Programul InvestEU

Programul InvestEU

Modalități de accesare a oportunităților de finanțare prin programul InvestEU:

În România, programul InvestEU va fi implementat direct de către partenerii de implementare ai Comisiei Europene sau indirect prin intermediari financiari selectați de către aceștia, prin produse financiare stabilite la nivel UE (compartimentul UE al InvestEU) și prin produse financiare dedicate României (compartimentul pentru România în cadrul InvestEU) prin intermediari financiari ai Fondului European de Investiții (FEI) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În atenția intermediarilor financiari: Fondul European de Investiții a publicat apelurile de expresii de interes pentru produsele InvestEU de tip garanție, de tip equity, inclusiv fonduri de infrastructură pentru mediu și pentru consolidarea capacității intermediarilor financiari de microfinanțare, antreprenoriat social și abilități, formare și educație.

Pentru cei interesați de accesarea finanțării în condițiile oferite de garanția InvestEU, instituțiile financiare internaționale care au calitatea de partener de implementare al Comisiei Europene publică și actualizează lista intermediarilor financiari, bănci și IFN-uri din România, cu care vor colabora.

Pentru proiecte mari, în valoare de peste 25 mil EUR, se poate adresa o solicitare direct către biroul BEI din București.

Pentru facilitarea finanțării din surse diferite, proiectul de investiții primește vizibilitate în fața posibililor investitori printr-o înregistrare rapidă pe Portalul InvestEU.

Informații despre programul InvestEU:

Unul din dosarele de referință închise, în urma unui calendar strâns al discuțiilor, de Președinția română a Consiliului UE, în primul semestru din anul 2019, este Regulamentul privind programul InvestEU, care contribuie la sprijinirea investițiilor în UE, scopul fiind de a reuni cele 14 instrumente financiare existente în Cadrul financiar multianual anterior. În urma crizei generate de pandemia SARS COV-2, Comisia Europeană (COM) a prezentat o nouă propunere de Regulament, iar în martie 2021 a fost publicat Regulamentul (UE) 2021/523 de instituire a Programului InvestEU și de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1017.

 

Reprezentarea României în Consiliul consultativ pentru programul InvestEU este asigurată de un membru titular din partea Ministerului Finanțelor și un membru supleant din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului este informat despre discuțiile relevante.
Programul InvestEU cuprinde Fondul InvestEU, Platforma de consiliere InvestEU (InvestEU Advisory Hub) și Portalul InvestEU.

 

Fondul InvestEU beneficiază de o garanție totală de 26,15 mld. EUR (”garanția InvestEU”) de la bugetul UE pentru a sprijini următoarele patru domenii:

  • infrastructură durabilă: 9,88 mld. EUR;
  • cercetare, inovare și digitalizare: 6,58 mld. EUR;
  • întreprinderi mici și mijlocii: 6,9 mld. EUR;
  • investiții sociale și competențe: 2,78 mld. EUR.

Platforma de consiliere oferă sprijin și asistență tehnică pentru a ajuta la pregătirea, dezvoltarea, structurarea și implementarea proiectelor, inclusiv la consolidarea capacităților. Acest pilon, împreună cu portalul (mai jos), beneficiază de un buget de 430 mil. EUR, reprezentând resurse pe care partenerii de consilierele pot utiliza pentru îmbunătățirea capacității companiilor de a pregăti proiecte de investiții viabile. Pe bază voluntară, SM pot contribui la bugetul InvestEU Advisory Hub.

Portalul InvestEU facilitează întâlnirea dintre investitori și promotorii de proiecte, oferind o bază de date ușor accesibilă și ușor de utilizat în vederea identificării de posibile parteneriate și colaborări, inclusiv prin acces la finanțare.

Fondul InvestEU are două compartimente care vizează global zona Uniunii Europene (compartimentul UE), respectiv teritoriul anumitor state membre (compartimentul pentru SM):

1. Compartimentul UE - cuprinde garanția din bugetul UE de 26,2 mld. EUR, menționată mai sus, cu o rată de provizionare de 40%. Partenerii de implementare sunt așteptați să își aducă și ei contribuția financiară.
Principalul partener de implementare al COM este Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru 75% din garanția InvestEU – compartimentul UE, în baza acordului de garanție semnat în martie 2022.

 

Pentru 25% din garanția InvestEU – compartimentul UE, COM încheie acorduri de garanție cu alți parteneri de implementare decât BEI, selectați în urma apelurilor de exprimare a interesului lansate în anul 2021, pentru 70% și în anul 2023 pentru 30% din garanția alocată acestor parteneri de implementare. Pentru a încheia un acord de garanție cu COM, partenerii de implementare trebuie să fi parcurs evaluarea pe bază de piloni prevăzută de Regulamentul financiar (UE) 2018/1046.

Beneficiarii potențiali din România pot accesa oportunitățile de finanțare InvestEU de la Grupul BEI (BEI și Fondul European de Investiții) direct sau prin intermediari financiari.

2. Compartimentul pentru SM - reprezintă fondul de garantare constituit prin contribuții voluntare ale statelor membre prin transferuri din:

  • Fonduri europene structurale și de investiții, din Fondul pentru o tranziție justă (FTJ) sau din Fondul pentru pescuit (prin transfer voluntar de max. 5% din alocarea națională – art. 14 Regulament(UE) 2021/1060 privind dispozițiile comune, respectiv art. 81 Regulament (UE) 2021/2115 de stabilire a normelor privind planurile strategice PAC).
  • Mecanismul pentru redresare și reziliență (MRR), sub formă de contribuții în numerar în limita a max. 4% din alocarea financiară totală în cadrul Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR) – art. 7 Regulament (UE) 2021/241 de instituire a MRR.

Această garanție va fi utilizată exclusiv pentru proiecte în statul respectiv, în cadrul unui sub-compartiment dedicat.

Compartimentul pentru România în cadrul InvestEU:

În implementarea unor măsuri de investiții prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – componenta 9, România, prin Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), contribuie la programul InvestEU cu 550 mil EUR pentru investiții în domeniul infrastructurii durabile, prin instrumente de garantare pentru redresare, acțiuni climatice și eficiență energetică în clădiri rezidențiale și publice, stabilite împreună cu FEI și BERD. Măsurile de investiții prin compartimentul pentru România în cadrul InvestEU vizează atât produse financiare, cât și asistență tehnică pentru implementarea acestora, în special în ceea ce privește eficiența energetică în clădiri.