarte ridicat de securitizare, dar așteptãm cu interes sã avem noul cadru și vom fi implicați în toate discuțiile tehnice pe aceastã temã”, a mai precizat ministrul Alexandru Nazare. 

Serviciul de comunicare, relații publice, mass-media și transparență